Esade Campus Sant Cugat
El campus d'Esade a Sant Cugat.

Esade forma a més de 2.000 emprenedors i suma 320 ‘startups’ creades

L'escola de negocis celebra el 30 aniversari del primer programa que va crear centrat en l'emprenedoria

L’Esade Entrepreneurship Institute (EEI) ha format a més de 2.000 emprenedors, sumant 320 empreses emergents creades des de l’any 2015. L’escola de negocis privada celebra enguany el 3o aniversari de l’aposta que ha fet per una línia formativa específica en emprenedoria, no tant pensant a convertir-se en una fàbrica de startups sinó amb l’objectiu d’ajudar els estudiants a adquirir competències emprenedores.

Va ser l’any 1992 quan es va crear el primer programa centrat en emprenedoria, reunint els professors que estaven especialitzats en creació d’empreses, paraigües que encara no pensava en startups ni en altres anglicismes. A partir d’aquest moment, es va anar reforçant aquesta nova línia formativa. L’any 1997, va arribar l’Esade Center for Entrepreneurship, mentre que, el 2005, va néixer l’Entrepreneurship Research Group – URL (GRIE).

Tots dos ens s’acabarien fusionant el 2008 per crear l’EEI. Per al seu director, George Chondrakis, el més important és contribuir a fer més eficient el procés per emprendre, aportant als estudiants els recursos i els contactes adequats, a més d’anar-los recordant que no totes les iniciatives funcionen o que no tots porten bé el risc que comporta. “Permetem provar ràpidament si és una bona idea o no”, assenyala.

Tot això, sabent que els perfils a qui es dirigeixen són molt diversos, des d’estudiants de grau que ja volen emprendre o exalumnes que ho volen fer després d’haver estat treballant en grans corporacions. També hi ha els que arriben al món de l’empresa amb trajectòries centrades en altres sectors, com el tecnològic o el mèdic. Gorillas, Rappi, Wefox, Creditas, Wallapop, Colvin, Treinta, Chartboost o Creditbook són alguns exemples de les companyies que s’han impulsat per l’ecosistema emprenedor creat per la universitat privada.

Una de les potes de l’EEI ha estat el programa eWorks, impulsat el 2015 com “si fos una startup“, explica el seu director, Davide Rovera. Es va concebre com una eina complementària a la formació, programada a l’estiu, per donar als alumnes un primer contacte amb el mercat, des de començar a perfilar el projecte fins a la incubació i l’acceleració. Si en el seu primer any, va treballar amb unes 15 iniciatives, aquesta xifra ja ha arribat fins a les 250.

Per completar l’ecosistema, també destaca l’impuls d’Esade Alumni Business Angels Network (Esade BAN) el 2006, després de detectar que no tots els exalumnes volien emprendre i hi havia qui preferia invertir en els projectes que es desenvolupaven des de la universitat. Des de llavors, la xarxa de business angels, formada per 250 inversors privats, porta invertits 41 milions d’euros. En aquesta mateixa línia, el 2012, va sorgir la Student Entrepreneurial Associations, responsable d’iniciatives com TedXEsade o IdeaUP Challenge.

Programa emprendimiento Esade
Una de les potes de l’EEI ha estat el programa eWorks, impulsat el 2015.

Amb la definició de tots els ingredients de l’ecosistema en aquests 30 anys, actualment, més de 30 investigadors estan focalitzats a temps complet a desenvolupar coneixement sobre empreses emergents, amb una visió transversal, no només pensada per a startups, incidint també en les empreses familiars o en aspectes com la internacionalització. Segons explica la investigadora del GRIE María José Parada, el centre ha publicat més de 200 papers des del 2005, a més d’una sesentena de case studies, centrant-se en empreses locals com Torres o Veritas.

En referència a la formació, els programes i assignatures focalitzats en emprenedoria cada vegada sumen més alumnes. Concretament, en el curs 2021-22, un de cada quatre estudiants —715— van rebre classes sobre com crear una empresa o fomentar la innovació en corporacions ja en marxa.