En primer pla, Meritxell Budó i Pere Aragonès abans del Consell Executiu.

El Govern aprova un primer paquet d’ajudes per la cultura després de les cancel·lacions

L'executiu català busca ajudar al sector cultural, especialment afectat per les noves restriccions per la Covid-19

La Generalitat destinarà un total de 8,4 milions d’euros al món cultural per pal·liar els efectes de la pandèmia i les noves restriccions aprovades a Catalunya per contenir el contagi del coronavirus. S’obriran dues línies de subvencions per ajudar aquells treballadors i empreses afectats per la crisi que viu el sector. Aquestes ajudes formen part de la declaració de la cultura com a “bé essencial” que el Govern va fer el passat mes de setembre, amb l’objectiu de preservar el sector i garantir la seva pervivència.

Una primera línia, dotada amb 3,7 milions d’euros, servirà per compensar les pèrdues per cancel·lació d’espectacles i activitats culturals. Hi poden optar treballadors autònoms, societats i entitats sense ànim de lucre, que hauran d’acreditar els serveis per als quals havien estat contractats o als que s’havien compromès. La segona línia d’ajudes, amb 4,7 milions, donarà suport al finançament de les despeses de funcionament d’empreses i entitats culturals durant la crisi sanitària. Està pensada per sales d’exhibició cinematogràfica, empreses distribuïdores independents o empreses que contractin concerts o siguin titulars de sales.

El Govern també ha aprovat noves ajudes pels treballadors autònoms colpejats per la crisi de la Covid-19, amb 20 milions d’euros. Fins a 10.000 persones es podran beneficiar d’un ajut de 2.000 euros en un pagament únic, sempre que estiguin donades d’alta al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA). El departament de Treball busca afavorir el manteniment de l’activitat econòmica, com ja va fer al març amb una prestació similar, dotada en aquell moment amb 7,5 milions d’euros.