BNEW reindustrialitzacio 2021
Taula rodona sobre la reindustrialització de Catalunya, a BNEW.

Es busquen inversions per a la cadena de valor de la nova indústria

La Generalitat vol atraure projectes que complementin la cadena de valor de la indústria establerta al territori que ja està fent la seva transformació cap a la digitalització i la sostenibilitat. Aquest seria un dels elements que sumaria a la competitivitat de Catalunya, segons s’ha exposat a la sessió Com reindustrialitzar Catalunya. Problemes i solucions, que ha tingut lloc a la Barcelona New Economy Week.

La Generalitat de Catalunya està activant tots els organismes públics dependents per atraure inversions industrials i logístiques amb projectes que complementin la cadena de valor de la indústria establerta al territori i que ja està fent la seva transformació cap a la digitalització i la sostenibilitat. En definitiva, promoure l’arribada de nous projectes que fomentin la nova economia i que facin més competitiva Catalunya.

Aquest ha estat el principal missatge extret de la sessió Com reindustrialitzar Catalunya. Problemes i solucions, que ha tingut lloc a Barcelona New Economy Week, en la que han pres part Trini Bofarull, directora de la unitat d’inversions i empreses estrangeres d’Acció; Marta Curto, directora general d’Anàlisi Econòmica i Prospectiva de la Generalitat; i Mercè Conesa i Albert Civit, directora i gerent, respectivament, de l’Institut Català del Sòl (Incasòl).

A parer de Trini Bofarull atraure aquest tipus de projectes al territori servirà per enfortir la indústria ja existent a Catalunya, un territori industrial per si mateix. El 19,8% del Valor Afegit Brut (VAB) de Catalunya ja correspon a la indústria i és un percentatge gens menyspreable si es té en compte que l’objectiu per aquest indicador a nivell de la Unió Europea (UE) era del 20% pel 2020. En aquest sentit, Mercè Conesa s’ha mostrat partidària que el nou Pacte per a la Indústria 2022-2025 determini que la indústria arribi com a mínim al 25% del VAB el 2025.

El gerent de l’Incasòl, Albert Civit, ha manifestat que s’està registrant un increment de la demanda de sòl al conjunt del territori i que es tracte de projectes de gran envergadura, d’entre 4.000 metres quadrats i 6.000 metres quadrats, provinents d’Europa en la seva major part i especialment en el sector de la logística que el que busquen és una implantació per a les seves bases operatives al conjunt d’Europa o pel Sud d’Europa. “Des del territori, aquestes inversions s’han de veure com una oportunitat, no com una amenaça”, perquè “les estem fomentant amb una implantació molt coherent per tot el territori” i perquè són un complement perfecte per a les inversions d’empreses locals de petita i mitjana dimensió que estan fent ampliacions de les seves instal·lacions o millorant les seves cadenes de producció, ha afegit Civit.

Catalunya ofereix una combinació excel·lent per als nous inversors: una indústria local competitiva, tecnologia punta i accés al talent amb ecosistemes com els de l’entorn de Barcelona, segons ha exposat Trini Bofarull. Per a la responsable d’Acció i la resta de ponents, l’arribada dels fons europeus Next Generation UE són una gran oportunitat.

Catalunya ofereix una combinació excel·lent per als nous inversors: una indústria local competitiva, tecnologia punta i accés al talent

La directora general d’Anàlisi Econòmica i Prospectiva de la Generalitat, Marta Curto, ha esmentat els 27 projectes que el Govern ha identificat com a tractors de la represa econòmica i que volen optar als recursos europeus. Curto ha persistit en la demanda al Govern central que la gestió dels Next Generation sigui descentralitzada i que les comunitats autònomes tinguin veu i vot a l’hora de gestionar els recursos europeus.