L'Aquàrium de Barcelona està especialitzat en temàtica mediterrània.

Inversió de 13 milions per remodelar i ampliar l’Aquàrium de Barcelona

El Port de Barcelona aprova el projecte impulsat per l'empresa Aspro Ocio amb l'objectiu de que la reforma estigui enllestida abans de la celebració de la Copa Amèrica de Vela

El Port de Barcelona ha aprovat la remodelació i ampliació de L’Aquàrium per més de 13 milions d’euros. La renovació anirà a càrrec del grup Aspro Ocio, a qui s’ha ampliat 12 anys la concessió, fet que significa que gestionarà les instal·lacions fins al 2039. L’Aquàrium de Barcelona acull 11.000 espècies diferents i és considerat el primer aquari del món en temàtica mediterrània.

Segons ha informat el Port, el projecte que ha presentat Aspro Ocio “és innovador” i incorpora notables millores en matèria de sostenibilitat ambiental, així com una aposta per incrementar l’ús de mitjans digitals i experiències immersives en els treballs d’educació sobre animals i de conscienciació de la cura del planeta. “Amb aquesta reforma, l’Aquàrium de Barcelona vol proporcionar una experiència singular i gratificant al visitant per fomentar el coneixement i la reflexió ambiental, a través de l’espectacularitat visual i tecnològica”, destaca l’Autoritat Portuària de Barcelona.

La reforma suposarà “canvis importants” en l’edifici, obrint-lo a l’exterior i integrant-lo visualment amb el port i la ciutat, aconseguint més transparència a les façanes exteriors i incrementant les vistes panoràmiques a Barcelona. La previsió és acabar la remodelació de l’Aquàrium abans de l’inici de la 37 edició de la Copa Amèrica, l’agost de 2024.

Un altre dels objectius del projecte és el rellançament del centre de recerca, conservació i divulgació de l’ecosistema marí, tant en l’àmbit local com internacional; el reforç del seu posicionament com a centre de conservació marina de la Mediterrània i el foment de la consciència social per a la preservació dels mars i oceans davant del canvi climàtic.

El nou Aquàrium incorporarà una planta fotovoltaica que generarà el 12,22% de l’energia que consumeix i substituirà 3.200 punts de llum per convertir-se en el primer aquari d’Europa que disposa de leds en tota la il·luminació, el que suposa una millora significativa per als animals i de la qualitat visual per al visitant, així com un important estalvi energètic i d’emissions de CO₂.

És el segon cop que el Port de Barcelona autoritza a Aspro Ocio la millora de l’aquari, inaugurat l’any 1995. La concessió inicial havia d’acabar l’any 2027, però l’abril de 2020 es va aprovar una pròrroga de 12 anys a canvi del pla de modernització de les instal·lacions. Aquest projecte, però, no es va poder dur a terme en aquell moment a causa de la pandèmia, que va obligar l’Aquàrium a tancar les portes. Ara, el projecte s’ha actualitzat i espera fer-se realitat en els mesos vinents.