Picmi Taxi
La nova app permet demanar un taxi en qualsevol dels 36 municipis metropolitans.

Entra en funcionament l’aplicació pública per demanar un taxi a Barcelona

Els més de 10.000 taxistes de l'àrea metropolitana s'hauran d'instal·lar la nova app

Barcelona i la seva àrea metropolitana disposen des d’aquest dimecres d’una aplicació pública per demanar taxis. Es dona resposta així a una reivindicació del sector, que la demanava des del 2016 per poder competir amb altres apps que s’han creat en els últims anys. L’Institut Metropolità del Taxi (Imet) i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han desenvolupat Picmi Taxi per poder demanar un taxi a través del telèfon mòbil, sense haver d’esperar al carrer. “Suposa una millora del servei per a tots els taxis perquè ja no depèn que el client vegi al taxista, sinó que, a través d’una pantalla, pot saber que hi ha un taxi disponible i fomentar el seu ús”, exposa la presidenta de l’Imet, Laia Bonet. La iniciativa ha suposat una inversió de 200.000 euros, el 80% dels quals provenen dels fons europeus.

El funcionament de la nova aplicació pública, la primera d’Espanya, és molt similar al d’altres apps per demanar taxis que funcionen a Barcelona, com ara Taxi Ecològic, FreeNow o Cabify. “Hem d’aprofitar aquesta oportunitat única de tenir accés a una eina que no existeix en cap altre lloc i que permet tenir digitalitzada tota la flota de taxis”, sosté Tito Álvarez, portaveu d’Élite Taxi, l’associació més representativa del sector. Els més de 10.000 taxis actius a l’àrea metropolitana s’hauran de descarregar obligatòriament la nova app, la qual cosa permetrà accedir a un gran volum de vehicles i reduir els temps d’espera, a més d’evitar haver d’esperar a veure passar un taxi.

Per poder utilitzar la nova aplicació, els usuaris hauran de descarregar-se l’aplicació mòbil AMB Mobilitat. A través d’ella, es podrà accedir al servei Picmi Taxi, que estarà disponible en els 36 municipis metropolitans. Aquells usuaris que ja disposin d’AMB Mobilitat, unes 175.000 persones, només hauran d’actualitzar-la per incorporar la nova funcionalitat.

Una vegada dins, només caldrà demanar el taxi, podent triar entre un estàndard, de grans dimensions o adaptat a persones amb mobilitat reduïda. L’aplicació geolocalitzarà l’usuari, enviant l’avís als taxistes més pròxims i adjudicant la carrera tenint en compte factors com el temps d’arribada o si estan estacionats en una parada pròxima. En el cas que el client estigui situat en una zona sense taxis, l’aplicació el derivarà a alguna radioemissora.

Quan l’aplicació hagi triat el taxista i calculat els minuts d’espera, l’usuari podrà acceptar o rebutjar-lo. També podrà consultar el preu aproximat del servei i la durada del trajecte, en condicions de trànsit fluid. Com passa amb altres aplicacions, l’usuari rebrà informació del taxi per poder-lo identificar, com el model de vehicle i la seva matrícula, així com se li enviarà un avís quan el taxi hagi arribat al punt de recollida.

Una de les mancances de la nova app pública és que no es podran fer reserves de taxis per a dies o hores concrets ni es podrà pagar a través d’ella. Això últim implicaria problemes de competència amb la resta d’aplicacions, tenint en compte que seria una institució pública la que assumiria la transacció. Tampoc s’oferirà el preu tancat que ofereixen altres aplicacions com Taxi Ecològic.

Taxis
Taxis fent cua al Mobile World Congress. © Imet

Desplegament d’una xarxa de microparades

L’app prioritzarà els taxistes que estiguin esperant en una parada, reduint així els viatges en buits i la contaminació. Segons càlculs de l’AMB, els taxis efectuen 660 milions de quilòmetres l’any i en gairebé la meitat van buits.

Per això, l’Ajuntament està desplegant una xarxa de microparades per garantir que tots els barcelonins tenen a prop un punt en el qual sempre hi haurà vehicles disponibles. Les noves microparades, amb capacitat per a dos o tres taxis, es van començar a desplegar aquest estiu i ja s’han implementat un total de 51, distribuïdes pels deu districtes de la ciutat. De cara al 2023, se senyalitzaran les 140 microparades pendents. A la trama Cerdà, es preveu que hi hagi una microparada en un màxim de 120 metres de distància.

Les microparades es combinaran amb les parades tradicionals, que tenen més capacitat per a l’estacionament de vehicles i estan més concentrades en els barris centrals de la capital catalana. Amb les 274 parades de taxi actuals, que arriben fins a les 372 en el conjunt de l’àrea metropolitana, se superaran els 500 punts on anar a buscar un taxi, entre parades i microparades.