Gremi d'Hotels de Barcelona president Jordi Clos
El president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos. ©Maria Asmarat / ACN

Els hotels de Barcelona tanquen l’estiu amb preus rècord i una ocupació del 87%

El Gremi d’Hotels destaca la qualitat dels visitants que han pernoctat a la ciutat i referma l’aposta del sector per incrementar la competitivitat i la projecció de Barcelona

La dinàmica hotelera a la ciutat de Barcelona aquesta primera meitat de l’any és molt positiva: hi ha demanda i de qualitat. Així es constata amb les xifres que ha donat el Gremi d’Hotels en fer balanç de la campanya d’estiu.

Des del passat mes de maig, quan l’oferta hotelera de la ciutat va estar al cent per cent amb els seus 450 establiments oberts, el nombre de visitants ha crescut progressivament, fins a una ocupació mitjana del 87% al tancament de l’agost, només un punt per sota dels nivells de 2019; tot i que juliol i agost van ser més fluixos. L’ocupació registrada el juliol va ser del 88,6% —2,3 punts menys que el 2019— i del 86% a l’agost —3,9 punts menys—.

El que sí que s’ha situat per sobre de l’últim exercici sense afectació per la covid ha estat el preu que el visitant ha pagat per pernoctar a la capital catalana. El president del Gremi, Jordi Clos, va informar que l’increment ha estat del 15% i que respon, en bona part, a la millora de la qualitat del client que ha visitat Barcelona i està en línia amb el bon estiu que han tingut el conjunt de destinacions europees. Clos ha explicat que la pandèmia va forçar els hotels de la ciutat a retallar preus un 40% i que això va atreure a la ciutat un tipus de turisme que no és el predilecte dels hotelers.

No obstant, la situació s’ha redreçat en els últims mesos. El preu màxim es va assolir al juny, quan de mitjana una habitació va costar 190 euros, mentre que al juliol, de mitjana, una habitació es va pagar a 177 euros —21 més que el 2019— i a l’agost a 181 euros —37 més que el 2019—.

Des del Gremi, però, s’alerta que el sector “segueix en un escenari complicat” per l’increment dels costos vinculat a les tensions inflacionistes, l’alça dels costos energètics —en alguns casos amb augments del 300%, segons Clos— i “la factura covid”, ja que molts operadors encara “arrosseguen les conseqüències” de les mesures financeres que van haver de prendre pel tancament dels establiments durant els mesos de la pandèmia i l’aturada del turisme durant molts més mesos, com ara els crèdits ICO.

“Encara no hem tornat a la plena normalitat, va assegurar Clos, perquè queden mercats encara afectats, on es van aplicant mesures de control que van variant” i el sector es troba amb què “es mantenen encara les decisions d’última hora” per la qual cosa no es poden preveure les reserves, fins i tot en el cas del turisme de congressos.

Gremi d'hotels de Barcelona El president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos, i el director general de l'entitat, Manel Casals,
Jordi Clos, amb el director general del Gremi, Manel Casals. ©MARIA ASMARAT / ACN

Tot i això, les bones xifres d’ocupació de l’estiu permetran que, a diferència de les dues últimes temporades, el sector no tanqui l’any amb pèrdues. “Aquest any no perdrem diners”, ha dit Clos, que ha detallat que fins a finals d’any hi ha previstos una trentena d’esdeveniments i fires importants que contribuiran a la recuperació de les xifres prepandèmia. “És necessari que continuem donant resposta a la demanda i sent cada vegada més competitius enfront d’altres destins també molt potents”, ha concretat el representant del Gremi, alhora que ha demanat que se segueixi apostant per destinar recursos a la promoció i projecció de la ciutat.

Les bones xifres d’ocupació de l’estiu permetran que, a diferència de les dues últimes temporades, el sector obtingui guanys el 2022

En aquest sentit, el Gremi es felicita per la consecució de la celebració de la Copa Amèrica de Vela el 2024 i per la renovació de l’acord entre les institucions i els organitzadors del Mobile World Congress per mantenir-se a la ciutat. El director general de l’entitat, Manel Casals, va recordar que el parc hoteler garanteix al MWC unes 26.000 habitacions a un preu pactat, encara que en cada edició acaben sent finalment unes 28.000 o 29.000 places.

En aquest sentit, des de l’agrupació hotelera s’insisteix en aspectes com la neteja dels carrers de Barcelona, les plagues de rates i escarabats, i es mostra crítica amb els plans urbanístics i les obres previstes pels pròxims anys, malgrat que el sector veu amb bons ulls el procés de pacificació de la ciutat.

Per això, Jordi Clos ha puntualitzat que “cal una estratègia de ciutat consensuada i escalada a nivell municipal, metropolità i de país”, amb “diàleg amb veïns i agents privats”. S’està procedint a la planificació de la ciutat en un moment en què, segons el president del Gremi, “estem sortint d’una situació econòmica i laboral catastròfica” i el diàleg i el consens és més necessari que mai.

hotel
Els visitants de qualitat han retornat a la ciutat, després de dos anys de pandèmia. © Nik Lanús