Pere Aragonès
El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès.

El Govern injecta més de 600 milions per a treballadors en ERTO, autònoms i petites empreses

L'executiu català presenta un nou paquet d'ajudes per donar suport als col·lectius més afectats per la crisi provocada per la covid-19

La pandèmia està provocant una greu crisi econòmica, amb una especial incidència en activitats com la restauració i l’hoteleria. Aquests sectors són en els quals el Govern està intentant posar més atenció, amb diverses línies d’ajuda que volen pal·liar els efectes de les restriccions i la caiguda en la facturació.

Per a aquest trimestre, l’executiu català acaba d’aprovar un nou paquet d’ajudes directes, per un import de 618 milions d’euros. Els principals destinataris d’aquest nou paquet seran els treballadors en expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), els treballadors autònoms i les micro i petites empreses. Des de l’inici de la pandèmia, el Govern ha injectat un total de 877 milions d’euros, a través d’ajudes directes a empreses.

En primer lloc, el Govern ha creat un ajut de com a mínim 600 euros per als treballadors en ERTO que tinguin uns ingressos baixos. Es destinaran 105 milions d’euros, amb la previsió d’arribar aproximadament als 175.000 empleats que actualment estan inclosos en expedients temporals.

Els treballadors en ERTO també podran optar a cursos de formació, que els hauran de servir per reconèixer la seva experiència laboral i ajudar-los en una possible reorientació i requalificació de la seva carrera. Uns 25 milions d’euros aniran als ajuts a la formació, que hauran de beneficiar a 10.000 empleats.

Així mateix, es donarà suport a les empreses que tenen a treballadors en ERTO, amb l’objectiu de mantenir el màxim nombre de llocs de treball. Aquelles companyies amb una plantilla de menys de 50 treballadors i una facturació inferior als 10 milions d’euros podran demanar aquesta ajuda, de 2.000 euros per treballador a jornada completa en situació d’ERTO i amb un màxim de 30.000 euros per empresa. En total, es dedicaran 208 milions d’euros, que permetran cobrir tots els treballadors en ERTO de les 104.000 micro i petites empreses catalanes. Les empreses que optin a aquest ajut hauran de mantenir el lloc de feina dels treballadors fins a finals de 2021 i hauran de retornar tota la subvenció en cas d’incompliment.

Per últim, l’Executiu català reeditarà l’ajuda de 2.000 euros als treballadors autònoms, utilitzant el nou sistema d’adjudicació aprovat després del col·lapse del sistema informàtic que es va produir el novembre. S’espera que beneficiï a uns 140.000 treballadors autònoms, amb un pressupost total de 280 milions d’euros.