Hermanos Torres Enrique Tomás
Els germans Torres i Enrique Tomás a l'auditori de la CASA SEAT. © Marc Llibre

Enrique Tomás: “Comencem a pensar en gran des de Barcelona”

L'empresari tanca la temporada del cicle 'The New Barcelona – Moments Estel·lars' juntament amb els xefs triestrellats Javier i Sergio Torres, que asseguren que "la marca Barcelona és tan forta que ha pogut amb tot"

Quan li pregunten a Enrique Tomás què és allò que té Barcelona, parafrasejant a un anunci d’Estrella Damm de fa uns anys, ell comença responent amb una correcció: “Què ens falta?”. A més, aprofita per contestar amb vint respostes i resol alguna pregunta més pel camí. Ah, i no perd ni un segon per animar a comprar a qualsevol un dels seus entrepans de pernil. “Tenim moltíssimes coses, som un lloc privilegiat. Primer, perquè el millor lloc del món és el Mediterrani i, després, pel caràcter català. Segurament, tindrà la seva part negativa, però som molt treballadors i seriosos”, ha sostingut enèrgic Enrique Tomás aquest dilluns durant l’última sessió de la temporada del cicle The New Barcelona – Moments Estel·lars, organitzat pel The New Barcelona Post amb la col·laboració de la CASA SEAT, Must Media Group i Barcelona Global.

L’empresari, que prefereix definir-se com a botiguer, estava acompanyat a l’auditori de la CASA SEAT pels xefs Sergio i Javier Torres, propietaris del restaurant barceloní Cocina Hermanos Torres, premiat amb tres estrelles Michelin. Tots tres van debatre sobre l’impacte del sector de la gastronomia a la capital catalana davant un públic molt nodrit, amb presència de la regidora de Comerç de l’Ajuntament de Barcelona, Rosa Alarcón; Sor Lucía Caram, el pastisser Christian Escribà, el pilot Marc Gené, l’exguanyador de Gran Hermano Ismael Beiro, el líder dels Casacas Rojos, Gregori Salas, i directius com José Elías (Audax), Albert Triola (Audax), Manolo Soria (Matinée), Àngel Velasco (Turrons Vicens), Elisabeth Álvarez (InOut), Josep Arcas (GBFoods), Joan Juvé (Juvé & Camps) i Enric Crous.

Moderats per Toni Aira, periodista i professor de la UPF-BSM, Tomás i els germans Torres han començat la sessió assegurant que Barcelona és una ciutat que atrau un turista gastronòmic que no només es passa per Cocina Hermanos Torres, a Les Corts, sinó que després aprofita per anar a museus i a botigues, ha exposat Sergio Torres. “I mengen tres vegades al dia”, ha afegit Enrique Tomás, esperant que en una sigui un entrepà de pernil. “Avui Barcelona és la ciutat amb més estrelles Michelin d’Espanya i, a més, cada projecte té molta personalitat”, ha remarcat  Torres. El xef ha destacat que el client barceloní “és molt exigent però molt fidel”. “Aquí, menges de veritat. És la mateixa ciutat la que t’empeny i et fa que siguis millor”, ha subratllat.

Enrique Tomás
Enrique Tomás a la sessió de The New Barcelona- Moments Estel·lars. ©Marc Llibre

Els tres ponents han coincidit a desmentir els núvols negres que alguns sectors projecten sobre Barcelona. “Hi ha col·legues a Madrid que omplen menys que nosaltres”, han apuntat els germans Torres, recalcant que ho fan amb clients locals i amb estrangers. “Tots els que som aquí hem d’agafar el compromís de no parlar malament de nosaltres. No hi ha millor lloc al món, ens ho hem de creure!”, ha defensat Enrique Tomás. “No hem de ser positivistes, sinó que hem de ser realistes i deixar de parlar malament de nosaltres i llençar-nos pedres”. “Barcelona ha patit una sèrie de desgràcies, però la marca és tan forta que ha pogut amb tot”, ha assenyalat Sergio Torres. “És molt fort tot el que hem viscut. Vam ser durant molt temps el lloc on tothom volia venir. Era aspiracional. Això ha de tornar a passar”, ha agregat Enrique Tomás.

Veient la nova etapa política que s’obre a la ciutat i a l’espera de veure com es resol el mapa nacional, l’empresari ha apostat per “posar en marxa una nova onada, que es pot veure impulsada per tsunamis com la Copa Amèrica”. “Comencem a pensar en gran des de Barcelona”, ha remarcat Enrique Tomás, nascut a Badalona, ciutat que “porta per bandera” i que menciona gairebé més que els seus entrepans de pernil. “Avui dia, Badalona és l’epicentre del món del pernil. És molt fort. Jo començo a parlar amb algú, em pregunten d’on soc i tothom dona per fet que soc andalús. I de què et ve?, em diuen, perquè estava a Badalona i vaig pensar que el pernil no estava en el lloc que li correspon”, ha dit. 

Los hermanos Torres
Els germans Torres en l’esdeveniment organitzat per The New Barcelona Post. © Marc Llibre

Així i tot, tant els germans Torres com Enrique Tomás han demanat més suport a les institucions. Com van reclamar-ho fa uns anys els dos cuiners sortint d’una gala Michelin a València, enfadats perquè no es fes a la seva ciutat. En el mateix cotxe de tornada, no van dubtar a trucar a l’ara alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i en aquells dies tinent d’alcalde, per dir-li que no podia ser, que la capital catalana també podia acollir una cerimònia d’aquestes característiques. Com així serà, finalment, el proper mes de novembre. Un esdeveniment que tindrà un impacte econòmic de 8 milions d’euros, han xifrat els xefs, tenint en compte tots els convidats que es desplacen a la ciutat per assistir-hi. “Si es fan esdeveniments d’aquest calibre, Barcelona surt guanyant”, ha subratllat Sergio Torres.

En aquest sentit, Enrique Tomás ha exposat que les administracions han de tenir una actitud més receptiva i positiva amb els empresaris, dient-los primer que endavant i donant-los suport, i després informant dels “problemes a poc a poc”. Els germans Torres també han demanat més formació i promoció de la gastronomia: “Hi ha molt camí per recórrer. La cuina catalana és de les més antigues del món i té una història tan forta que és el que la fa tan important. A partir d’aquí, hi ha moltíssim talent que es veu i un altre que està per descobrir”. “Cal ser pesats amb les institucions, continuarem pressionant, perquè a aquest destí gastronòmic se li podria donar molta més força”, han advertit. “Vosaltres sou motors, la gastronomia dóna vida a moltes coses”, ha apuntat l’empresari, rei del pernil.

En les mil idees que llança Enrique Tomás per minut, se li ha escapat que està preparant un concert a la Sagrada Família el pròxim Nadal per donar suport a les víctimes de la guerra a Ucraïna. Ho està tramant amb Sor Lucía Caram i ja han aconseguit el suport del Papa, segons diu l’empresari de Badalona. De moment, la primera confirmada és Pasión Vega i s’està tancant la participació d’un cantant espanyol de projecció internacional.

Público última sesión The New Barcelona Moments Estel·lars - Marc Llibre
L’auditori de la CASA SEAT, totalment ple en l’última sessió de la temporada. ©Marc Llibre