Igualtat als Parlaments? Escons ocupats per dones a Europa

Espanya, Suècia i França van liderar el 2018 el nombre d'escons ocupats per dones en els seus parlaments nacionals. Espanya, amb un 52,4% és l'estat de la UE-28 on més dones han estat elegides per ocupar un escó al Parlament o una alta responsabilitat executiva en el Govern

Front el cicle electoral que s’ha obert a Espanya i al Parlament europeu, analitzem quants són els escons ocupats per dones en els 28 Parlaments de l’Europa unida. Espanya és l’estat amb major percentatge de dones com a càrrecs electes a les Corts Generals i al Govern amb un 52,4%, seguit de prop per Suècia (52,2%) i França (48,6%). La presència mitjana de dones en els Parlaments dels 28 estats membres és del 30,2%, mentre que el membre de la Unió Europea amb més problemes d’igualtat de gènere entre els càrrecs electes és Hongria, on només el 7,1% dels escons estan ocupats per dones.

La progressió de la igualtat a les Corts Generals espanyoles ha estat molt notable en els darrers quatre anys, duplicant-se les dones electes i passant del 26,3% del 2015 al 52,4% el 2018. És la progressió més rellevant a tot Europa, on Suècia i França sostenen des de legislatures molt anteriors un escenari de paritat en els seus legislatius.