Els deu millors ‘hubs’ europeus per acollir empreses emergents

Barcelona repeteix com una de les millors ciutats europees per al desenvolupament de les startup, juntament amb Berlin, Londres i Amsterdam. Fins a set unicorns internacionals han triat la capital catalana per obrir una de les seves seus.

La ciutat continua ocupant les primeres posicions de molts rànquings internacionals sobre startups i innovació. L’informe Startup Heatmap Europe, publicat per l’empresa DEEP Ecosystems, ha tornat a situar a la capital catalana com a un dels tres millors hubs per acollir empreses emergents. Ocupa la tercera posició per quart any consecutiu, empatada amb Amsterdam i per darrere de Berlín i Londres.

Més del 17% dels fundadors d’empreses tecnològiques a Europa van escollir Barcelona per localitzar la seva startup o empresa tecnològica el 2020, proporció similar a la d’Amsterdam. També se situen bastant per sobre de les ciutats que les segueixen: Munic, Lisboa, París (10%), Zuric, Tallinn (9%) i Estocolm (6%).

Per aconseguir aquest bon resultat, contribueix en bona part que la ciutat compti amb una comunitat d’emprenedores on el 65% són estrangers, situant-se en la quarta posició respecte a altres capitals europees. Només la superen Zuric (76%), Londres (72%) i Berlín (67%). A Amsterdam, la seva competidora en la classificació general, la proporció cau fins al 53%. Així mateix, més del 32% de fundadors d’empreses emergents a Barcelona són experts en programació i codificació, i hi ha 77.000 professionals digitals, dels quals el 31% són de fora de la ciutat, bàsicament de Madrid i París.

Sent un dels ecosistemes emprenedors més dinàmics, amb gairebé 2.000 startups, la rellevància de Barcelona també queda patent en la presència de set unicorns internacionals, que han obert oficines a la ciutat, com el neobanc N26. La capital catalana és també el lloc de naixement de tres unicorns: Glovo, Letgo i eDreams.

“Malgrat la situació mundial de l’economia, Barcelona continua apareixent de forma consistent en rànquings i classificacions com a ciutat per a les startups i el talent tecnològic, i això és el resultat d’anys de treball i també d’una prioritat actual d’aquest Govern municipal”, exposa el tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni. La reforcen iniciatives com la IT Academy de Barcelona Activa, que formarà 3.000 programadors els propers cinc anys; l’aliança publicoprivada Barcelona Digital Talent amb la Fundació Mobile World Capital per impulsar el talent tecnològic, o la transformació de l’edifici de Correus de Via Laietana en un nou hub d’innovació tecnològica al centre de la ciutat, remarca Collboni.

L’estudi Startup Heatmap Europe es basa en les enquestes fetes a més d’un miler de fundadors d’empreses emergents i actors de la comunitat emprenedora. També analitza i monotoritza les xarxes socials i la traçabilitat de les informacions sobre inversions en aquest mercat.

Barcelona guanya a París, Berlín i Londres en empreses emergents deep tech

Una altra dada recollida en l’informe assenyala que la ciutat guanya a París, Berlín i Londres en la proporció d’empreses emergents deep tech respecte a tot l’ecosistema, amb 296 enfront d’un total de 2.248 startups. Així, aquest tipus de companyies representen un 13,20%. Aquesta proporció està per sobre de la capital francesa (9,3%), l’alemanya (9%) i la britànica (7,5%).

El sector deep tech ofereix solucions tecnològiques en l’àmbit científic o d’enginyeria. Aquest tipus de startups requereixen més recerca i desenvolupament, a més d’una inversió de capital més elevada. No obstant, també tenen menys risc de mercat, ja que es tracta d’un producte d’alt valor i molt difícil de replicar.