Terraza H10 Casa Mimosa
El retorn a la normalitat també es tradueix en recuperar la Setmana de les Terrasses dels Hotels, que se celebrarà del 10 al 19 de juny.

Els hotels de Barcelona recuperaran l’ocupació prepandèmica aquest estiu

La ciutat superarà la paràlisi provocada per la covid, amb una previsió d'ocupació del 85%. El retorn a la normalitat també es detecta amb la pujada de preus i el retorn de mercats clau com l'estatunidenc.

El turisme ha tornat amb força a la ciutat, deixant enrere els mesos més durs de la pandèmia. Després que els visitants no acabessin de venir l’any passat, el Gremi d’Hotels de Barcelona preveu una ocupació del 85% aquest estiu, una xifra similar a la registrada a l’última temporada precovid. I s’aconseguirà fregar el ple absolut en algun període, com en aquest mes de juny amb el Primavera Sound.

Les bones previsions s’acompanyen amb el fet que tots els hotels de la capital catalana hagin tornat a obrir, després de passar mesos tancats a l’espera que el temporal millorés. Malgrat els mals auguris que molts no sobreviurien a la crisi provocada pel coronavirus, només un 3% s’espera que no torni a l’activitat, segons assenyala el president del Gremi, Jordi Clos.

La recuperació turística va començar amb el retorn de grans esdeveniments com el Mobile World Congress (MWC) i s’ha anat accelerant en els mesos posteriors. Segons les dades d’abril, les últimes disponibles, l’ocupació es va situar un 3% per sota a la de 2019. El Gremi indica que la tendència d’anar recuperant ocupació s’ha mantingut durant el maig i es preveu que continuï així en els mesos d’estiu. “Juntament amb Lisboa, som la ciutat internacional amb un nivell més alt de reserves”, exposa el regidor de Turisme, Xavier Marcé.

El retorn del turisme també es constata amb la recuperació d’alguns mercats clau per a Barcelona, com l’estatunidenc, que ha tornat a la ciutat després de dos anys d’absència. Els francesos i els britànics, que ja van estar el 2021, també s’estan deixant veure per la capital catalana. Amb el retorn del protagonisme tradicional dels visitants internacionals, els nacionals estan recuperant una posició menor en el còmput global, tot i que des de l’Ajuntament es demana sortir de la pandèmia amb una representació més gran que abans, remarca Marcé, atès que resisteixen millor a les crisis i s’integren millor en la vida de la ciutat.

L’arribada de més turistes va acompanyada de la pujada dels preus de les habitacions, que s’havien reduït durant la pandèmia per captar el visitant nacional. Tant Marcé com Clos han advocat per evitar guerres de preus per atreure un volum de turistes més gran i apostar per centrar-se a donar una bona oferta, amb l’objectiu de seduir un perfil que faci una major despesa. “Quan el preu baixa, el nivell del turisme és inferior”, defensa li president del Gremi, afegint que això és el que ha passat en els últims dos anys.

D’aquesta manera, els preus s’han anat normalitzant, arribant a un preu mitjà de 150,7 euros a l’abril, uns 13 euros més que el 2019. S’espera que aquesta alça es mantingui els mesos de maig i juny, encara que es revertirà en els de juliol i agost. El director general del Gremi, Manel Casals, ho justifica tenint en compte que en el segon trimestre s’han concentrat activitats que es preveien per al primer, cosa que ha acabat fent pujar els preus. Per exemple, l’Integrated Systems Europe (ISE), previst originalment per a principis de febrer, es va acabar retardant fins al maig.

Manel Casals Xavier Marcé Jordi Clos
Manel Casals, Xavier Marcé i Jordi Clos.

Torna la Setmana de les Terrasses

El retorn a la normalitat turística també es constata en la recuperació d’una de les principals activitats que organitza el Gremi d’Hotels, la Setmana de les Terrasses dels Hotels, que se celebrarà del 10 al 19 de juny. Després de dos anys sense organitzar-la, s’ha dissenyat un programa “de rècord històric, en quantitat i qualitat”, sosté Clos. Un total de 56 hotels participaran en aquesta edició i s’oferiran unes 150 activitats culturals i gastronòmiques, totes elles obertes i gratuïtes.

Després de dos anys sense organitzar-la, s’ha dissenyat un programa “de rècord històric, en quantitat i qualitat”

Els assistents podran participar en una gran varietat d’activitats de diferents temàtiques. A nivell gastronòmic, s’organitzarà un showcooking amb el xef Iu Cirici Bricall (Arya Stadium by Madanis), un taller d’arròs i fideuada (Vincci Mae) o el tast de vins Luis Alegre (Alexandra Barcelona Hotel, Curio Collection by Hilton). També hi haurà espai per a la cultura, amb una mostra de dansa tradicional catalana (H10 Art Gallery), una nit de gospel (Catalonia Barcelona Plaza), tardes de rumba (Gallery Hotel), un concert en homenatge a Aretha Franklin (HCC Regente) o el descobriment de l’Antic Egipte (Claris Hotel), fent honor a la passió per Egipte del seu propietari. Per aquells que vulguin posar-se en forma, hi haurà una masterclass de HIIT i ioga (Barcelona Princess) o ioga amb brunch (ME Barcelona). Catalonia Eixample 1864, NH Collection Barcelona i Pódium Catalonia Rambles organitzaran activitats per als més petits.

Amb deu edicions de trajectòria, la Setmana de les Terrasses ha aconseguit sumar a més de 300.000 persones, amb una afluència que ha anat creixent amb els anys. Aquesta activitat es va impulsar amb l’objectiu d’acostar els hotels als barcelonins. “El maridatge no era fàcil, però l’hem acabat aconseguint”, subratlla Clos.

Terraza Hotel El Palace Barcelona
Cine a la fresca a la terrasa de l’hotel El Palace.