Fira de Barcelona
El recinte de Fira de Barcelona a Montjuïc.

Fira de Barcelona ajusta el calendari d’Alimentaria i Automobile per garantir el seu èxit

Automobile Barcelona se celebrarà el pròxim mes de juliol i el certamen dedicat a la indústria de l'alimentació es posposa fins a l'abril de 2022, quan es preveu una situació sanitària més favorable. Per la tardor es prepara un Gastronomic Forum coincidint amb la capitalitat mundial de l'alimentació sostenible.

Fira de Barcelona s’ha vist forçada un cop més a refer el seu calendari firal amb l’objectiu de garantir l’èxit d’alguns dels seus certàmens més emblemàtics i assegurar tant la seguretat dels visitants com el retorn econòmic per als seus expositors. La decisió més rellevant és que, per tercera vegada, ha tornat a posposar el Saló Alimentaria, previst inicialment pel mes d’abril de 2020. La irrupció de la pandèmia va obligar a buscar una nova data, setembre de 2020, però l’evolució de la crisi sanitària ho va impedir i la fira es va traslladar al mes de maig de 2021. Ara s’ha optat per retardar l’esdeveniment un any més perquè no s’ha dissipat la incertesa vírica i davant la lentitud del procés de vacunació.

 
 

Alimentaria és una de les tres majors fires europees dedicades a la indústria de l’alimentació i la seva gran característica és el fort component internacional dels seus visitants, de manera que es tracta d’una fira molt vulnerable a l’actual context pandèmic, ja que la mobilitat entre països està molt restringida. En l’última edició, celebrada el 2018, va reunir 4.500 empreses i 150.000 visitants, el 25% estrangers. Després de realitzar una consulta a totes les empreses que ja havien confirmat la seva participació en l’edició d’enguany, s’ha optat per triar unes noves dates que ofereixin una menor incertesa. Si les circumstàncies no ho impedeixen, el saló tindrà lloc entre el 4 i el 7 d’abril de 2022 i se celebrarà de nou conjuntament amb Hostelco, la fira dedicada als fabricants d’equipament per al sector de l’hostaleria. Alimentaria recuperarà així la seva tradició de celebrar-se els anys parells i podrà assegurar millor l’assistència dels visitants internacionals.

El Fòrum Gastronòmic es rebateja

El sector de l’alimentació i la restauració, però, tindrà aquest mateix any una altra oportunitat per trobar-se i no haver d’esperar l’abril del 2022, ja que entre el 18 i el 20 d’octubre se celebrarà una altra edició del Fòrum Gastronòmic. Aquest esdeveniment nascut a Vic el 1999 i que va créixer especialment durant els seus anys de celebració a Girona, es va organitzar per última vegada a Barcelona el novembre de 2019 i ja tenia previst celebrar-se de nou aquest any. El retard d’Alimentaria, però, ha portat a l’organització a reforçar el contingut i l’oferta d’aquest certamen, que canvia de nom i passa a dir-se Gastronomic Forum Barcelona. Tindrà lloc al recinte de Montjuïc.

Els seus organitzadors són Jaume Von Arend i Pep Palau —creadors de Fòrum Gastronòmic— en aliança amb Alimentaria Exhibitions, la filial de Fira de Barcelona propietària del Saló Alimentaria. Les dues empreses es van unir per organitzar conjuntament l’esdeveniment en l’edició de 2019 i ara volen repetir l’experiència aquesta tardor coincidint amb les celebracions de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021. La idea és fer coincidir diversos esdeveniments alhora per crear una setmana dedicada a la sostenibilitat alimentària.

Fòrum Gastronòmic
L’última edició del Fòrum Gastronòmic Barcelona es va celebrar el 2019.

Així, a més del renovat Gastronomic Forum Barcelona se celebrarà Alimentaria FoodTech —un saló dedicat a les tecnologies de transformació i conservació dels aliments— i Hispack, el certamen de referència per a la indústria de l’embalatge. A més, en aquestes dates, del 19 al 21 d’octubre, la capital catalana acollirà el Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, una iniciativa que compta amb el suport de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) i que reunirà 200 grans ciutats internacionals. Aquestes urbs debatran a Barcelona sobre els reptes que presenta l’alimentació del futur i es comprometran a desenvolupar models agroalimentaris que siguin més saludables, més sostenibles, basats en la proximitat, amb menys impacte mediambiental i amb uns preus més justos per als agricultors i ramaders.

Gastronomic Forum Barcelona vol ser un referent per a la indústria de l’alimentació i la gastronomia de país i contribuir a la dinamització del sector

La idea d’Alimentaria Exhibitions, que dirigeix ​​Toni Valls, és que algunes de les empreses espanyoles que ja havien confirmat la seva assistència a Alimentària o a Hostelco participin ara al Gastronomic Forum Barcelona. “Volem organitzar un esdeveniment que sigui referent per a la indústria de l’alimentació i la gastronomia del país, amb l’objectiu de contribuir a la dinamització del sector”, destaca Fira de Barcelona. Per tant, en aquest fòrum, que té com a principal reclam les ponències i classes magistrals impartides per grans xefs, no només participaran petits productors d’aliments sinó que hi haurà representació d’empreses d’equipament, foodservice, serveis i distribució. “Tota aquella empresa nacional que hauria desitjat participar enguany a Alimentaria & Hostelco ara té l’oportunitat de fer-ho al Gastronomic Forum Barcelona, ​​en una edició especial que el situarà entre els grans esdeveniments alimentaris del país“, ha destacat Valls.

Tant l’Automobile Barcelona com el Gastronomic Forum s’organitzaran al recinte de Montjuïc.

D’altra banda, Fira de Barcelona ha anunciat que Automobile Barcelona, el Saló Internacional de l’Automòbil, celebrarà la seva 41 edició del 8 al 18 de juliol a Montjuïc. Habitualment, aquest certamen té lloc cada dos anys en el mes de maig, quan se celebra el Gran Premi d’Espanya de Fórmula 1 a Montmeló, però s’ha optat per retardar-lo fins al juliol per donar més temps a l’evolució de millora de la crisi sanitària.

Hi havia el temor que el saló, que el 2019 va celebrar el seu centenari, hagués de cancel·lar-se, però el comitè organitzador, presidit per Enrique Lacalle, ha optat per la seva celebració perquè l’esdeveniment contribueixi a dinamitzar l’activitat comercial en un moment clau per a la indústria del motor. “Automobile sempre ha estat pioner i aquest 2021 tornarem a ser-ho; serem els encarregats de donar el tret de sortida a la celebració de grans certàmens de l’automoció a Europa, després d’un període molt complex”, ha afirmat Lacalle.