Render Eina Bosc
Imatge virtual (amb un toc artístic) de com serà el nou edifici d'Eina, envoltat de natura.

L’escola de disseny Eina obrirà un nou centre a Collserola

S'ubicarà en un antic edifici de la Generalitat situat al costat de l'estació de FGC Peu del Funicular i el pressupost de les obres de rehabilitació se situa en 1,5 milions d'euros. Eina Bosc acollirà els tallers de l'escola i s'inaugurarà l'any 2022.

La història d’Eina està lligada des de fa anys al barri de Sarrià. Quan es va crear a finals dels anys seixanta per un grup d’intel·lectuals, entre ells Federico Correa, aquesta escola de disseny privada es va ubicar a la Casa Dolcet, obra de l’arquitecte modernista Joan Rubió, que estava a l’Avinguda de Vallvidrera. Amb els anys, l’edifici es va quedar petit i Eina es va traslladar el 1994 al Palau dels Marquesos de Sentmenat, al Passeig de Santa Eulàlia, una mica més avall de l’Avinguda de Vallvidrera.

Ara, 27 anys després, amplia les seves instal·lacions a Sarrià després que el centre del Palau dels Marquesos de Sentmenat se’ls hagués quedat petit també. El centre universitari va estudiar obrir un nou espai al Poblenou o al Districte Cultural de L’Hospitalet de Llobregat, però va optar per continuar en aquest barri barceloní, explica el seu director, Pau de Solà-Morales, després que el 2006 ja obrís un nou espai a Ciutat Vella, dedicat a l’exposició.

Eina Bosc, el nom del nou centre, ocuparà un edifici que era propietat de la Generalitat i abans havia estat un centre de menors, molt a prop de l’actual ubicació d’Eina i a tocar de l’estació de Ferrocarrils de Peu del Funicular, al Parc de Collserola. S’hauran de fer obres de rehabilitació, que tenen un pressupost d’1,5 milions d’euros i es preveu que estiguin acabades el febrer de 2022.

El nou edifici té una superfície de 1.500 metres quadrats, la mateixa que el centre al Palau dels Marquesos de Sentmenat. Aquest últim actualment té una capacitat per a 500 estudiants i el d’Eina Bosc servirà per descongestionar-lo. S’ha concebut com un espai on s’ubicaran els tallers d’aquest centre universitari adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que ofereix grau en Disseny, postgraus i màsters, i doctorat. Aquestes activitats tenen més necessitats d’espai que una aula docent i es calcula que la capacitat d’Eina Bosc se situarà entre els 200 i els 300 alumnes. Eina realitza tot tipus de tallers, com serigrafia, creació artística o fotografia, i està treballant a desenvolupar un de creació audiovisual.

Alumnes i professors participen en la concepció de l’espai

Mentre no arriba la inauguració oficial, un cop enllestides les obres, el nou edifici d’Eina és ara “un espai en construcció”, assenyala Solà-Morales, amb el professorat i els alumnes fent-se’l seu a poc a poc. Per exemple, Eina ha inclòs la seva definició en dues assignatures, de disseny de mobiliari i de disseny gràfic aplicat a l’espai. En aquest sentit, aquesta setmana acollirà la presentació de gairebé 90 treballs de fi grau dels estudiants de Disseny, que els hauran d’exposar i defensar davant d’un jurat en aquesta nova ubicació.

Eina Bosc
Assignatures d’Eina inclouen la definició d’Eina Bosc, incidint en qüestions com el mobiliari.

Així mateix, la mateixa construcció de l’edifici anirà acompanyada d’una sèrie d’intervencions artístiques i actuacions organitzades des d’Eina Idea, el think tank de la fundació Eina. Aquest laboratori d’idees es va crear per “portar la formació en art i disseny més enllà dels seus llenguatges habituals”. A Eina Bosc, diversos agents convidats de la comunitat artística i creativa de Barcelona portaran a terme intervencions en col·laboració amb estudiants d’Eina i, entre ells, es troben els artistes Sergi Aguilar, Julia Spínola, Marc Vives i Pep Vidal, i els col·lectius Sociedad 0 i MAIO. “La vocació d’aquest programa serà la d’activar els espais, la seva estructura i la seva memòria, així com anar generant idees claus per a fases posteriors de la construcció i també de la implementació”, assenyala el director d’Eina Idea, Manuel Cirauqui.

Connectat amb la natura

Tal com indica el seu nom, el nou edifici tindrà una connexió especial amb la natura. La seva proximitat al Parc de Collserola es traduirà en la natura com a protagonista de moltes de les activitats de l’escola de disseny en els pròxims anys. Entre elles, es preveu desenvolupar espais verds que donin continuïtat al parc, així com la integració de valors com la sostenibilitat i l’ecologia circular en les activitats artístiques i de disseny que es facin als tallers.

Edifici EINA Bosc
El nou edifici d’Eina Bosc, ara en rehabilitació, tindrà una superfície de 1.500 metres quadrats.