Montserrat Vendrell forma part del nou comitè Conext CAT-EU. © CataloniaBio & HealthTech

Els 14 notables que assessoraran el Govern per optar als fons europeus

Joaquim Coello, Andreu Mas-Colell, Carme Trilla, Montserrat Vendrell, Miquel Martí i Guillem López-Casasnovas són alguns dels catorze professionals de reconegut prestigi que ajudaran la Generalitat a identificar els projectes que optaran als fons europeus de reconstrucció.

[dropcap letter=”L”]

a Generalitat ja ha posat noms als catorze notables que formaran part del nou comitè assessor Catalunya-Next Generation EU (Conext CAT-EU), que té com a principal missió ajudar al Govern a identificar els projectes que han d’optar als recursos del macro fons de recuperació i reactivació llançat per la Unió Europea per fer front a les conseqüències de la pandèmia.

Es tracta de vuit homes i sis dones amb unes trajectòries professionals de reconegut prestigi i amb experiència en la gestió de grans projectes, assumptes europeus, polítiques públiques i sector empresarial. El comitè, que ahir va celebrar la seva primera reunió, està presidit pel vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i té com a vicepresident a Ramon Tremosa, conseller d’Empresa i Coneixement.

Els elegits per integrar el comitè assessor són Oriol Altisench, Oriol Bota, Maria Buhigas, Joaquim Coello, Adelina ComasTherese Jamaa, Guillem López-Casasnovas, Miquel Martí, Andreu Mas-Colell, Miquel Puig, Mar Reguant, Francesc Reguant, Carme Trilla i Montse Vendrell.

Segons Aragonès, Catalunya “té la capacitat, la força i l’energia per executar projectes” de gran impacte econòmic i social que puguin ser finançats pels fons europeus de reconstrucció, xifrats en 750.000 milions d’euros. Per seleccionar els projectes que optaran a aquests recursos, el Conext CAT-EU tindrà com a base el pla de reactivació econòmica de prop de 32.000 milions d’euros que la Generalitat va presentar al juliol com a resposta a la crisi de la Covid-19. La idea és que aquests experts ajudin a traduir en projectes concrets tots els objectius esbossats en aquest pla i que també facin una selecció de les iniciatives paral·leles que posin sobre la taula altres actors socials, econòmics i empresarials de Catalunya.

QUI ÉS QUI EN EL COMITÈ D’EXPERTS

 1. Oriol Altisench. És el degà del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, amb una dilatada experiència en projectes públics d’urbanisme i infraestructures. Actualment, és executiu de l’empresa pública municipal barcelonina Bimsa, on dirigeix ​​l’àrea d’actuacions estratègiques de mobilitat i coordina el projecte de connexió de les xarxes de tramvia per la Diagonal.
 2. Oriol Bota. És el director de l’obra social de Sant Joan de Déu, a més de patró de la Fundació Probitas i membre de la cooperativa de serveis financers Coop57. Amb anterioritat va estar vinculat a Grup Cultura 03 i al Col·lectiu Ronda.
 3. Maria Buhigas. Arquitecta de la firma Urban Facts i professora de la UAB, és experta en planificació urbanística i durant tretze anys va ser directora d’estratègia urbana de l’agència pública Barcelona Regional. Fins al setembre era regidora d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona.

  L’ex conseller Andreu Mas-Colell.
 4. Joaquim Coello. Enginyer naval de formació, atresora una dilatadíssima experiència en el sector empresarial, acadèmic i social. Va ser president del Port de Barcelona i del grup de certificació Applus+, a més d’haver estat conseller delegat d’ITP i Gamesa Eòlica i conseller de múltiples empreses. També va ser president de Consell Social de la UB i ha format part dels patronats de fundacions com el Palau de la Música, FemCat, Fundació Pasqual Maragall i Fundació Carulla.
 5. Adelina Comas. Investigadora al Care Policy Evaluation Center de la London School of Economics i codirectora del programa Stride per al desenvolupament de plans nacionals de demència, la seva missió se centra a avaluar sistemes de salut i protecció social per donar resposta al procés d’envelliment de la població. És experta en Covid-19 i ha estat consultora de l’OMS.
 6. Therese Jamaa. És la directora general de la GSMA, l’associació que organiza el MWC. L’experta tecnològica havia treballat a  Qualcomm i a empreses com Vodafone i Sema Group.

  Therese Jamaa, directora de la GSMA.
 7.  Guillem López-Casasnovas. Catedràtic d’Economia per la UPF i director del Centre de Recerca en Economia i Salut (Cres-UPF). Expert en el sistema sanitari i en balances fiscals, ha estat vinculat a diverses universitats i va ser conseller del Banc d’Espanya, a més d’haver assessorat l’OMS i format part de múltiples comitès i consells assessors com el CAREC i el CASOST (sistema sanitari català).

  El catedràtic Guillem López-Casasnovas.
 8. Miquel Martí. És el director general de Barcelona Tech City, el gran centre aglutinador de l’ecosistema barceloní d’startup.

  Miquel Martí dirigeix Barcelona Tech City.
 9. Andreu Mas-Colell. Doctor en Economia per la Universitat de Minnesota, va ser conseller d’Economia i prèviament conseller d’Universitats de la Generalitat, encara que el gruix de la seva carrera l’havia desenvolupat abans a Estats Units, com a catedràtic i professor d’Economia a Harvard i a la Universitat de Califòrnia. Ha publicat més d’un centenar de treballs d’investigació i presidit la Barcelona Graduate School of Economics.
 10. Miquel Puig. Doctor en Economia i actual regidor d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona. També és director general del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya i va ocupar diversos càrrecs a la Generalitat, on va ser director general d’Indústria i Comissionat per a la Societat de la Informació. També va ocupar la direcció general de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i en el sector privat va dirigir la filial d’aeroports d’Abertis.
 11. Mar Reguant. Doctora en Economia pel MIT i professora titular a la Northwestern University. És experta en mercats elèctrics i regulació ambiental i ha rebut múltiples premis i distincions per les seves investigacions, a més de ser reconeguda com la millor economista ambiental europea menor de 40 anys.
 12. Francesc Reguant. És el president de la comissió d’economia agroalimentària de Col·legi d’Economistes i director d’ObeAlimentària. Ha treballat a l’IRTA i al Departament d’Agricultura i va coordinar l’estudi d’impacte ambiental del canal Segarra-Garrigues.

  L’experta en polítiques d’habitatge Carme Trilla.
 13. Carme Trilla. Economista amb una dilatada experiència en el sector de l’habitatge social i actual presidenta de la Fundació Hàbitat3, que gestiona més de 600 habitatges de lloguer i promoguda per la Taula de Tercer Sector Social de Catalunya. Va ser directora general d’Habitatge de la Generalitat, ha col·laborat amb Càritas Barcelona, ​​és assessora del Pla de Barris de la capital catalana i presideix també en Observatori Metropolità de l’Habitatge.

  La socia d’Alta Life Sciences Montse Vendrell.
 14. Montse Vendrell. És la presidenta de Consell Social de la UPF, vicepresidenta de la Fundació Pasqual Maragall i sòcia del fons d’inversió en biotecnologia Alta Life Sciences. Va ser directora de Biocat, del Parc Científic de Barcelona i del Barcelona Institute of Science and Technology.