Fashioners of the World 2022
Els models han desfilat entre algunes obres de l'artista català Joan Miró.

L’IED Barcelona celebra el seu 20è aniversari amb una desfilada a la Fundació Joan Miró

Uns 400 assistents han pogut gaudir de l'esdeveniment de l'escola de moda. Les propostes presentades pels estudiants han estat valorades per personalitats com el dissenyador Cristian Lacroix o la cineasta Isabel Coixet.

El mes de juny és una època imprescindible per als amants de la moda a Barcelona. La ciutat està immersa aquests dies en la celebració de la Barcelona Design Week, una cita que omple la capital catalana durant vint dies d’exposicions, instal·lacions, debats i conferències, entre moltes altres activitats. L’edició de 2022 coincideix, a més a més, amb l’Any Europeu de la Joventut establert per la Unió Europea, amb la finalitat d’incorporar a la gent jove en els principals debats polítics, socials i econòmics que determinaran el seu futur.

Un marc idoni pel qual l’IED Barcelona ha decidit commemorar el seu vintè aniversari amb una desfilada a la Fundació Joan Miró de Barcelona. L’esdeveniment, que porta per títol Fashioners of the World, ha presentat un total de 25 col·leccions de moda, dissenyades pels estudiants acabats de graduar del grau en Ensenyaments Artístics Superiors de Disseny de Moda i el BA (Hons) Fashion Design. Uns 400 assistents han pogut gaudir de les propostes dels estudiants mentre els models recorrien la passarel·la entre les obres de l’artista català.

Aquesta darrera promoció ha estat marcada per haver desenvolupat part de la seva formació acadèmica sota les restriccions que va causar l’arribada del coronavirus. Unes circumstàncies que, malgrat tot, no han impedit que els alumnes desprenguin tot el seu talent damunt de la passarel·la.

Pilar Pasamontes, organitzadora de l’esdeveniment i directora científica de Moda de l’IED Barcelona, ha realçat l’esforç i el treball de l’alumnat després de la interrupció de la seva formació. “Se’ls ha privat de conèixer el significat de la moda. La moda és veure, observar, tocar els diferents teixits. La moda és presencial”, ha assegurat la docent.

De sis mesos han dipositat els vint-i-cinc estudiants de l’últim curs per pensar, organitzar i confeccionar les quatre peces que constitueixen cada col·lecció. La desfilada ha comptat, a més a més, amb el lliurament del Premi Franca Sozzani a la Millor Col·lecció de Moda, triat per un jurat internacional que formen Marta Coca, directora de la 080 Barcelona Fashion; Huma Humayun, editora del Schön Magazine; Modesto Lomba, president de l’Associació de Creadors de Moda d’Espanya; i el dissenyador de moda Ronald van der Kemp.

Elisa Serrano s’ha endut el guardó per la seva col·lecció Crisàlide, una aposta intimista que reflecteix l’evolució personal i creativa de l’alumna, establint una comparació amb la metamorfosi de les papallones. Per a això, es val d’una paleta de colors vius, mescla de teixits com a tafetà, vellut o seda, i estampats amb il·lustracions de la seva pròpia creació.

Elisa Serrano
La posada en escena de la dissenyadora emergent Elis Serrano a la desfilafa IED Barcelona – Fashioners of the World 2022.

Així mateix, també s’han lliurat els Premis al Millor Fashion Film, escollit per la directora de cinema Isabel Coixet, i a la Millor Fotografia, lliurat pel fotògraf Manuel Outumuro. Com a novetat, enguany s’ha sumat el guardó a la Millor Il·lustració de Moda, atorgat per Jordi Labanda.

Amb aquesta desfilada, l’IED suma 17 edicions d’un esdeveniment que acaba de tornar al format presencial. Des de la seva arribada a Barcelona fa dues dècades, la institució ha complert la seva voluntat de guiar a les futures generacions de dissenyadors des d’una mirada crítica, compromesa i humanista, i establint una estreta relació amb la societat catalana i el teixit empresarial de la ciutat.

Bona part de la fórmula de l’èxit del centre de disseny, segons Pilar Pasamontes, és la llibertat que brinden als alumnes per experimentar en les seves creacions i trobar el seu propi estil, de manera que sempre hi hagi qui se senti representat per les seves propostes, atès que “no tothom vesteix o li agradaria vestir igual que una Kardashian“.

Ganadores del Fashioners of the World 2022
D’esquerra a dreta: Laia Zaragoza (Mejor Shooting), Martina Biel (Mejor Fashion Film), Marc Sanz (Mejor Ilustración de Moda), Maria Solsona (Mejor Fashion Film) i Elisa Serrano (Mejor Colección de Moda).