TheNBP Factory

FIATC clinica diagonal metge
El metge de família està compromès amb la salut de les persones.

El metge de família, un especialista en persones

Si consultem el diccionari de la llengua de la Reial Acadèmia Espanyola trobarem l’entrada ‘metge de capçalera o metge de família’ amb aquesta definició: metge que assisteix habitualment a una persona o a una família.

La figura del metge de família o rural ve de fa segles, al Renaixement se li va donar el nom de metge de capçalera, per atendre els pacients a casa postrats a la capçalera del seu llit.

Aquest terme, que actualment encara s’utilitza, acompanya aquells facultatius que tenen un primer contacte amb el pacient i l’orienten sobre com ha de tractar un problema de salut o l’acaben derivant a l’especialista.

El seu paper és crucial perquè les persones tinguin una atenció mèdica continuada al llarg de la seva vida de manera molt propera. Perquè, de vegades, es pot arribar a convertir en conseller, assessor i confident del pacient que busca, a més de l’assistència sanitària, un facultatiu que l’escolti i l’orienti sobre com afrontar algun problema de salut, per lleu que sigui.

Aquest ha estat el protagonisme especial que ha tingut el metge de capçalera com a facultatiu més proper a una determinada població —ja que és el referent de l’atenció primària tant pública com privada— per a la prevenció, atenció i assistència sanitària.

N’és una prova la tasca que ha exercit —i encara realitza— en la gestió sanitària de la pandèmia del coronavirus. La seva tasca ha estat i és crucial per a l’atenció de les persones afectades per la Covid-19, amb independència de la seva edat, perquè les patologies no entenen d’edats.

Els serveis de Clínica Diagonal, on la figura del metge de família és essencial per conèixer l’historial dels assegurats de FIATC, evidencien la importància de l’assistència primària i el seu exercici en l’atenció preventiva. La Clínica de la Família –com es coneix Clínica Diagonal per la seva experiència de més de 10 anys i tracte proper amb el pacient–, ofereix més de 35.500 visites a l’any. L’asseguradora FIATC compta amb facultatius de capçalera distribuïts entre Clínica Diagonal (Esplugues de Llobregat, Barcelona) i els seus centres mèdics dels carrers Còrsega i Tarradellas (Barcelona) i el de Vilanova i la Geltrú, el nombre total de visites anuals dels quals oscil·la entre les 18.000 i més de 5.000, segons el centre mèdic.

FIATC clinica diagonal
Com a metge de capçalera, el facultatiu atén qualsevol problema de salut que tinguin les persones sense distinció d’edat o sexe.

L’atenció primària

Els hàbits de vida actuals, on l’estrès, les presses i l’escassetat de temps juguen un paper important, ens porten de vegades a abusar dels serveis d’urgències quan allò que la nostra salut exigeix ​​és una visió general de la persona, la seva vida, hàbits i circumstàncies. Cosa que pot oferir un metge de capçalera que, a més, té una visió global de la medicina.

Un metge de família és una primera porta on acostar-se en cas de detectar algun problema de salut perquè ell és l’encarregat de fer un diagnòstic i determinar un tractament i ell és qui ho pot fer millor, per la seva experiència amb altres pacients i perquè coneix al pacient. En cas de necessitat, és també el metge que deriva el pacient a un especialista concret per fer posteriorment el seguiment de la patologia conjuntament.

Una de les característiques del metge de família és que està més compromès amb la persona que amb un grup de malalties i està disponible per a qualsevol problema de salut que tinguin les persones sense distinció d’edat o sexe. Normalment resol el 90% de les demandes dels pacients. I, a les àrees rurals, sovint és l’únic facultatiu disponible per als seus habitants.

Un metge de família és una primera porta on apropar-se en cas de detectar algun problema de salut

La prioritat del metge de família és valorar i explorar la persona com un tot, tenint en compte no només els aspectes físics de la malaltia, sinó també els psicològics,  socials, familiars i els hàbits que poden influir en el seu estat de salut. El seu objectiu no és tant guarir les persones en un moment concret com millorar el nivell de salut de les persones ja sanes amb un acompanyament continuat i aconsellar-les, tractar-les i guarir-les quan es posen malaltes.

A diferència dels metges especialitzats que centren la seva atenció en la seva especialitat (cardiòleg, traumatòleg, etc.), el metge de família ha sabut adaptar-se a les noves tecnologies incorporant les vídeo trucades, seguiments telefònics i dispositius nous que aporten informació sobre l’estat del pacient gairebé d’una manera immediata i permeten estar en contacte continu metge i malalt.

D’aquí la importància que les persones sempre tinguin un metge de referència amb què contactar en cas de necessitat. Ja que així disposen d’un procés d’atenció continuada i dinàmica al llarg de la seva vida. Una cosa molt important, per exemple, si es tracta de malalts crònics als quals el metge de capçalera fa un seguiment constant i estricte del seu estat de salut.

És per tot això, pel seu coneixement dels pacients i el seu historial, per l’experiència que acumula després de tractar-ne molts, i pel paper clau que té gràcies a la seva visió global d’aquests, que podem dir que el metge de capçalera o de família és el metge “especialista en persones”.

FIATC clinica diagonal façana
La Clínica de la Família, com es coneix a Clínica Diagonal, disposa d’un equip d’11 metges de família, que atenen els assegurats de FIATC.