Imatge Panoràmica Barcelona
Fotografia panoràmica de Barcelona.

Hines compra la Torre Banc Sabadell i la transformarà en un edifici d’oficines sostenible

El grup immobiliari nord-americà, promotor de Diagonal Mar, reafirma la seva aposta per Barcelona en adquirir per més de 80 milions d'euros l'emblemàtic gratacel del banc, que podrà mantenir el rètol amb la seva marca a dalt de l'edifici, on també conservarà la sucursal actual i es quedarà com a llogater de les plantes primera i 22

El comitè de direcció de Banc Sabadell ha donat llum verda aquesta setmana a l’oferta vinculant presentada per Hines per comprar l’emblemàtica torre de l’entitat financera a l’Avinguda Diagonal de Barcelona. Després de mesos de negociacions bilaterals, Sabadell ha acceptat desprendre’s de l’edifici per un import que oscil·la entre els 80 milions i els 90 milions d’euros, segons han confirmat fonts coneixedores de l’operació, avançada per Cinco Días. La venda, però, encara no està tancada, perquè abans l’ha de ratificar el consell d’administració del banc, que es reunirà a mitjans d’aquest mes.

Si finalment s’aprova, la transacció generarà plusvàlues importants per a l’entitat financera, que va adquirir la propietat de la torre d’oficines de 22 plantes el 2003, quan va comprar l’antic Banco Atlántico. En paral·lel, la desinversió permetrà generar estalvis de costos recurrents i incrementar l’eficiència de l’entitat, que ara concentrarà tots els serveis centrals a Catalunya al centre corporatiu que posseeix a Sant Cugat del Vallès. La mudança del Sabadell, de fet, està pràcticament culminada, ja que durant aquest darrer any pandèmic la majoria de departaments que eren a la torre ja han estat traslladats a Sant Cugat, entre ells, el de màrqueting i comunicació.

El preu de venda negociat per Sabadell incorpora la valoració d’una clàusula del contracte molt rellevant per al banc: l’entitat ha blindat poder mantenir pràcticament de manera indefinida la seva marca corporativa al capdamunt de l’edifici, per la qual cosa se seguirà associant l’immoble al banc. A més, Sabadell continuarà ocupant la planta baixa, la primera planta i la planta 22, la més alta, que ara passarà a ocupar en règim de lloguer i que destinarà funcions representatives i actes institucionals.

L’objectiu de Hines és sotmetre l’immoble a una rehabilitació integral, per adaptar-lo als estàndards de qualitat actuals que demana el mercat de lloguer d’oficines. En aquest sentit, el projecte de transformació se centrarà a reconvertir la torre en un edifici sostenible que compleixi els màxims certificats en matèria de medi ambient i eficiència energètica.

El més probable és que un cop rehabilitades, les noves oficines es posin al mercat per tal que siguin ocupades en règim de lloguer per múltiples companyies interessades a establir-se al cor de la ciutat. La torre torna així als seus orígens, ja que quan pertanyia a l’Atlántico també tenia com a llogaters altres empreses. Un dels grans atractius que oferirà aquesta nova oferta immobiliària desenvolupada per Hines seran les vistes espectaculars que es poden veure des de les plantes de la torre, situada en una posició privilegiada de l’Eixample.

Sabadell mantindrà a la planta baixa la seva oficina principal a Barcelona. A la primera planta seguirà la direcció de la territorial de Catalunya i també equips de banca privada. Es mantindrà el pis 22, que farà funcions de representació institucional i acollirà despatxos perquè puguin ser utilitzats, per exemple, pel president, Josep Oliu, o pel conseller delegat de l’entitat, César González-Bueno, quan siguin a Barcelona. Per contra, el banc es desprèn de la resta de plantes, ara ja gairebé buides, entre les quals hi ha la tercera, que acull actualment la sala del consell d’administració, i la cinquena, on hi ha l’auditori on Sabadell ha oferit tradicionalment les rodes de premsa i múltiples actes empresarials i corporatius.

El promotor de Diagonal Mar

Amb la compra de la Torre Banc Sabadell, Hines torna a reafirmar la seva aposta per invertir a Barcelona, ​​ciutat on va impulsar un dels desenvolupaments immobiliaris més transformadors de la ciutat: la construcció del complex residencial Diagonal Mar, completat el 2001 i que inclou cinc torres d’habitatges, un centre comercial, tres torres d’oficines, tres hotels i un centre de convencions i un gran parc.

Fundada el 1957 per Gerald D. Hines a Houston, la firma inversora americana opera en l’àmbit global a 240 ciutats de 27 països, amb uns actius sota gestió de 160.900 milions de dòlars. A Europa, la cartera d’actius està valorada en 26.300 milions d’euros, a països com Àustria, Dinamarca, Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Irlanda, Itàlia, els Països Baixos, Polònia, el Regne Unit i Espanya.

Hines T3 Diagonal Mar
El futur edifici T3 Diagonal Mar, al carrer Cristóbal de Moura.

Actualment, a Barcelona Hines és el propietari d’altres edificis emblemàtics com el complex Mediacomplex, que acull la seu del grup Mediapro i la Universitat Pompeu Fabra, a Diagonal 177, a prop de Glòries. Es tracta d’un edifici que va adquirir el 2018 i que té 32.000 metres quadrats. Una altra de les seves joies a la ciutat és l’immoble ubicat al número 17 de Passeig de Gràcia, l’antiga seu de Banco Popular, per la qual va pagar 90 milions el 2017. L’edifici va ser totalment transformat i avui acull la botiga bandera de Nike a la capital catalana i oficines de coworking de la multinacional WeWork.

Hines, a més, té en marxa dos projectes importants al 22@, el districte que concentra l’atenció dels grans fons immobiliaris. Es tracta del complex T3 Diagonal, que serà el primer edifici d’oficines totalment de fusta construït per Hines i la immobiliària Henderson Park a Europa. En paral·lel, també amb socis, Hines promou al carrer Cristòbal de Moura –en el denominat 22@ nord– dues residències d’estudiants i un complex d’oficines amb una edificabilitat de 30.770 metres quadrats