Empreses tecnològiques iniciativa GETHub
Representants de les empreses tecnològiques que formen part de la iniciativa municipal GETHub, amb la tinent d'alcaldia de Feminismes, Laura Pérez, a primera fila.

Empreses tecnològiques de Barcelona actuen per reduir la bretxa de gènere

Una treintena de companyies s'ha compromès a implementar mesures per revertir-la, com incorporar més dones a la plantilla, assolir la paritat a l'equip executiu i potenciar referents femenins

El sector TIC, un dels més punters de la ciutat, té com a assignatura pendent reduir la bretxa de gènere que el caracteritza. És per això que una treintena d’empreses de Barcelona s’han compromès per impulsar i desenvolupar mesures concretes en aquesta direcció. Ho han fet en el marc del Gender Equality Tech Hub (GETHub), promogut per l’Ajuntament de Barcelona conjuntament amb l’escola tecnològica de dones per a dones, allWomen.tech.

Emparades en el desplegament d’aquesta xarxa, les companyies s’han marcat com objectius una sèrie d’accions a desenvolupar aquest 2022. Per exemple, s’han compromès a impulsar la contractació de més personal a través de serveis especialitzats en talent femení, o a elaborar guies de comunicació inclusiva i no sexista, auto diagnòstics de gènere i projectes que permetin conèixer les dades de gènere de l’empresa. També han apostat per incorporar talent femení, amb l’objectiu d’assolir la paritat entre l’equip tècnic i executiu, i per incloure la possibilitat que tota la plantilla pugui teletreballar durant el primer any de naixement dels seus fills. Per últim, s’han compromès per impulsar la presència de referents femenins, per prioritzar els perfils de dones que opten a les vacants de l’empresa, i per crear grups de treball d’equitat de gènere. De totes aquestes accions, com a mínim, han de fer tres aquest any.

Les empreses que formen part de la xarxa són Between Technology, Iterem, Pixel Research Lab, Allianz Technology, Thoughtworks, Talhis, Cyberclick, Citibeats, Vitaance, PepsiCo, Innovamat, Basetis, Wefox, Witte y Solá, Unblur, Veepee, Haufe, Vista, Nestlé, Databot, Qualifyze, GreenPowerMonitor, Profes en Apuros, eDiversa Group, Autodesk, la fundació Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), Voxel, ProtoPixel, Nae, DMI, ServiZurich – Technology Delivery Center i Seqera.

Actualment, la ciutat compta només amb un 29% de dones en el sector digital i les especialistes en TIC contractades representen de mitjana el 19,5% del sector tech. Per tal de revertir aquestes xifres, el GETHub està obert a qualsevol empresa amb seu a l’àrea metropolitana de Barcelona, de qualsevol dimensió i amb un compromís real amb l’equitat de gènere que estigui disposada a treballar internament per reduir la bretxa de gènere.

Amb la participació en aquest programa, les empreses obtenen un compromís amb la igualtat. A més a més, la participació en el projecte permet a les empreses col·laborar en xarxa amb l’Ajuntament, allWomen.tech i altres membres del GETHub, de la mateixa manera que tenen accés a recursos i a un acompanyament especialitzat.