Seül, capital de Corea de Sud, on es farà una missió comercial al novembre.
IN THE STREAM

Foment segueix impulsant nous mercats

La patronal ha activat des de l'abril una quinzena de missions per tal que les empreses catalanes localitzin oportunitats de negoci a tot el món. Corea del Sud és una de les últimes.

Foment del Treball està fent un gran treball en els últims mesos amb l’objectiu d’obrir mercats i localitzar oportunitats de negoci per a les empreses catalanes i contribuir d’aquesta manera a la reactivació econòmica de país. Així, la patronal està organitzant una sèrie de missions comercials arreu del món, que, donades les actuals circumstàncies relacionades amb la pandèmia, han de ser de moment virtuals. Entre els països i territoris objecte d’aquest programa, es troben Índia, Xina, Austràlia, Nova Zelanda, el Marroc, Turquia, Rússia, Indonèsia, Malàisia, Perú, Xile, Bulgària, Egipte, el Caucas i Àsia Central.

Cada missió es prepara a consciència i va precedida de reunions preparatòries amb les empreses interessades a participar-hi. En aquestes reunions, es facilita informació sobre el país i compta amb la participació de representants de l’oficina local d’Acció de la Generalitat o de les legacions diplomàtiques. El passat mes d’abril, vaig tenir l’oportunitat de seguir la reunió preparatòria de la missió al Japó, i aquesta setmana he pogut fer el mateix amb la de Corea de Sud, prevista entre el 8 i el 12 de novembre. Precisament, el president de Corea, Moon Jae-in, acaba de visitar Barcelona.

Resulta realment estimulant presenciar, encara que sigui de forma telemàtica, aquestes trobades. S’inicien amb un cop d’ull general al país en qüestió i segueix amb una relació dels sectors més favorables per generar oportunitats de negoci. A la de Corea de Sud, va ser Hee Yean Lee, directora de l’oficina d’Acció en aquest país, l’encarregada de guiar els empresaris catalans interessats.

Corea del Sud té una economia molt dependent de la importació de matèries primeres.

Hee Yean Lee va explicar que els principals sectors sud-coreans en volum de negoci són en l’actualitat els plàstics, l’electrònica i electricitat, i les infraestructures i la construcció. També va anunciar que es troben en fase de creixement la salut, la biotecnologia i la robòtica. Corea de Sud té una economia molt dependent de la importació de matèries primeres per a abastir a una indústria intensiva de materials metàl·lics a gran escala. Per exemple, només les importacions de ferro representen el 74% del total, i el segueixen l’alumini i el coure. Aquesta és la base d’una sòlida indústria siderúrgica aplicada a l’automoció, vaixells i construcció.

Concretant les oportunitats de negoci, la directora d’Acció a Seül destaca el sector dels recanvis ferroviaris, tant pel que fa a material rodant com acer per les vies. En aquest sentit, informà sobre el nou Pla Nacional de Construcció de la Xarxa Ferroviària, que preveu incrementar-la amb 1.500 quilòmetres de nou traçat en els propers anys. Actualment, Espanya ja exporta a Corea de Sud aquest material i també peces per a ascensors, muntacàrregues i escales mecàniques.

Un altre nínxol d’oportunitat és el de les vàlvules. Segons es va informar en la reunió preparatòria de la missió coreana, en l’horitzó de 2034, està prevista la construcció de set noves centrals per a la producció d’electricitat a partir de fonts renovables, de manera que hi haurà gran demanda d’aquest tipus de components.

Imatge de la ciutat de Seül.

La representant d’Acció també va abordar qüestions més socioculturals per entendre la societat d’aquest país asiàtic. Hee Yean Lee destacà que el client sud-coreà és exigent i genera grans expectatives sobre el producte que ha d’adquirir. Situa les seves preferències en les matèries d’origen alemany i japonès i valora molt alt el servei postvenda, de què s’espera que sigui eficaç i ràpid.

Tot indica que l’organització de missions seguirà. Aquesta setmana, coincidint amb la reunió sobre el mercat sud-coreà, està tenint lloc la missió del Japó i ahir estava agendada una jornada específica sobre Turquia, amb la participació de representants diplomàtics i econòmics de país. Tot indica que no seran les últimes. L’esforç de Foment per organitzar-les és sens dubte una gran basa perquè l’economia barcelonina i catalana encari la recuperació.