Taller Masriera de Barcelona.
Imatge virtual del Taller Masriera després de la reforma.

L’Eixample recuperarà el temple-jardí del Taller Masriera

El projecte guanyador del concurs per rehabilitar el singular edifici es començarà a redactar durant aquest mandat, encara que la reforma s'executarà previsiblement en el pròxim

Després d’anys en desús, el singular Taller Masriera comença a albirar un nou futur com a equipament municipal. L’edifici, aixecat fa prop de 150 anys com un temple de columnes al carrer Bailèn, recuperarà la seva esplendor com a temple-jardí, a través d’un projecte liderat per Estudi Lank Arquitectes i Dataae, que han guanyat el concurs convocat per l’Ajuntament per recuperar l’immoble.

La proposta de la UTE guanyadora planteja que el jardí s’endinsi cap al nou equipament, que acollirà la nova biblioteca Sofia Barat i espais per a projectes veïnals i comunitaris. Per fer-ho, els arquitectes proposen donar pes al jardí que volta l’edifici i alliberar el volum del temple de les diferents ampliacions i afegits que es van anar fent al llarg de la seva història. Primer, com a taller dels germans pintors i orfebres José i Francisco Masriera, i després i fins a 2009, com a convent.

L’equip guanyador redactarà durant aquest mandat l’avantprojecte que, posteriorment, donarà lloc a la rehabilitació de l’edifici, que es preveu que es faci durant el pròxim mandat. També es crearà una àgora compartida en el vestíbul històric, i un teatre amb capacitat per a 300 persones. A més, la terrassa que dona al pòrtic neoclàssic i al jardí exercirà d’espai de trobada i interacció amb el barri.

El Taller Masriera de Barcelona.
Futur interior del Taller Masriera, al carrer Bailèn.

Ara, començarà la redacció de l’avantprojecte, amb un cost de 83.000 euros. L’Ajuntament preveu que l’avantprojecte estigui enllestit al novembre, i després es contractarà el projecte bàsic i executiu. Tenint en compte aquest calendari, la previsió és que el Taller Masriera s’obri a la ciutadania durant el pròxim mandat.