Liceu
El Gran Teatre del Liceu. © V. Z. González

El Liceu clou la temporada més difícil amb 123.500 espectadors, el 60% de Barcelona

Tot i reduir a la meitat el públic habitual, el teatre barceloní preveu tancar amb equilibri pressupostari gràcies a la reducció de les despeses, a l'increment de les aportacions públiques i al manteniment del suport de les empreses i benefactors

L’òpera Lucia di Lammermoor, interpretada per Nadine Serra i Javier Camarena, ha posat punt final a la temporada 2020/2021 del Gran Teatre del Liceu, que ha estat marcada per les limitacions d’aforament derivades de la crisi sanitària, fet que ha reduït a la meitat el nombre d’espectadors respecte a una temporada normal.

Així, pel Liceu han passat aquest últim any 123.500 persones, amb la particularitat que el 60% ha sigut públic procedent de Barcelona ciutat, un percentatge que habitualment no arribava al 50%. S’ha registrat una forta caiguda del públic turista, que abans aportava aproximadament un de cada cinc espectadors i que enguany s’ha limitat al 5%.

Tot i la davallada d’assistents per la menor oferta d’entrades disponibles per donar compliment a les restriccions, El Liceu remarca el fet que s’han venut el 91% de totes les localitats que s’han posat a la venda, amb força títols on s’han esgotat les entrades. L’emblemàtica institució cultural barcelonina mostra una gran satisfacció pel fet d’haver pogut mantenir les portes obertes, ja que molts altres grans teatres internacionals han hagut de tancar temporalment.

El 79% de les funcions programades s’han pogut mantenir.

De les 169 funcions programades se n’han pogut mantenir 133 (el 79% del total), mentre que s’han suspès 36 funcions (21%), entre elles quatre de La Traviata, quatre de Don Giovanni i la cancel·lació total del Tannhäuser. El 55% de les funcions han tingut un aforament limitat a un màxim de mil persones i un 20% es van poder representar amb un aforament ampliat al 70%.

Tot i les dificultats, pel Liceu han passat grans noms internacionals com Gustavo Dudamel, Lisette Oropesa, Katie Mitchell, Javier Camarena o Sandra Radvanovsky.

L’epidèmia ha fet caure els ingressos del Liceu fins als 38,9 milions d’euros, 5,5 milions menys dels pressupostats perquè les limitacions d’aforament han sigut més estrictes que les inicialment contemplades a conseqüència de les diferents onades pandèmiques. Tot i la caiguda de la recaptació, el teatre preveu tancar els seus comptes amb una situació d’equilibri pressupostari gràcies al pla de contenció de despeses que s’ha aplicat i a l’increment de les aportacions de les administracions públiques, que han transferit 1,5 milions d’euros addicionals. En paral·lel, El Liceu destaca que tot i la crisi sanitària ha seguit comptant amb el suport de les empreses i entitats benefactores, que han mantingut el seu volum d’aportacions, amb un total de 6,4 milions d’euros.

Escena de La Traviata representada al Liceu.

El Liceu treballa ja per tenir-ho tot a punt per a la temporada 2021/22, en la que celebrarà el seu 175è aniversari i que apujarà el teló el pròxim 22 de setembre, amb l’obra Ariadne auf Naxos, de Strauss. Fins avui, ja s’han fet més de 2.300 nous abonaments de temporada gràcies a la campanya promocional activada pel teatre i que fa ser molt optimistes als seus gestors. “Aquest bon ritme de venda demostra l’interès del públic per seguir venint al Liceu; tenim la previsió que el nombre de nous abonats continuï creixent al setembre i al llarg de tota la temporada que ve”, explica El Liceu.

En aquest últim any, l’edat mitjana dels espectadors ha sigut de 53 anys. Concretament, els abonats tenen de mitjana 63 anys, mentre que els no abonats en tenen 43.