Operació per transplantar un ronyó Hospital Clínic
Operació per trasplantar un ronyó. © Francisco Via

L’Hospital Clínic supera els 1.000 trasplantaments de ronyó de donant viu

Es converteix en el primer centre d'Espanya en aconseguir-ho i dels pocs de tot el món. L'aposta constant per la innovació i la generositat dels donants, la majoria dones, ho han fet possible.

L’Hospital Clínic de Barcelona ha assolit una nova fita històrica convertint-se en el primer de tot Espanya en realitzar 1.000 trasplantaments de ronyó de donant viu. Segons la directora general de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Beatriz Domínguez-Gil, molt pocs hospitals d’Europa i de tot el món han superat el llindar del miler. L’aposta contínua per la innovació explica en bona part aquesta xifra, realitzant 700 d’aquestes operacions en els últims 15 anys, a través de l’ús de noves tecnologies menys invasives, com la laparoscòpia o, més recentment, els robots quirúrgics.

El primer trasplantament de ronyó de donant viu a l’Hospital Clínic es va realitzar el 1965. Aquell any també es va fer el primer trasplantament de donant mort, que ja arriben als 4.000. Els receptors són pacients amb malalties renals, evintant-los haver de passar per diàlisi. El nou ronyó els ha de permetre restablir les funcions d’aquest òrgan, com depurar les toxines de la sang o equilibrar la quantitat d’aigua i minerals. “És la millor alternativa terapèutica”, remarca el director general de l’hospital, Josep Maria Campistol.

Així mateix, els donants poden ser familiars o amics sans del malalt, amb dos ronyons que funcionin perfectament. Dels 1.000 trasplantaments realitzats al Clínic, el 67,4% van ser dones. Per a ser donant, cal sotmetre’s a una sèrie de proves per veure si hi ha compatibilitat amb el receptor, com una revisió mèdica, una analítica completa amb serologies i determinació del grup sanguini i la realització de proves d’imatges, com un angioTAC per estudiar l’anatomia dels ronyons.

Amb motiu d’aquesta fita, s’ha posat en marxa la campanya de sensibilització ciutadana Mil trasplantaments, mil històries, que explica la història de generositat i amor de vuit parelles de donants i receptors per fomentar aquest tipus de donacions. Compta amb el suport institucional de l’ONT i l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), i la col·laboració de Novartis, Chiesi, Abex, Glycorex, Ader i els cinemes Verdi.

A la presentació, hi havia la Natividad Milián i el José Milián, protagonistes d’una d’aquestes històries. Els dos germans es van sotmetre a un trasplantament renal a finals de febrer. Per a ella, tenir un ronyó compatible per al seu germà va ser com si li toqués la loteria. I ell només té bones paraules per al Clínic i el seu equip humà, després d’una ràpida i fàcil recuperació.