Vista aèria del Campus Diagonal-Besòs de la UPC

Concurs d’arquitectura per aixecar el sisè edifici del Campus Diagonal-Besòs de la UPC

L'Incasòl preveu invertir 20 milions d'euros en un equipament de més de 10.000 metres quadrats que es convertirà en un pol d'atracció de centres i grups de recerca i que reforçarà el paper del campus com a motor de transformació social i econòmica de la zona

El sisè edifici que formarà part del Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ubicat entre els municipis de Barcelona i Sant Adrià de Besòs, comença a prendre forma. L’Institut Català del Sòl (Incasòl) ha convocat un concurs d’arquitectura per a la seva construcció, amb un pressupost de més de 769.000 euros i un termini d’execució de tres anys i deu mesos.

Els guanyadors del concurs s’encarregaran de la redacció del projecte —avantprojecte, projecte bàsic i executiu— i de la direcció de les obres. Els arquitectes interessats podran presentar les seves ofertes fins al proper 15 d’abril i el jurat estarà format per l’Incasòl, la UPC, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i l’Ajuntament de Sant Adrià.

L’edifici és fruit de l’acord que van signar la UPC i l’Incasòl el juliol passat. La universitat va transferir els terrenys de la parcel·la a l’Incasòl en dret de superfície i serà aquesta empresa pública qui construirà i gestionarà el nou equipament.

Un edifici esglaonat i sostenible

El futur sisè edifici del campus estarà situat entre la rambla central i el carrer d’Eduard Maristany i comptarà amb una superfície total construïda de 10.670 metres quadrats. Tindrà una volumetria amb dues alçades que donarà lloc a un edifici esglaonat: una planta baixa més sis plantes d’alçada a Eduard Maristany i una altra planta baixa més tres plantes d’alçada a la rambla central.

La convocatòria del concurs preveu que l’immoble sigui altament sostenible, en línia amb la resta d’edificis del campus. S’haurà d’incloure un projecte d’instal·lació d’aprofitament d’energia renovable i es valoraran les propostes que incloguin sistemes passius i bioclimàtics en la seva estratègia energètica. També es busca que sigui un edifici flexible pel que fa als usos i distribució dels espais, ja que acollirà centres de recerca i unitats de la mateixa UPC, centrats en l’energia verda i l’enginyeria biomèdica.

Amb una inversió d’aproximadament 20 milions d’euros, el nou equipament vol ser un pol d’atracció de centres i grups de recerca del Campus Diagonal-Besòs, a més de reforçar el paper de motor de transformació social i econòmica de la zona. El setembre de 2016 va arrencar l’activitat en aquest campus, amb 3.500 estudiants i 400 docents i investigadors de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE), el principal motor d’aquest espai. Compta amb una oferta de set graus, cinc màsters i quatre doctorats, centrada en les enginyeries biomèdica, elèctrica, electrònica industrial i automàtica, de l’energia, mecànica, química i de materials. A més de l’activitat docent, l’EEBE té vinculats 41 grups i centres de recerca en aquest campus.

En blau la ubicació del futur edifici de recerca.