El restaurant Cocina Hermanos Torres, al barri de Les Corts. ©Guillem Roset

El restaurant Cocina Hermanos Torres de Barcelona aconsegueix la tercera estrella Michelin

Joan Roca és reconegut com a xef mentor i Toni Gerez, del Castell de Peralada, rep el guardó a millor servei de sala

El restaurant Cocina Hermanos Torres ha entrat aquest dimarts a la nit a l’Olimp de la gastronomia aconseguint la tercera estrella Michelin. Així s’ha anunciat en la gala de la prestigiosa guia vermella celebrada a Toledo. La proposta de Sergio i Javier Torres, ubicada a Les Corts i inaugurada fa només quatre anys, s’uneix d’aquesta manera al selecte grup d’establiments catalans triestrellats, constituït fins ara pel gironí Celler de Can Roca, i els barcelonins AbaC i Lasarte.

Aquesta, però, no és l’única distinció per a la gastronomia catalana en la constel·lació Michelin 2023, ja que Joan Roca ha estat reconegut com a millor xef mentor Michelin i el cap de sala i sommelier Toni Gerez, del Castell de Peralada, ha rebut el nou guardó a millor servei, informa Guillem Roset per l’agència ACN.

La guia d’Espanya i Portugal comptarà l’any que ve amb tretze restaurants triestrellats, ja que, després d’uns anys de sequera, també ha rebut la tercera distinció l’Atrio, del xef Toño Pérez, a Càceres. Hi ha tres establiments que passen d’una a dues estrelles i el grup s’engreixa fins als 41 establiments (34 a Espanya i 7 a Portugal).

El Deessa, el luxós restaurant del Mandarín Oriental Ritz de Madrid, de Quique Dacosta, puja de categoria, un ascens que també assoleix el restaurant Pepe Vieira, del xef Xosé T. CAnnas a Serpe (Galícia). Finalment, en el grup de dues estrelles també hi ha el Rincón de Juan Carlos, ubicat dins del canari Royal Hideaway Corales Beach, dels germans Padrón (Juan Carlos i Jonathan). A Catalunya, hi ha vuit espais amb dues estrelles. Són l’Angle, el Cinc Sentits, el Disfrutar, l’Enoteca Paco Pérez, el Moments, el Bo.TiC, el Miramar i Les Cols.

La guia Michelín ha premiat cinc nous restaurants a Barcelona amb la primera estrella: l’Aleia, el COME by Paco Méndez, l’Enigma, Mont Bar, Slow & Low, mentre que l’Estany Clar de Cercs perd la distinció que tenia. En total, la guia 2023 recull 1.401 restaurants d’Espanya, Portugal i Andorra. Catalunya compta amb 64 estrelles en total.

S’hi incorporen 14 noves estrelles verdes (reconeixement a la seva estratègia de sostenibilitat), dues de les quals a Catalunya, amb Les Moles d’Ulldecona (Montsià) i el Casa Nova de Sant Martí Sarroca (Alt Penedès).

Els germans Javier i Sergio Torres.

Ascens fulgurant del restaurant dels mediàtics Javier i Sergio Torres

El restaurant dels mediàtics bessons Torres es va obrir el 2018 en una nau industrial d’un antic taller de neumàtics de 800 metres al Carrer del Taquígraf Serra, al barri de les Corts de Barcelona. Després de la seva etapa al Dos Cielos, els xefs ofereixen un espai per a uns seixanta comensals a un preu mitjà de 130 euros. En la guia Michelin 2019 va obtenir dues estrelles, conservant la qualificació aconseguida pel seu primer restaurant, tancat el 2018.

En declaracions a l’ACN, els germans Torres s’han mostrat molt satisfets per una notícia “molt gran” per a ells “i també per a Barcelona”. Els dos germans han recordat que es van embarcar en l’aventura del restaurant fa quatre anys, un dels quals de pandèmia, i que s’ho van “jugar tot” per fer un restaurant “molt rodó”. En aquest sentit, han confessat que ha estat “una gran experiència” per “arribar a les tres estrelles en tres anys i poc”.

Reconeixement als 40 anys d’ofici de Toni Gerez

Per la seva banda, Toni Gerez, cap de sala, sommelier i expert en formatges de Castell de Peralada, s’ha mostrat molt content amb el guardó, i ha recordat que porta 40 anys amb l’ofici “sempre intentant aprendre dels grans”, com va fer quan va treballar al restaurant El Bulli. Alhora ha considerat que el premi “motiva moltíssim” i “anima els joves” a continuar l’ofici.

Gerez també ha opinat que l’experiència gastronòmica “és tot el conjunt, des que entres per la porta, el primer moment, la rebuda, la taula, el servei, el tracte de proximitat, els somriures, que de vegades no els donem la importància que tenen…”. I en aquest conjunt ha opinat que la sala és una part “fonamental” d’aquest conjunt.

La gala de la nova Guia Michelin s’ha celebrat aquest dimarts a Toledo. ©Violeta Gumà

ELS NOUS RESTAURANTS QUE LLUIRAN UNA ESTRELLA MICHELIN

Tres estrelles

 1. Cocina Hermanos Torres (Barcelona)
 2. Atrio (Càceres)

Dues estrelles

 1. Deessa (Madrid)
 2. Pepe Vieira (Serpe, Galícia)
 3. El Rincón de Juan Carlos (Tenerife)

Una estrella

 1. Ababol (Albacete)
 2. Aleia (Barcelona)
 3. COME by Paco Méndez (Barcelona)
 4. Enigma (Barcelona)
 5. Mont Bar (Barcelona)
 6. Slow & Low (Barcelona)
 7. Cobo Evolución (Burgos)
 8. CCódigo de Barra (Cadis)
 9. Oba (Casas-Ibáñez. Castella-la Manxa)
 10. Tabaiba (Gran Canària)
 11. Etxeko Ibiza (Eivissa)
 12. Ancestral (Illescas. Castella-la Manxa)
 13. Ajonegro (Logronyo)
 14. La Finca (Loja. Andalusia)
 15. RavioXO (Madrid)
 16. Ugo Chan (Madrid)
 17. Zuara Sushi (Madrid)
 18. Kaleja (Màlaga)
 19. Fusion19 (Mallorca)
 20. AlmaMater (Múrcia)
 21. Ferpel (Ortiguera. Astúries)
 22. Ceibe (Ourense)
 23. O’Pazo (Padrón. Galicia)
 24. Monte (San Feliz. Asturias)
 25. Montia (San Lorenzo de El Escorial)
 26. ARREA! (Santa Cruz de Campezo. País Basc)
 27. San-Hô (Tenerife)
 28. Alquimia – Laboratorio (Valladolid)
 29. Gente Rara (Saragossa)