El Palau de Pedralbes acull la seu de la Unió per la Mediterrània. ©V. Zambrano

El Palau de Pedralbes es converteix en el segon Palau de la Generalitat

L'Ajuntament de Barcelona cedeix la propietat de la finca al Govern que, a canvi, va contribuir a finançar la construcció del Disseny Hub de la Plaça de les Glòries, amb una aportació de 58 milions d'euros

L’Ajuntament de Barcelona ha traspassat a la Generalitat la propietat del Palau de Pedralbes i dels seus jardins, un emblemàtic espai situat a l’Avinguda Diagonal que compta amb una superfície de més de 73.000 metres quadrats. Segons ha anunciat el Govern, es tracta d’una “cessió gratuïta” que suposa “la culminació d’un llarg procés que portava temps encallat” i que permetrà a la Generalitat tenir una nova seu representativa i de relacions institucionals.

Segons la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, el Palau de Pedralbes “serà, de facto, el segon Palau de la Generalitat, on el president i el Govern podran organitzar tot tipus d’actes i trobades com es fa ara, per exemple, al Saló Sant Jordi”.

Amb aquesta cessió, que implica que la Generalitat assumeix totes les despeses de jardineria i manteniment de l’espai, es dóna compliment a un acord que l’Ajuntament de Barcelona i el Govern van signar l’any 2004, sota la presidència de Pasqual Maragall. Amb aquest traspàs, la Generalitat passava a tenir un nou espai destinat a actes protocol·laris i, a canvi, es comprometia a contribuir a la reforma de la Plaça de les Glòries, una de les zones que ha experimentat una major transformació a la ciutat en els darrers anys.

Concretament, la Generalitat explica que fruit d’aquest acord va assumir dos terços del cost de construcció del Disseny Hub, per un import de 58 milions d’euros, xifra que equivaldria, doncs, al preu de compra del Palau de Pedralbes. Els museus que hi havia en aquest equipament (el Museu de Ceràmica i el d’Arts Decoratives) es van traslladar al Disseny Hub. L’ajuntament ja havia aprovat en ple la cessió gratuïta de la finca a la Generalitat el març de 2019, però no ha estat fins ara que s’ha fet efectiva la transacció.

Al nou immoble de la Generalitat acull la seu de la Unió per la Mediterrània i també, des de fa deu anys, un festival d’estiu, el Festival Jardins de Pedralbes, organitzat per Concert Estudio i patrocinat per Banc Sabadell. Aquest últim Nadal, l’espai es va convertir en un lloc màgic gràcies a Natura Encesa, un muntatge immersiu amb sorprenents projeccions i jocs de llum.

Festival Jardins Pedralbes
Edició 2020 del Festival Jardins Pedralbes.

El Palau de Pedralbes va ser propietat del comte Eusebi Güell i té el seu origen en una antiga masia que va anar experimentant transformacions signades pels arquitectes Joan Martorell, Antoni Gaudí i Eusebi Bona. Entre l’any 1924 i 1931 va ser la residència de la Família Reial Espanyola a Barcelona, i amb la proclamació de la Segona República el palau va passar a ser propietat de l’Ajuntament de Barcelona. Durant la Guerra Civil es va convertir en el palau presidencial de Manuel Azaña i, posteriorment, en la residència oficial del dictador Francisco Franco a la ciutat. D’ençà que els museus es van traslladar al Disseny Hub, el palau està tancat al públic.