Entrega Premio Reino de España a la Trayectoria Empresarial Isak Andic
Felip VI entrega el Premi Regne d'Espanya a la Trajectòria Empresarial a Isak Andic. ©Casa de S.M. el Rey

Isak Andic: “Continuo tenint l’esperit i la il·lusió d’una persona jove”

L'empresariat aplaudeix el lideratge discret del fundador de Mango, que ha rebut el Premi Regne d'Espanya a la trajectòria empresarial

“Qui no ha vestit de Mango alguna vegada?”, s’ha preguntat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. Li deia al seu fundador, Isak Andic, qui ha rebut aquest dilluns el Premi Regne d’Espanya a la trajectòria empresarial. Una pregunta que l’empresari segur que no era capaç d’imaginar la seva resposta quan va començar a teixir un projecte que va estar a punt de dir-se Bubbles i Scooter i que “va néixer d’una manera humil”, segons ell mateix ha recordat.

Bàsicament, perquè la d’Andic és la història “d’una persona feta a si mateixa”, ha remarcat el Rei, l’encarregat de lliurar-li el guardó. Nascut a Istanbul l’any 1953, en el si d’una família jueva sefardita, va arribar a la capital catalana amb només 16 anys i poc va trigar a posar-se a vendre samarretes i bruses que importava de Turquia, tancant la seva primera operació en un establiment de la Via Augusta i anant a trobar clients amb cotxe per tot Espanya. Al costat del seu germà Nahman, va obrir l’any 1984 la primera botiga de Mango, situada en el número 65 de Passeig de Gràcia. Més de 40 anys més tard, Andic pilota una marca global, amb uns ingressos que superen els 3.000 milions d’euros i una plantilla de 15.000 empleats.

El fundador de Mango s’ha convertit en el vuitè a rebre el guardó, creat l’any 2015 pel Cercle d’Economia, el Círculo de Empresarios i el Círculo de Empresarios Vascos, aconseguint que faci parada a Barcelona per segona vegada, on també el va rebre el seu amic, Mariano Puig. Davant una nombrosa audiència de polítics, empresaris i representants de la societat civil, entre la qual hi havia el ministre d’Indústria, Jordi Hereu, i ha estat baixa d’última hora el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, un Andic visiblement emocionat s’ha enrecordat de molts en el seu discurs, especialment, de col·legues com l’abans esmentat Mariano Puig i Enrique Legrain, “els qui van donar bons consells i van integrar a aquest immigrant a la societat”.

“Tinc una barreja de sentiments. Aquest és un reconeixement a una llarga trajectòria. Quan miro enrere, sento vertigen. Encara que fa 50 anys que treballo, continuo tenint l’esperit i la il·lusió d’una persona jove”, ha sostingut Andic, convertit ara en un dels homes més rics d’Espanya. “Aquest premi no és per a Isak Andic. És per a Mango, que és molt més que una persona, aquesta és la clau del seu èxit, és una mica de tots”, ha defensat el seu ideòleg.

“Has estat un dels grans emprenedors en el bressol de la indústria tèxtil, Barcelona, i un magnífic exemple de com un sector ha evolucionat, i segueix fent-ho”, ha aplaudit el Rei. “Gràcies per tractar de fer del nostre país, amb la vostra tasca, una Espanya millor”, ha subratllat Felip VI. Un missatge al qual també s’ha sumat Collboni, qui li ha donat les gràcies “per portar el nom de la ciutat per tot el món”. “Barcelona, Catalunya i Espanya necessiten molts més Isak Andic. És un exemple de com generar prosperitat amb compromís i identitat pròpia”, ha agregat l’alcalde.

Conegut per ser extremadament discret, altres empresaris han estat els que han posat blanc sobre negre en la personalitat d’Andic. “El seu cap no para”, ha arrencat l’exconseller delegat de Louis Vuitton i membre dels consells d’administració de Puig, Mango i Fluidra, Jordi Constans. “Quan el felicites pels resultats, ell sempre diu: jo no faig res, ho fa l’equip”, ha seguit el conseller delegat de Puig, Marc Puig, “és un perfeccionista, quan veu que alguna cosa no funciona, immediatament la posa al seu lloc”. “És una persona curiosa, detallista i té una gran determinació. Ajuda als altres sense esperar res a canvi. Es mereixeria tots els reconeixements”, s’ha aventurat a dir el president del grup Planeta, José Creuheras. El més contundent ha estat el president de Banc Sabadell, Josep Oliu. “El que té la sort de posar un Isak a la seva vida, és feliç”, ha rematat el banquer.

Entrega VIII edición del Premio Reino de España a la Trayectoria Empresarial a Isak Andic
Els presidents del Círculo de Empresarios Vascos, Andrés Arizkorreta; del Círculo de Empresarios, Manuel Pérez Sala, i del Cercle d’Economia, Jaume Guardiola, amb el Rei Felip VI, Isak Andic, el ministre Jordi Hereu i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. © Casa de S.M. el Rey