Grifols fábrica
Un dels centres de producció de Grifols.

Grifols i l’Hospital Germans Trias i Pujol assagen un nou medicament contra la covid

Al febrer s'iniciarà un assaig clínic liderat pels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet que consisteix a administrar un tipus d'immunoglobulina desenvolupada per Grifols i que proporciona immunitat immediata davant de la covid-19 als pacients que han donat positiu en un test d'antígens o PCR

Catalunya serà l’escenari d’un prometedor assaig clínic per avançar en la lluita contra la pandèmia liderat per Grifols en aliança amb l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. Unes 800 persones asimptomàtiques però que han donat positiu en un test de diagnòstic de covid-19 se’ls administrarà per via subcutània la immunoglobulina Gamunex-C, desenvolupada per Grifols i rica en anticossos per fer front a virus extrets de donants de plasma que han superat la malaltia.

L’objectiu de l’assaig és avaluar la seguretat i eficàcia del nou medicament, que proporcionaria, si resulta vàlid, una protecció d’efecte immediat un cop la persona ha estat exposada al virus i s’ha contagiat. Segons Grifols, es tracta d’una teràpia “complementària” a la vacuna que pot protegir a la gent gran i al personal sanitari. També és idònia per a pacients immunodeficients que no poden accedir a la vacuna i pot ajudar a contenir brots en llocs on no s’ha iniciat la vacunació o aquesta no hagi estat completada. Es preveu que els primers resultats de l’estudi es coneguin a la primavera.

“Aquest tractament amb les immunoglobulines com a base proporcionaria una combinació d’anticossos policlonals que, davant els monoclonals, presenten una major diversitat que podria millorar la capacitat de protecció davant el virus”, ha explicat l’investigador Oriol Mitjà. Per la seva banda, Grifols subratlla que Gamunex-C és de molt fàcil administració, ja que es pot conservar a la nevera i aplicar-se en qualsevol centre d’atenció primària, el que minimitza la visita de persones contagiades als hospitals.

Tags from the story