Família Torres
La Finca Mas La Plana, a Pacs del Penedès, adoptarà l'agricultura regenerativa. ©

Gir de 180 graus a les vinyes del grup vinícola Família Torres

L'empresa adoptarà les tècniques de l'agricultura regenerativa en 500 hectàrees en propietat que té a Catalunya amb l'objectiu d'incrementar la fixació de CO₂ i lluitar contra l'escalfament global. El celler vol tenir un impacte positiu en el clima a partir del 2050.

El grup vinícola Miguel Torres, conegut ara com a Família Torres, és una de les empreses més conscienciades en la lluita contra el canvi climàtic i s’ha proposat que l’any 2050 tindrà un impacte no només neutre sinó positiu en el clima, és a dir, haurà reduït i compensat el 100% de la seva petjada de carboni. L’escalfament global constitueix una greu amenaça per la vinya mediterrània i l’empresa familiar ja fa molts anys que treballa a buscar solucions, com la plantació de vinyes en zones més altes i l’adopció de l’agricultura ecològica. Així, entre 2008 i 2019 ha aconseguit reduir en un 30% les seves emissions de CO₂ (directes i indirectes) per cada ampolla de vi col·loca al mercat. El repte és reduir la petjada de carboni en un 55% addicional el 2030.

 
 

Per aconseguir-ho, la cinquena generació de la família, encapçalada per Miquel i Mireia Torres Maczassek, ha decidit fer un pas més i transformar el model de gestió de les seves vinyes ecològiques, que adoptaran les tècniques de l’agricultura regenerativa. L’objectiu és transformar en cinc anys més de 500 hectàrees ecològiques que tenen en propietat a Catalunya aplicant un model que suposa una tornada al passat i que es basa en una regeneració natural del sòl fent servir adobs orgànics d’animals com les ovelles.

“Les tècniques regeneratives suposen un canvi de paradigma en la gestió de la vinya, però creiem que és necessari, ja que és l’única solució que permet emmagatzemar el carboni atmosfèric en el sòl i lluitar contra el canvi climàtic“, explica Miquel Torres. I és que la captació i fixació del CO₂ s’ha convertit en la gran prioritat del celler, que vol convertir les seves vinyes “en grans embornals de carboni”. En paral·lel, la família també ha invertit en la compra de grans extensions de terreny a la Patagònia xilena, on du a terme projectes de reforestació.

Segons Torres, la incorporació de pràctiques regeneratives suposen “un gir de 180 graus” amb relació a l’agricultura convencional, però es mostren convençuts que no només serà positiu pel clima, sinó també aconseguiran “fer millors vins”. I és que aquest tipus de tècniques, per exemple, afavoreixen una disminució de la producció de les vinyes i permeten que el sòl retingui millor l’aigua de la pluja. També s’espera que a llarg termini s’obtingui també un retard de la maduració del raïm i mitigar així en part les veremes prematures causades per l’escalfament global.

ovelles Mas La Plana Família Torres
Un ramat d’ovelles en una vinya de Família Torres al Penedès. ©Jordi Elias

La idea de l’agricultura regenerativa és omplir de biodiversitat i matèria orgànica natural les vinyes, tot el contrari del que es buscava anys enrere. Torres opina que amb les tècniques ecològiques no n’hi ha prou per fer front a l’emergència climàtica i s’ha d’avançar cap a un model que prioritzi la fixació del CO₂. Es tracta de recuperar la vida dels sòls, fet que incrementa la capacitat de capturar i retenir el carboni atmosfèric causant de l’escalfament global. Per exemple, l’agricultura regenerativa evita llaurar voltejant la terra per evitar que s’alliberi el carboni retingut al sòl. En conseqüència, per la superfície de les vinyes s’estén una coberta vegetal que maximitza aquesta captura de CO₂ i es nodreix també la terra amb el compost orgànic que deixen els remats d’ovelles. Segons el celler, s’estima que amb el conjunt d’aquestes accions el sòl podria fixar al voltant de tres tones de CO₂ per hectàrea i any.

Família Torres preveu introduir l’agricultura regenerativa en algunes de les seves finques més emblemàtiques, com Mas La Plana (DO Penedès), Mas de la Rosa (DOQ Priorat) i Milmanda (DO Conca de Barberà), així com a les vinyes penedesenques del celler Jean Leon. L’empresa catalana, que acaba de celebrar el 150 aniversari, té també vinyes i cellers fora de Catalunya, ubicats a les zones de producció de vins de Rioja, Ribera del Duero, Rueda i Rías Baixas. En l’àmbit internacional, l’empresa està present a Califòrnia i a Xile.

Mas La Plana Família Torres
Un cep de la finca Mas La Plana, amb coberta vegetal. ©Jordi Elias

La marca Torres és una de les més reconegudes internacionalment en el món del vi. Recentment ha mort un dels tres germans de la quarta generació que es repartien la propietat de l’empresa, Juan María Torres. El principal accionista és Miguel A. Torres Riera, president del grup, tot i que el dia a dia de l’empresa ja està en mans dels seus dos fills, Miquel i Mireia. El celler de Califòrnia està dirigit per la seva germana, Marimar Torres, i per la seva neboda i també membre de la cinquena generació, Cristina Torres.