Tècnics Hipra
Tècnics als laboratoris d'Hipra.

Hipra assaja si la seva vacuna pot servir de quarta dosi contra la covid

La multinacional farmacèutica d'Amer inicia un assaig clínic, amb participació de 200 voluntaris i que es durà a terme a deu hospitals espanyols que avaluarà la immunogenicitat, tolerabilitat, eficàcia i la seguretat de la dosi de reforç de la vacuna 

La farmacèutica biotecnològica Hipra segueix avançant en la seva investigació per a la vacuna de la covid-19. Per completar els avenços que ha aconseguit, la companyia d’Amer ha iniciat un assaig clínic, amb participació de 200 voluntaris i que es durà a terme a deu hospitals espanyols, per estudiar si la seva vacuna pot administrar-se com a quarta dosi.

La prova clínica es realitzarà amb persones vacunades prèviament amb tres dosis de la vacuna Comirnaty (Pfizer) —l’última administrada entre els darrers 6 i 12 mesos— i que no hagin passat la covid.

L’assaig de la companyia també inclou un altre col·lectiu: s’injectarà a persones amb dues dosis de la Comirnaty més el booster de la vacuna d’Hipra, és a dir, aquells pacients que van participar en l’anterior assaig clínic que la farmacèutica va realitzar amb la inoculació de les seves pròpies dosi.

En ambdós casos a tots els pacients voluntaris —cada hospital ha habilitat un espai al seu web perquè les persones interessades puguin inscriure’s— se’ls farà un seguiment de 30 setmanes per avaluar la seguretat a llarg termini i la resposta immunològica.

La vacuna de la farmacèutica familiar, en base a la investigació realitzada i amb dades facilitades per la companyia, té la capacitat d’adaptar-se a les principals mutacions que s’estan propagant de la covid i els assajos realitzats fins ara han demostrat que les persones que han rebut la dosi desenvolupen anticossos neutralitzants —els que bloquegen l’entrada del virus a les cèl·lules perquè no les infecti— catorze dies després de la injecció.

Segons ha informat l’Hospital Clínic, un dels hospitals que participen en aquest nou assaig, es tracta d’ampliar els estudis sobre la vacuna contra la covid-19 desenvolupada per la biotecnològica catalana, que està pendent de ser aprovada per l’Agència Europea del Medicament (EMA) per començar a ser comercialitzada.

Hospital Clínic Barcelona
Façana de l’Hospital Clínic des del carrer Villarroel. © Francisco Àvia (Hospital Clínic)

De fet, els deu hospitals espanyols iniciaran aquest assaig una vegada es rebi l’aprovació per part de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) i el Comitè Ètic de Recerca amb medicaments de l’Hospital Clínic de Barcelona, que es preveu per a finals d’aquest estiu.

En aquest nou assaig hi participen els hospitals Clínic de Barcelona, Josep Trueta de Girona, Vall d’Hebron de Barcelona, Germans Trias i Pujol–Can Ruti de Badalona, Gregorio Marañón de Madrid, La Paz de Madrid, Príncep d’Astúries d’Alcalá de Henares, Cruces de Barakaldo, Carlos Haya de Màlaga i Clínic de València.

El grup propietat de la família Nogareda recorda que la seva vacuna es conserva a temperatura de refrigerador (entre 2 i 8 ºC), facilitant l’emmagatzematge i distribució, i ha començat a tancar alguns acords comercials.