Reconstrucció digital del futur passeig del Port Olímpic.

El futur Port Olímpic fomentarà ‘l’economia blava’ i la gastronomia

El consistori d'Ada Colau vol recuperar el Port Olímpic per als barcelonins, mantenint la seva essència nàutica però obrint-lo als ciutadans, amb una inversió de 40 milions d'euros

L’Ajuntament de Barcelona ha arrencat la gran transformació del Port Olímpic. El projecte comptarà amb una inversió de més de 40 milions d’euros per convertir-lo en un nou espai pels veïns que fomenti la nàutica popular, l’economia blava i la gastronomia de qualitat i proximitat. Les obres per reformar provisionalment l’àrea de passeig dels molls de Mestral i Gregal ja han començat i s’espera que els barcelonins puguin gaudir d’aquesta zona a partir de finals de desembre. Els treballs permetran recuperar un total de 10.000 metres quadrats per destinar-los a un ús ciutadà: per seure, caminar o practicar esport. Per fer-ho, es retiraran les terrasses i els dos cordons d’estacionament per a vehicles que hi ha actualment.

Aquesta primera actuació s’emmarca en l’objectiu del consistori d’integrar el Port Olímpic amb la ciutat i dotar-lo d’usos socials i quotidians pels veïns de Barcelona, sobretot, pels del districte de Sant Martí, segons subratlla la tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, que sosté que han apostat per una reforma temporal d’aquesta zona perquè la gent pugui ja utilitzar-la i no s’hagi d’esperar, a més de per no aturar el port esportiu.

Reforma provisional del passeig dels molls de Mestral i Gregal.

D’altra banda, la rehabilitació del Dic de Recer s’iniciarà la setmana que ve. Es tracta d’una de les actuacions més importants per garantir la seguretat i consistirà en assegurar la correcta funcionalitat del Port Olímpic i solucionar els problemes d’ultrapassament que pateix la infraestructura. En concret, s’actuarà per reforçar conjuntament el Dic de Recer i els quatre dics submergits que el protegeixen per la banda mar. Ara es faran els treballs preparatius i, a partir del gener, s’engegarà la fabricació dels blocs de formigó al port de Vallcarca, al Garraf. El març està previst que es comencin a transportar els elements per via marítima i instal·lar-los directament al dic, amb la previsió d’acabar tots els treballs el maig de 2022.

Una altra de les parts de la reforma que també avança és el projecte del nou accés que connectarà l’avinguda del Litoral amb la cota inferior del Moll de Mestral. L’Ajuntament de Barcelona ja ha adjudicat la redacció del projecte executiu i preveu que les obres comencin a finals de 2021 i acabin a principis del 2023. Aquesta intervenció permetrà millorar l’accessibilitat, la permeabilitat i la continuïtat amb el barri de la Vila Olímpica i el Parc del Port Olímpic, i s’eliminaran barreres i desnivells.

Proposta del nou accés al Port Olímpic.

Impuls a ‘l’economia blava’

El consistori vol impulsar l’economia vinculada al mar en el futur Port Olímpic, que serà de gestió pública i es transformarà en un “port viu, obert 365 dies de l’any, amb activitats accessibles per a tothom”. El primer tinent d’alcalde Jaume Collboni remarca que no hi ha moltes ciutats a Europa que tinguin una “simbiosi” entre tecnologia, mar i emprenedoria com la que es dona a Barcelona i defensa que jugaran aquesta carta “a fons”, amb l’objectiu de crear 200 llocs de treball vinculats a aquest sector.

Imatge virtual dels nous locals del Moll de Mestral.

Els espais que acolliran l’economia blava seran el Moll de Mestral i el Dic de Recer i la redacció dels dos projectes està en fase de licitació. El primer pas d’aquesta part de la reforma és la recuperació dels espais ocupats per l’oci nocturn en el Moll de Mestral: només quatre locals han retornat les claus de forma voluntària i en queden 26 pendents. Collboni assegura que aquest espai s’acabarà de recuperar abans de final d’any, després que hagin obert la via judicial per aconseguir-ho. El tinent d’alcalde ha recordat que la tipologia d’oci que es feia en aquests locals “no és el que es vol” des de l’Ajuntament perquè, entre altres qüestions, era una font d’inseguretat. “Més tard o més d’hora recuperarem l’ús i el control dels espais. Això està guanyat. És una qüestió de setmanes o mesos”, exposa Collboni.

Per altra banda, està en procés d’adjudicació el projecte de rehabilitació integral dels locals i pallols, així com la nova urbanització de l’espai del Dic de Recer, que s’integra també en el pilar de l’impuls de l’economia blava. En aquests nous espais rehabilitats s’hi ubicarà la resta d’aquesta activitat econòmica, i a la part central del dic, els pallols per donar servei d’emmagatzematge als amarristes.

El futur passeig del dic i els locals i pallols del Port Olímpic.