El director operatiu de BStartup, José Manuel Carol, modera un debat amb els fons de capital de risc Seedcamp, GP Bullhound i Elaia al 4YFN.

Els fons de capital de risc donen per superada la pandèmia

GP Bullhound, Seedcamp i Elaia constaten el bon moment que viuen les startups tecnològiques, a l'espera de veure com acaba afectant la crisi d'Ucraïna. Moderats per BStartup debaten al 4Y4N sobre els sectors que protagonitzaran la inversió aquest 2022, com el software b2b o la intel·ligència artificial.

Les startups saben que el Four Years From Now (4Y4N) és un bon moment en el qual trobar un inversor que els ajudi a enlairar el seu projecte o fer un pas més en la seva expansió. Al Banc Sabadell Stage, tres fons de capital de risc internacionals han discutit aquest dimecres sobre les tendències que esperen que es produeixin aquest 2022. El responsable per a Espanya i Portugal de GP Bullhound, Miguel Kindelan, la sòcia d’Elaia Pauline Roux i el soci de Seedcamp Sia Houchangnia han compartit els seus punts de vista, moderats pel director operatiu de BStartup, José Manuel Carol.

La sensació compartida pels tres fons de capital de risc és que tot apunta al fet que l’economia ha deixat enrere la pandèmia. Com ha resumit Kindelan, aquesta afirmació era més fàcil fer-la fa tres setmanes que ara, després de l’atac de Rússia a Ucraïna. La guerra ha portat incertesa al context econòmic, però encara s’ha d’acabar de veure com afecta l’economia a nivell global.

En aquest sentit, Kindelan ha assegurat que tota la inversió que es preveia per al sector tecnològic no desapareixerà d’un dia per a l’altre. El directiu ha remarcat que aquest tipus de companyies acostumen a superar millor els episodis anticíclics gràcies a les seves propostes disruptives. Per això, Houchangnia ha coincidit que hi ha molt capital acumulat que ha de trobar una sortida.

La guerra ha portat incertesa al context econòmic, però encara s’ha d’acabar de veure com afecta l’economia a nivell global

La valoració de les startups tecnològiques continua registrant una bona nota, ha exposat Roux. Aquesta tendència es manté malgrat que les principals empreses del sector que cotitzen a borsa hagin registrat caigudes en els últims mesos. I és que les valoracions de les empreses emergents en fases inicials fa anys que pugen. Algun dels participants en el debat ha assenyalat que sembla que això comença a disminuir, encara que no tots han coincidit sobre aquest punt. En el que sí que han estat d’acord els tres és que ara surt més car invertir en elles que fa quatre o cinc anys. Sobre això, Carol ha constatat que cada vegada hi ha més fons internacionals que inverteixen en fases inicials a Espanya i es genera més competència. Això està fent que les valoracions pugin, tenint en compte que l’oferta d’empreses emergents es manté estable, però abans es dedicaven menys recursos i hi havia menys competidors.

Solucions de programari b2b, especialment per a pimes, és un dels sectors que marcarà tendència aquest any, gràcies al fet que, segons Roux, els inversors han obert la seva ment cap a aquest sector. En el debat, també s’ha assenyalat com a protagonistes a la intel·ligència artificial o traveltech. Kindelan també ha apostat per la mobilitat. “La mobilitat ha tornat. Encara que sigui molt intensiva en capital, sentirem a parlar molt sobre ella”, ha recalcat. Per part seva, Houchangnia, amb un model allunyat de companyies que siguin molt intensives en capital, ha apostat per empreses dedicades a healthech, gaming o el clima. Sobre nous sectors que emergeixen, com els NFT o el metavers, els tres fons de capital de risc han defensat que els estan estudiant, però que encara no es plantegen invertir. “Tenim l’obligació d’entendre’ls”, ha assenyalat Roux, qui té clar que no trigaran molt a generalitzar-se massivament.

Debats durant quatre dies

BStartup de Banc Sabadell ha organitzat més de 15 debats durant els quatre dies que dura el 4YFN, com el d’aquest dimecres sobre fons de capital de risc. Altres xerrades han estat la del dilluns, amb la directora de BStartup, Yolanda Pérez, i la participació de ChartboostDeporvillage Holded. També hi ha hagut unes altres sobre salut, amb la col·laboració de Barcelona Health Hub, o talent, amb la de Barcelona Global.

A més dels debats, BStartup ha presentat en el seu estand al 4YFN 20 empreses emergents que formen part del seu portfolio d’inversió. El primer dia del saló van estar les centrades en la sostenibilitat i l’impacte social (A planet, Saigu, Wegaw, Qida i Moa Foodtech), mentre que el segon van ser les deeptech (Napptive, Amphora, Qbeast, Froged i Incapto Coffee). Aquest dimecres ha estat el torn per a les de salut (Dive Medical, Sycai Medical, Inbrain Neuroelectronics, Miwendo i Gate2Brain) i el dijous, per a les centrades en solucions b2c (Exoticca, Stayforlong, MiCuento, AEInova i Pelat).

Banc Sabadell ha participat per vuitè any consecutiu al 4YFN com a principal sponsor.

stand Banco Sabadell 4YFN
Per l’estand del Banc Sabadell, han passat 20 empreses emergents durant el 4YFN.