Els anys de vida laboral a Europa, per països

Quants anys treballarà de mitjana a Europa una persona que avui té 15 anys? La mitjana per al conjunt de la Unió Europea era l’any passat de 35,9 anys, tres més que a l’any 2000, segons dades ofertes recentment per Eurostat, l’oficina estadística europea.

No obstant això, les diferències són substancials entre els diferents països europeus. Així, un treballador islandès té una expectativa de vida laboral de 47 anys, la més extensa d’Europa, mentre que a Turquia la mitjana és de 29 anys.

Si analitzem únicament els països que pertanyen a la Unió Europea, els suecs són els que treballaran més anys de mitjana (41,7), mentre que els italians són els que menys (31,6). A Espanya la xifra és de 35,1 anys.

A tots els països europeus, amb l’única excepció de Romania, l’expectativa de vida laboral ha augmentat entre els anys 2000 i 2017.


També hi ha notables diferències si comparem a cada país l’expectativa de vida laboral d’homes i dones. En el conjunt de la Unió Europea, la diferència és de cinc anys: 38,3 anys de mitjana per als homes enfront dels 33,4 anys per a les dones.

Únicament a un país, Lituània, les dones (36,3 anys) tenen una expectativa de vida laboral superior a la dels homes (35,4). I en el cas de Letònia, l’expectativa és exactament la mateixa: 36,2 anys.

A Espanya, la vida laboral mitjana dels homes es calcula en 37,2 anys, mentre que per a les dones és de 32,8 anys, gairebé 4 anys i mig menys.

El país de la Unió Europea on hi ha una major diferència segons el gènere en els anys de vida laboral és Malta, amb dotze anys. Fora de la UE, Turquia és la que presenta una major diferència, superior als 20 anys, amb 39 anys per als homes i només 18,5 per a les dones.