En el centre del complex BcnFira District, la Torre Esteve. ©Savills Aguirre Newman

Iberdrola ven la Torre Esteve al fons alemany KGAL per cent milions

El comprador destaca que Barcelona s'ha tornat més atractiva per als inversors en haver-se convertit en un pol d'atracció d'empreses tecnològiques

Iberdrola Immobiliària va ser pionera en apostar per construir un ambiciós complex d’oficines de 91.000 metres quadrats entre el Passeig de la Zona Franca i l’ampliació del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. Quan va projectar invertir en el denominat BcnFira District tota l’atenció se centrava en el desenvolupament de la Plaça Europa de L’Hospitalet i existia escepticisme respecte a l’emplaçament triat. Avui la situació és ben diferent, ja que la zona ha aconseguit consolidar-se com una nova àrea de referència en oficines corporatives situada a sud de la ciutat i que és una alternativa al 22@, amb estació de metro gairebé pròpia (Foc, de l’L10) i a només deu minuts de l’aeroport.

Per a aquesta consolidació ha estat clau la decisió de la Generalitat d’ubicar al costat de les torres d’Iberdrola el seu nou campus administratiu, un gegantesc complex d’oficines on s’han traslladat departaments com el d’Economia i el de Justícia i que es va aixecar en un solar on inicialment Fira de Barcelona tenia previst construir un gran auditori.

AXA —que ha promogut l’edifici de la Generalitat— i Iberdrola Immobiliària han estat els dos grans inversors que han cregut en el potencial d’aquesta nova àrea economicoadministrativa, però se’ls van sumant nous actors internacionals, com també va passar a la Plaça Europa i al 22@. Així, el juny de 2019, Iberdrola va vendre la primera torre del complex BcnFira District, la Torre Auditori, a la gestora britànica Aberdeen Standard Investment, que va pagar 98 milions per un edifici de 21 plantes, prop de 23.000 metres quadrats i que acull les seus d’empreses com Titan.

La Torre Esteve té 13 plantes més locals comercials.

Ara, ha estat el fons d’inversió alemany KGAL Investment Management qui ha decidit apostar també per l’enclavament en comprar a Iberdrola la Torre Esteve, la segona que es va alçar. Es tracta d’un edifici de 19.423 metres quadrats de superfície per llogar i 13 plantes d’oficines a la qual va traslladar la seva seu corporativa el grup farmacèutic familiar Esteve. A més, a la torre, totalment ocupada, hi ha altres inquilins, com el Col·legi de Registradors de la Propietat i Mercantils d’Espanya.

KGAL hauria pagat al voltant de cent milions d’euros per l’immoble, en una operació que ha estat assessorada per Garrigues, Colliers, Hill International, DLA Piper i Nomos. Segons el director gerent d’aquest fons alemany, André Zücker, “Barcelona s’ha convertit en els darrers anys en un pol d’atracció per a empreses tecnològiques i això ha fet que també es torni més atractiva per a nosaltres com a inversors estrangers”. KGAL té uns actius sota gestió d’uns 11.200 milions, que inverteix en el sector immobiliari, energètic i de l’aviació.

Ara, Iberdrola té en fase de comercialització les dues noves torres de parc, la Torre Llevant i la Torre Ponent, que afegiran 48.000 metres quadrats més de superfície i que han estat dissenyades per l’estudi d’arquitectura barceloní Tusquets, Díaz i Associats. L’inquilí principal de la Torre Llevant serà Cellnex Telecom, que ha llogat 8.500 metres quadrats, el 40% de l’edifici.

La Torre Auditori, la Torre Esteve i les noves torres Llevant i Ponent. ©Savills Aguirre Newman