fons marí oceà
La preservació del fons marí és prioritària per a la sostenibilitat del planeta. © The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)

La Fundació Banc Sabadell impulsa el premi a la Sostenibilitat Marina

El guardó reconeixerà la feina de joves investigadors espanyols en la cura dels ecosistemes oceànics

La Fundació Banc Sabadell vol impulsar el coneixement científic en la indústria marina sostenible, reforçant el lideratge del país en aquest camp a nivell internacional i, entre diferents actuacions, ha creat el Premi Fundació Banc Sabadell a la Sostenibilitat Marina.

El premi té com a objectiu incentivar el treball dels joves científics espanyols en el camp de la sostenibilitat marina, en l’explotació dels recursos i en la regeneració del seu capital natural. Està adreçat a investigadors de fins a 42 anys que portin un mínim de tres anys consecutius realitzant la seva activitat en un centre de recerca espanyol.

L’activitat investigadora premiada haurà d’acreditar la seva incidència en l’increment o preservació de la biodiversitat, la reducció i contenció de la contaminació, la mitigació i reducció del canvi climàtic, entre d’altres. També caldrà mostrar evidències tangibles de la transferència de coneixements científics en aplicacions que fomentin el desenvolupament econòmic sostenible.

El guardó, segons la fundació, vol ser un reconeixement a un investigador que hagi desenvolupat el seu treball de recerca en sostenibilitat en l’explotació dels recursos marins, tant en indústries marines tradicionals com en nous sectors emergents, i en la regeneració del capital natural marí recuperant béns i serveis dels ecosistemes.

Per aquesta primera edició, la convocatòria d’accés es va obrir el passat dia 2 de març i es tancarà el 2 de maig vinent. Presidit per la catedràtica Isabel Cacho de la Universitat de Barcelona (UB), del departament de Dinàmica de la Terra i de l’Oceà, el jurat està format per Rafael Sarda (CEAB-Blanes), Stefano Pogutz (Universitat de Bocconi-Milano), Conxita Àvila (UB), Ángel Borja (AZTI-Pasaia), Jorge Terrados (IMEDEA-Mallorca), Emma Cebrián (Universitat de Girona), Núria Montserrat (IBEC), Jose Carlos García-Gómez (Universidad de Sevilla), José Luis Sánchez Lizaso (Universidad de Alicante) i Emilio Fernández Suárez (Universidad de Vigo). El seu veredicte es donarà a conèixer el proper mes d’octubre.

Aquest premi reforça el compromís de la fundació en la divulgació, la formació i la recerca, així com el suport al talent jove, i s’afegeix a altres premis dedicats a la recerca científica entregats per la fundació, com el Premi a la Investigació Biomèdica, el Premi a les Ciències i l’Enginyeria i el Premi a la Investigació Econòmica.

fons marí oceà
El premi a la Sostenibilitat Marina té com a objectiu incentivar el treball dels joves científics espanyols.