Borsa Barcelona
L'edifici de la Borsa de Barcelona, al Passeig de Gràcia. © V. Zambrano

El Govern posa les bases per crear un ‘hub’ tecnològic financer a l’edifici de la Borsa

L'origen de la iniciativa es remunta a un acte organitzat per la Generalitat al 4Y4N de 2019, a partir del qual el Barcelona Tech City es va posar en contacte amb la Borsa de Barcelona per crear aquest centre fintech, que finalment ocuparà totes les plantes de l'edifici gràcies al suport de l’administració catalana.

Barcelona és una ciutat líder en el sector fintech, amb empreses punteres com NoviCap, Typs, BNC10, Goin o Verse. Ara, Barcelona Tech City, la Borsa de Barcelona i la Generalitat volen fer un pas més, creant un hub tecnològic financer al parquet de la capital catalana, que es preveu que obri a mitjans de l’any que ve per a empreses emergents del sector tecnològic i digital, incloent les activitats de comerç electrònic i blockchain. El nou centre seguirà el model que l’associació Barcelona Tech City ha impulsat a edificis com el Pier 01 i el Pier 03, reunint sota un mateix sostre experts, startups d’aquests sectors i grans corporacions per fomentar el desenvolupament de l’ecosistema emprenedor.

Barcelona i Catalunya aspiren a consolidar el seu lideratge en un sector que està transformant la manera d’entendre la banca tradicional, amb propostes innovadores com el pagament contactless des del telèfon mòbil, l’accés a diners en efectiu des de qualsevol part del món sense comissions, plataformes de crowdfunding o les criptomonedes. La Generalitat, a través del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, ha contribuït al desenvolupament d’aquest nou hub financer a la Borsa amb l’objectiu de potenciar la visibilitat i competitivitat del clúster fintech català.

“Hem aprovat un acord de Govern que fa possible que l’edifici de la Borsa de Barcelona, propietat de la Generalitat de Catalunya, es converteixi en un hub fintech de la mà de la col·laboració entre la Borsa de Barcelona i l’Institut Català de Finances gestionant de forma integral tot l’edifici perquè hi vinguin empreses innovadores en el sector financer i esdevingui un hub financer de referència europea”, explica Lluis Juncà, director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació.

La intervenció del Govern ha permès posar en contacte el Barcelona Tech City i la Borsa de Barcelona, un procés que es va iniciar durant l’acte Barcelona, the Fintech City al Four Years From Now (4Y4N) de 2019, l’esdeveniment per a startups que s’organitza durant el Mobile World Congress (MWC). Amb actes com aquest, que va tenir continuïtat aquest any al Barcelona Tech Spirit, la Generalitat vol mostrar el suport institucional a les empreses del sector fintech, a més de crear un espai de trobada entre diversos actors, com així ha estat.

El procés per crear aquest hub es va iniciar durant l’acte Barcelona, the Fintech City al Four Years From Now (4Y4N) de 2019, organitzat per la Generalitat

Representants del Barcelona Tech City es van posar en contacte amb la Borsa de Barcelona després del 4Y4N, fet que ha acabat derivant en l’acord entre ambdues institucions per la creació del nou Pier de l’associació a l’edifici d’oficines on es troba el parquet barceloní al Passeig de Gràcia. D’entrada, el hub anava a comptar només amb la planta baixa i les quatre primeres plantes de l’edifici, que són les que estan ocupades per la Borsa. Però, el Departament de la Vicepresidència i d’Economia ha reafirmat la seva aposta per les fintech concedint un dret real de superfície de les plantes superiors —de la 5 a la 9— a favor de l’Institut Català de Finances (ICF), per un període de 12 anys. L’ICF podrà explotar directament aquests espais o bé cedir-los a tercers, que hauran de ser companyies existents o de nova creació, startups o empreses que ja es troben en fase de creixement.

Es posen així les bases per aquest centre tecnològic de l’àmbit financer, que vol ser pioner a Catalunya i referent a Europa. El Govern vol impulsar l’ecosistema, en un entorn innovador i dinamitzador que serveixi per crear sinergies al llarg de tota la cadena de valor i donar suport a les empreses que desenvolupen negocis digitals en l’àmbit financer.

L’ICF esdevindrà clau en aquest hub, augmentat la seva influència i notorietat a l’economia del país, especialment en la innovació per a la banca i les finances. A més, l’entitat financera pública podrà enfortir la seva posició a l’ecosistema financer i tecnològic de Barcelona i Catalunya, des d’una ubicació privilegiada al centre de la ciutat i en un edifici simbòlic per a l’economia del país.

El ‘Pier 05’, futur hub fintech

El nou hub fintech de Barcelona Tech City formarà part del projecte de l’associació de generar un campus urbà tecnològic a la ciutat, integrat pels diferents immobles que s’estan desenvolupant arran de l’èxit del Pier 01. L’objectiu d’aquesta iniciativa és situar a Barcelona al capdavant de les capitals líders per a empreses emergents de l’àmbit tecnològic, des del punt de vista de diferents sectors com les fintech, la mobilitat i la logística, la salut o els esports.

L’associació Barcelona Tech City vol generar un campus urbà tecnològic a la ciutat, integrat pels diferents immobles que s’estan desenvolupant arran de l’èxit del Pier 01

En el cas del Pier de la Borsa, que serà el Pier 05, es generarà un espai de treball per a empreses emergents, inversors, capital risc, banca tradicional i asseguradores, amb la intenció de produir un entorn òptim per a dinamitzar i crear aliances. També aspira a facilitar l’accés de les startups als diferents recursos dels mercats de capitals i així consolidar el seu creixement.

Un altre factor important en el futur Pier 05 és el coneixement que estarà disponible per a les empreses emergents, que no acostumen a imaginar-se al parquet de la borsa. L’aliança del Barcelona Tech City i Bolsas y Mercados Españoles (BME) farà que aquest últim posi a la disposició de les companyies l’experiència per fer-les créixer a través de les seves infraestructures de mercat, com la Borsa, el MAB o l’Entorn Pre-Mercat.