Desigual Barcelona
Les oficines centrals de Desigual a Barcelona.

El 86% de la plantilla de Desigual opta per la jornada laboral de quatre dies

Els 502 empleats de la seu central de Desigual a Barcelona treballaran a partir d'ara quatre dies a la setmana -tres a l'oficina i un faran teletreball- després que la proposta de la companyia hagi obtingut un ampli suport a les urnes

La plantilla de les oficines centrals de la firma de moda Desigual, a Barcelona, ​​reduirà la seva jornada laboral a quatre dies setmanals després que, aquest dijous 7 d’octubre, el 86% dels seus 502 empleats hagi votat a favor de la mesura proposada per la companyia. La nova jornada laboral serà de dilluns a dijous, amb opció a un dia de teletreball, el que comportarà una reducció del 13% en les hores de treball, que passaran de les 39,5 hores actuals a 34,5 hores. La mesura implicarà una disminució salarial del 6,5%, perquè la companyia assumirà una part de la rebaixa.

La votació a través d’urnes, que ha tingut lloc presencialment durant la jornada d’aquest dijous a les mateixes oficines de la companyia, ha comptat amb una participació del 98% dels treballadors de la seu i s’ha realitzat amb supervisió notarial. En conjunt, la plantilla total del grup s’eleva a 2.700 empleats.

Amb aquesta iniciativa, Desigual vol consolidar-se com a companyia disruptiva en la indústria de la moda i posicionar-se com una organització atractiva per retenir i atraure el millor talent. El director general de la marca, Alberto Ojinaga, ha expressat la satisfacció pel suport aconseguit. La companyia s’havia fixat com a objectiu comptar amb el consentiment del 66% dels empleats com a mínim per adoptar la reducció de jornada. “Estem molt contents que la iniciativa hagi rebut un suport tan majoritari dels nostres treballadors. Sabíem que era una proposta arriscada i que podia generar dubtes, però estem totalment convençuts que contribuirà a millorar la conciliació entre la vida personal i professional de tots els que formem part de Desigual”.

L’empresa considera que serà un avantatge per retenir i atraure el millor talent

La mesura arriba, però, amb reticències per part de les organitzacions sindicals, tot i que Desigual no té comitè d’empresa ni els seus treballadors estan sindicalitzats. Des d’UGT es considera que no es tracta d’una mesura per al foment de la conciliació entre la vida personal i professional i la flexibilitat laboral, sinó que amaga una reducció salarial en un sector en què els sous ja són “precaris”, ha comentat Javier González, coordinador de sector de Comerç de la FeSMC-UGT de Catalunya. El 2020, Desigual va tancar l’exercici amb una caiguda de la facturació del 40%, fins als 360 milions d’euros, i unes pèrdues de 80 milions, després d’haver guanyat 7,5 milions en 2019.

Des d’un primer moment, els sindicats van advertir que la praxi duta a terme per plantejar la mesura no s’ha ajustat a les regles de l’ordenament jurídic laboral, ja que es tracta d’aplicar una mesura de caràcter col·lectiu i s’ha fet sense la preceptiva consulta prèvia regulada per la normativa laboral vigent i, per tant, no s’ha obert una negociació amb la part social.

Des del sindicat també es posa sobre avís als treballadors que no s’ha concretat com afectarà la mesura a l’organització de la feina, ni tampoc quines conseqüències pot tenir per als treballadors que no l’han acceptat. Mentrestant, des de l’empresa s’és conscient que “la nova setmana laboral requerirà d’un procés d’adaptació i un esforç per part de tots, però si alguna cosa ens ha demostrat la pandèmia és que podem organitzar el treball i els equips d’una manera diferent i seguir sent eficients, prioritzant el veritablement important”, ha manifestat el director general de Desigual, en un comunicat.

Els responsables de la marca constaten que la iniciativa forma part d’un pla més ampli per oferir models de treball i conciliació disruptius, i que també passa per implementar millores per a la resta dels col·lectius que no puguin acollir-se a aquesta jornada —com són els treballadors de botigues, equips comercials i d’operacions—, i per enfortir el servei a botigues i centres logístics.