Presentació del pilot '5G Maritime' al Port de Barcelona.

El Port de Barcelona, pioner en l’adopció de la tecnologia 5G

La tecnologia 5G arriba al Port de Barcelona gràcies a un programa pilot en què participen IBM, Vodafone, Huawei, la Mobile World Capital Barcelona i i2CAT.

El Port de Barcelona ha posat en marxa un projecte pioner a escala internacional que combina la nova tecnologia 5G i la intel·ligència artificial amb l’objectiu d’optimitzar les operacions d’entrada i sortida de vaixells i millorar la seguretat, la sostenibilitat i la competitivitat d’una infraestructura puntal en l’economia catalana.

 
 

La prova pilot, anomenada 5G Maritime, permet validar la ubicació dels vaixells en temps real i amb gran precisió i disposar de molta informació per facilitar les operacions d’atracada i d’entrada i sortida de les terminals. Concretament, la solució tecnològica permet obtenir en tot moment el geoposicionament de la proa i de la popa de les embarcacions, possibilitant l’assistència remota a la navegació. Gràcies al 5G, el pràctic, des de la torre de control, podrà donar indicacions precises de la velocitat, el rumb i de tots els moviments que ha de fer el vaixell per un correcte atracament o per moure’s per les terminals amb la màxima seguretat.

Per dur a terme aquest projecte, el Port de Barcelona ha incorporat diverses tecnologies punta: una xarxa 5G (que garanteix unes comunicacions ultraràpides i de baixa latència), la intel·ligència artificial, i la computació al núvol amb tecnologia d’edge computing, que consisteix a fer que els processos computacionals es realitzin en l’extrem de la xarxa més propera a l’usuari per evitar l’enviament de dades massives a servidors o centres de dades llunyans.

En el pilot participa IBM, que ha desenvolupat el model d’intel·ligència artificial que permet reconèixer els vaixells. Per la seva part, Huawei ha subministrat càmeres d’alt rendiment i terminals 5G per captar en temps real tots els moviments dels vaixells. Vodafone proporciona la xarxa comercial 5G, que és la que transmet les imatges al servidor i que posteriorment el software d’IBM reconeix i interpreta.

“Comptar amb una xarxa de càmeres connectades mitjançant tecnologia 5G suposarà un important avenç en matèria de seguretat per al trànsit marítim al Port de Barcelona”, ha explicat la presidenta de la infraestructura, Mercè Conesa.

Segons el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, amb aquesta iniciativa, el Port de Barcelona “accelera la seva digitalització i es converteix en un SmartPort de referència”.

Tags from the story