Bernat Añaños i Marc Coloma, cofundadors d'Heura.

Heura supera unes vendes de 30 milions gràcies al creixement internacional

L'empresa de productes substitutius de la carn creix un 77% el 2022 i ja obté una quarta part dels seus ingressos fora del mercat espanyol, amb increments importants de facturació a països com el Regne Unit, França i Itàlia

Marc Coloma i Bernat Añaños avancen en el somni de convertir-se en un referent internacional en productes vegetals que imiten la carn. La marca Heura, que van crear el 2017 a través de l’empresa Foods For Tomorrow, ja està present en cadenes de supermercats europees de referència com Waitrose (Regne Unit), Casino (França) i Migros (Suïssa), i no deixa d’expandir-se mes a mes a nous establiments. L’últim any, el nombre de punts de venda on és present ha augmentat un 75%, en passar de 13.000 a 22.700 botigues.

Les vendes internacionals s’han més que triplicat (+260%) i ja aporten el 23% de la xifra de negoci, enfront del 12% del 2021. En total, l’exercici 2022 s’ha tancat amb una facturació de 31,4 milions d’euros, davant dels 17,7 milions del 2021, un 77% més. Destaquen els creixements experimentats al Regne Unit, França i Itàlia, tot i que Heura s’ha introduït també ja a Suïssa i Àustria.

“L’any 2022 va ser crucial per a Heura, ja que vam passar de liderar el moviment plant-based a Espanya a augmentar el nostre impacte fora del nostre país en més de 260%. Amb gairebé el 40% de les vendes, les nostres darreres innovacions alimentàries, amb les versions plant-based del xoriço, les salsitxes i el pollastre empanat, han tingut una gran acollida a tot Europa, fet que demostra l’impacte del nostre enfocament en la creació d’aliments pensats en el consumidor que ajuden la gent a renovar les tradicions culinàries favorites”, explica Marc Coloma, conseller delegat i cofundador de la companyia barcelonina.

Coloma, que s’autodefineix com un “activista”, assegura que Heura, més que una marca, “és una missió”, un “repte col·lectiu” destinat a posar fi al sistema alimentari actual, que consideren “obsolet”. “Cada pas endavant d’Heura el 2023 està dissenyat per liderar un sistema alimentari netament positiu el 2028. Estem treballant per democratitzar aliments deliciosos i rics en nutrients que, a més, tinguin un impacte climàtic positiu per a les persones a tot Europa”, destaca l’emprenedor.

Heura es va convertir el 2022 en patrocinador del Barça femení i va aconseguir captar en només dotze hores quatre milions d’euros de 4.500 petits inversors fans de la marca, que anomena Good Rebels. Aproximadament la meitat dels participants tenien entre 18 i 35 anys, i el 42% s’identificaven com a dones. A més, al novembre va anunciar el tancament d’una ronda de finançament pont de 20 milions, que inclou l’emissió de pagarés convertibles en accions. L’objectiu és llançar aquest 2023 una de les rondes de sèrie B més grans al sector de les proteïnes alternatives a la carn. En aquesta darrera ronda pont, hi han participat personatges coneguts com Ricky Rubio, Sergio Busquets, Sergi Roberto i David Broncano.