Huawei lidera el rànquing de les empreses que sol·liciten més patents a Europa

Per primera vegada en la història de l’Oficina Europea de Patents (EPO per les sigles en anglès), una companyia xinesa, Huawei, es va convertir el passat any 2017 en la líder per nombre de patents sol·licitades a Europa: 2.398 en total.

El segon lloc del rànquing va ser per a una empresa europea, Siemens, amb 2.220 patents sol·licitades, fet que suposa un increment del 18,7%. Siemens ha passat en un any del sisè al segon lloc.

La tercera empresa amb més patents sol·licitades a Europa va ser una altra companyia asiàtica, la coreana LG, amb 2.056 patents sol·licitades (un 11,1% menys que l’any anterior), segons les dades publicades a la memòria anual de l’EPO.

Entre les deu companyies més actives a l’hora de sol·licitar patents europees es troben quatre europees (a Siemens se li sumen Royal Philips, Robert Bosch i Ericsson), tres d’Estats Units (Qualcomm, United Technologies i Intel), dues coreanes (LG i Samsung) i una xinesa (l’esmentada Huawei).

El següent gràfic mostra les primeres 20 empreses del rànquing:

Entre les cent companyies amb més patents sol·licitades al llarg del 2017, que es mostren en la següent taula interactiva, no apareix cap espanyola:

Les empreses o entitats espanyoles més actives a l’hora de sol·licitar patents europees al llarg de l’any 2017 van ser el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Fundació Tecnalia Research & Innovation i la companyia Laboratoris del Dr. Esteve, com es mostra en el següent gràfic:

Sectors més actius

La tecnologia mèdica va ser el camp més actiu en el sector de les patents europees l’any 2017 amb un total de 13.090 sol·licituds, un 6,2% més que l’any anterior.

El segon àmbit més actiu va ser el de la comunicació digital, on es van registrar 11.694 sol·licituds, un 5,7% més que el 2016.

La informàtica, el sector de l’energia elèctrica i el transport van ser els següents tres camps amb més activitat. El major creixement relatiu entre els 10 principals camps es va produir en el sector de la biotecnologia, amb un increment del 14,5%.

En el cas concret d’Espanya, el major nombre de sol·licituds de patents europees es va produir en el camp de la química fina orgànica (138 en total), com mostra el següent gràfic elaborat per Statista:

Infografía: Química fina y maquinaria, los campos en los que España solicitó más patentes europeas en 2017 | Statista Més infografies a Statista