La nova seu de Yaskawa Ibérica a Viladecans. ©Gemma Sánchez/ACN

El grup japonès Yaskawa inverteix a Viladecans i preveu duplicar vendes

L'empresa de robòtica industrial s'instal·la en una antiga fàbrica de components d'automoció i confia en facturar 30 milions d'euros el 2027 gràcies a l'increment de la demanda d'aquesta tecnologia

L’empresa japonesa Yaskawa ha estrenat aquest dijous noves instal·lacions a Viladecans (Baix Llobregat), on ha creat un dels tallers més grans de tots els que té a Europa. La firma, pionera en robòtica i automatització industrial, ha invertit 3 milions d’euros en una nau de 3.500 m². La superfície triplica l’espai que fins ara ocupava al municipi veí de Gavà.

“Teníem molt clar que sí o ens volíem quedar a Catalunya, on hi som des de 1997″, ha assegurat el director de Yaskawa Ibérica, Laurent Bodin, que veu a Viladecans “la capacitat necessària per desplegar el pla de creixement”. L’ambició de Yaskawa Ibérica és passar dels actuals 15 milions d’euros de facturació a assolir els 30 milions el 2027.

Yaskawa s’ha instal·lat en una nau antigament utilitzada per una companyia de components per a l’automoció. La multinacional japonesa assegura que se li havien quedat petits els 1.000 m² que ocupaven a la fàbrica que fins ara tenien a Gavà. Després de buscar un espai idoni durant tres anys, han relatat, finalment han optat per Viladecans, on han llogat una nau de 3.500 m². El taller ocupa 2.600 m², fet que el situa com un dels més grans de la companyia. La resta de l’espai es destina a oficines de desenvolupament, departaments comercials i aules de formació, informa ACN.

Bodin ha apuntat que l’objectiu era quedar-se a Catalunya per poder “consolidar la relació ja establerta amb els clients catalans”. La intenció era reubicar l’empresa a poca distància d’on estava fins ara per la proximitat amb Barcelona i l’Aeroport del Prat, però també “per no perdre empleats”. “El valor de l’empresa està molt lligat a la capacitat tècnica, però especialment la comercial”, ha ressaltat.

La nova seu de Yaskawa Ibérica va començar a operar a finals de l’any passat, si bé funciona al 100% des d’aquest mes de maig. D’entrada ho fa amb 40 treballadors, tot i que la direcció dona per fet que ampliaran la plantilla progressivament degut a la previsió de continuar creixent en el desenvolupament de nous robots.

Robots de Yaskawa dissenyats per transportar elements pesants. ©Gemma Sánchez/ACN

Segons han detallat aquest dijous amb motiu de la inauguració oficial, la fàbrica està especialitzada a desenvolupar i fabricar tres tipus de maquinària: cel·les de soldadura, robòtica multisectorial capaç de moure pesos d’entre 500 grams i 900 quilos, i màquines amb variació de control i freqüència tipus PVC.

Bodin ha assenyalat que el pla de creixement de l’empresa preveu arribar al 2027 duplicant la facturació actual, de 15 milions. “I amb aquesta nau tenim la capacitat necessària per assolir-ho”, ha celebrat, alhora que ha destacat que els treballadors disposen d’un espai més confortable en comparació a les instal·lacions anteriors.

Amb la nova seu, la direcció de Yaskawa Ibérica s’ha compromès a contribuir a la reducció de CO₂ en el marc de la seva activitat. En aquest sentit, preveu instal·lar plaques solars i adherir-se al projecte VilaWatt, promogut per l’Ajuntament de Viladecans per crear una comunitat energètica a partir de l’energia generada per les empreses del municipi.