oficinas Idilia Foods
Imatge de les noves oficines del carrer Lepant després de la reforma.

El fabricant de ColaCao inverteix en la reforma de la seva seu corporativa del Guinardó

Diuen que durant molts anys els carrers de barri del Guinardó van fer olor de xocolata. Era una aroma a cacau en pols procedent de la fàbrica de ColaCao, construïda el 1957 a un solar del carrer Lepant. La planta es va traslladar el 1981 a Parets de Vallès, on segueix actualment, però la fàbrica històrica no es va abandonar, sinó que va seguir albergant les oficines corporatives de l’antiga Nutrexpa i de l’actual Idilia Foods, l’empresa propietària de ColaCao, Nocilla, Okey, Paladín i Mesura.

Aquest edifici d’oficines ubicat a l’antic enclavament industrial acaba d’iniciar una nova etapa 63 anys després, ja que Idilia Foods ha sotmès l’immoble a una rehabilitació integral per adaptar-lo a les noves necessitats de la companyia i alliberar també metres quadrats perquè siguin ocupats per terceres empreses. Les renovades oficines corporatives del carrer Lepant conserven els elements arquitectònics originals que testimonien el passat fabril, com els alts sostres de volta catalana, els pilars de l’antiga factoria, els altells i les bigues vistes.

oficinas Idilia Foods
La rehabilitació ha conservat elements de l’antiga fábrica com els sostres de volta catalana.

Idilia Foods ocupa una superfície de 4.725 metres quadrats distribuïda entre quatre de les set plantes de l’immoble. Les altres tres sumen 5.615 metres quadrats més i s’han posat al mercat de lloguer, perquè puguin ser ocupades per empreses que requereixin entre 500 i 2.000 metres quadrats. “Aquest edifici és part de la història d’Idilia i també ho serà del seu futur”, afirma el conseller delegat de l’empresa familiar catalana, Xavi Pons.

Amb la reforma de la seva seu, el grup fabricant de ColaCao vol adaptar-se a les noves formes de treballar i també a la nova normalitat derivada de la pandèmia. “Les oficines transmeten l’essència de la companyia i valors com la proximitat i el treball en equip”, apunta Pons. En aquest sentit, els 140 empleats dels serveis centrals d’Idilia treballen des d’aquest mes en espais oberts pensats per fomentar la comunicació, les sinergies entre equips i departaments, i dotats de les eines digitals i de connectivitat necessàries perquè puguin ser unes oficines sense papers i que integrin de forma senzilla el treball presencial amb el remot.

Una de les quatre plantes de la renovada seu central d’Idilia Foods disposa d’una terrassa a l’aire lliure de 500 metres quadrats amb unes vistes panoràmiques sobre la ciutat de Barcelona. Es destinarà a fer reunions en un format diferent o per fomentar la interacció social dels treballadors. A més d’aplicar la política paperless, les renovades oficines han estat certificades amb el segell de sostenibilitat Breeam i tota l’electricitat que consumeixen és verda. L’empresa també ha posat en marxa un pla de mobilitat sostenible per als empleats impulsant els trajectes amb bicicleta y oferint aparcament per a bicicletes i patinets elèctrics.

oficinas Idilia Foods
Una de les plantes s’ha destinat a la interacció social dels empleats.

Idilia Foods és una de les dues empreses resultants de l’escissió de l’antiga Nutrexpa. Es tracta d’una companyia propietat dels germans Ferrero Jordi que té com a marca estrella ColaCao, present al mercat des de fa més de 75 anys. El grup va facturar 173 milions d’euros el 2019, xifra que inclou també la comercialització de les marques Nocilla, Paladín o Okey. Si es compta també als empleats de la planta de Parets de Vallès, l’empresa dóna feina a més de 300 persones. Aquest complex industrial també va ser renovat l’any 2018, quan es va construir una nova planta per Nocilla, que fins llavors estava situada a Montmeló.

L’altra empresa sorgida de Nutrexpa és Adam Foods, en mans de la família Ventura i propietària de marques tan conegudes com Artiach, La PiaraCuétara o Aneto. Fins a la separació en dos grups l’any 2014, Nutrexpa ocupava tot l’edifici del carrer Lepant, que fa anys va modernitzar la seva imatge exterior en construir una imponent façana característica pels seus grans finestrals mirall. Una de les grans curiositats d’aquest immoble, situat al número 414 del carrer Lepant, és que mai ha lluït un rètol exterior amb la imatge corporativa de l’empresa, un bon indicador del caràcter extremadament discret de la família propietària.