Poeta Manel Ollé Barcelona Poesia
El poeta Manel Ollé. © Dani Codina - Òmnium (Wikimedia Commons)

El festival Barcelona Poesia torna amb més ànima que mai

Del 7 al 18 de maig, la ciutat s'omplirà de nou de versos amb una programació extensa i variada, mostrant la riquesa i la pluralitat poètica del moment

L’edició que havia de celebrar-se durant la primavera de 2020 va quedar ajornada i reduïda a una sèrie d’esdeveniments que es van presentar el mes d’octubre, i que certament, per les circumstàncies, van quedar una mica deslluïts. Aquest 2021, seguint els protocols que marquen les autoritats sanitàries, torna en la seva època natural el festival de la paraula que més notes de l’ànima toca.

Tal com ens expliquen els comissaris, Josep Pedrals i Mireia Calafell, enguany “serà una bona mostra de la riquesa i la pluralitat poètica del moment, tant des del punt de vista estrictament literari com en la manera de presentar-la”, però al seu torn sense deixar de mirar enrere i retre homenatge a noms com el de Felícia Fuster i Joan Triadú en el centenari del seu naixement, als recentment desapareguts Joan Margarit i Josep-Ramón Bach, i al poeta italià Nanni Balestrini en relació a l’exposició que La Virreina està oferint sobre la seva trajectòria artística, política i editorial.

La proposta presenta a més com a novetat un pregó, a càrrec d’Albert Garcia Elena, i l’increment dels recitals en format de concert. Es pretén així mirar cap endavant amb una aposta per l’espectacle de la paraula, on hi hagi música de diferents estils, improvisació, musicalitat performativa, clàssica… un conjunt de posades en escena per a tots els gustos, fins i tot alguna a manera experimental.

Amb la recuperació del festival, es “vol curar les incerteses i el desassossec amb el poder de la paraula”, establint dialèctiques amb l’amor, la revolució, la dissipació dels cànons poètics, l’escultura o fins i tot l’economia. En col·laboració amb el MNAC i en format audiovisual, es durà a terme una acció performativa de joves poetes que faran dialogar els seus versos amb obres del museu en les quals estigui representada la guerra. A més de les taules rodones al voltant de les revistes i publicacions de poesia, i la seva relació actual amb aquesta.

Per celebrar aquesta festa, s’ha convidat a grans noms de la lírica internacional, com l’artista de hip hop i spoken word britànica Kae Tempest —considerada la poeta més brillant d’Anglaterra—, la brasilera Angélica Freitas —els versos de la qual poden veure’s en alguns murals reivindicatius del seu país—, la mexicana Carla Faesler o l’escriptor argentí Pedro Mairal, sense oblidar les veus nacionals de dones de la talla de Chus Pato o la jove Alba Cid. Tots ells i més, podran veure’s i sentir-se en diferents actes programats durant els onze dies, alguns d’ells en format audiovisual.

Però la cirereta arribarà l’últim dia amb el XXXVI Festival Internacional de Poesia, quan el Palau de la Música es vesteixi de gala per rebre a sis veus del panorama poètic actual, provinents de diferents punts d’Europa, els qui interpretaran els seus poemes en un espectacle amb música, dansa i el verb com a protagonista.

El festival Barcelona Poesia se celebrarà entre el 7 i el 18 de maig.

Un altre dels esdeveniments importants que se celebra lligat al Barcelona Poesia és el lliurament del premi dels Jocs Florals, guardó amb més de 150 anys a la seva esquena, que reconeix als autors i la seva obra. Enguany, Manel Ollé i el seu poemari Un grapat de pedres d’aigua s’han alçat amb el triomf.

Però encara hi ha més, ja que durant aquests dies diversos espais, entitats i col·lectius dedicats a la difusió de la poesia organitzen recitals, concerts, debats i altres activitats en diferents punts de la ciutat, com el Centre Cívic Convent de Sant Agustí, la Casa Amèrica, la Sala Beckett o la Biblioteca Mercè Rodoreda, entre d’altres. A l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, del 10 al 14 de maig hi haurà tallers de poesia, i també diverses llibreries col·laboraran dedicant espais i amb esdeveniments en relació.

“Hi ha una esquerda en tot, així és com entra la llum” (L. Cohen)

El programa d’actes complet, així com la reserva d’entrades i la connexió als esdeveniments multimèdia, estan disponibles al web de Barcelona Cultura i a les xarxes socials dedicades al festival, i també s’estrenen tres itineraris de joc amb la poesia com a protagonista en l’app Literapolis Bcn: dos s’han construït sobre poemes de Joan Margarit i ens portaran a recórrer Ciutat Vella, d’una banda, i diversos llocs de l’Eixample, Gràcia i Horta-Guinardó, d’altra banda; mentre que el tercer perseguirà les petjades de la poètica de David Castillo per punts de Gràcia i el districte d’Horta-Guinardó.

Durant aquests mesos passats, la cultura ha estat un dels actius més importants per a la major part de la població, ja que gràcies a ella, molts hem suportat millor la situació a nivell emocional. El fet que es pugui tornar a celebrar un festival com Barcelona Poesia que ens fa gaudir amb la bellesa de la paraula i que ens fa reflexionar a través d’ella. Potser no ens retorna la tan anhelada normalitat, però si ens porta centellejos del que s’entreveu en l’horitzó, i ens correspon brindar-li el nostre agraïment en forma de suport i presència. Com va dir una vegada Leonard Cohen, “hi ha una esquerda en tot, així és com entra la llum”. Deixem doncs que els versos ens trenquin perquè la nostra ànima es torni a emocionar.