TMB restaurará cinco trenes históricos en el marco del centenario del metro

Trens històrics del metro viatjaran al present per ser exposats pel seu centenari

TMB licita els treballs de restauració per 2,1 milions d'euros, amb l'objectiu que puguin visitar-se cinc cotxes, el més antic dels quals va entrar en servei en 1926

El subsòl de Barcelona va començar a vibrar amb el pas dels trens del metro fa un segle. Per commemorar el centenari de la inauguració de la primera línia de Ferrocarril Metropolità de Barcelona el 1924, cinc trens històrics seran restaurats perquè els barcelonins del present rememorin com es movien els barcelonins del passat. 

Amb aquest objectiu, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha aprovat la licitació dels treballs per restaurar cinc cotxes que van formar part de les històriques sèries 100, 300, 400, 1100 i 3000 del metro. Els vehicles s’exposaran dins del programa d’actes que s’està dissenyant pel centenari, que pretén “acostar a tota la ciutadania la història del metro de Barcelona, que és i ha estat clau per al creixement i desenvolupament de la ciutat”, segons la presidenta de TMB i primera tinenta d’alcalde, Laia Bonet. 

Els treballs, que es licitaran per un total de 2,1 milions, inclouran una meticulosa neteja exterior i interior, a més de reparacions de paviment, marcs, finestres, portes i il·luminació. La xapa exterior dels vehicles es deixarà sense desperfectes i es vinilarà amb els mateixos colors amb els quals lluïen abans de deixar d’operar. El pressupost també inclou la retirada d’amiant present en alguns dels cotxes a restaurar, alguns dels quals estan catalogats com Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). 

El vehicle més antic al qual podran tornar a pujar-se els barcelonins serà el de la sèrie 100. De fet, es recuperarà el cotxe 126, que va entrar en servei el 1926 i es va retirar el 1979, anys abans que es retirés el de la sèrie 300, el 1987. Amb aquests treballs, es restaurarà de manera que quedin com quan circulaven per sota la ciutat. El mateix es farà amb el de la sèrie 400, de 1958; 1100, de 1974, i 3000, de 1986, amb l’objectiu de posar en valor la història d’un mitjà de transport que ha mogut a la ciutat durant ja un segle.