ISE 2024
Un assistent fotografia un estand a l'ISE 2024. © Aina Ma/ACN

L’ISE s’omple en una edició de rècord amb el retorn dels congressistes xinesos

La fira audiovisual celebra el seu 20è aniversari esperant amb ganes l'ampliació del recinte firal de Gran Via davant un creixement any rere any que no s'atura

L’Integrated Systems Europe (ISE), la fira de la indústria audiovisual professional més gran d’Europa, ha obert aquest dimarts les portes d’una edició de rècord amb la qual celebra el seu 20è aniversari. Més metres quadrats i més assistents que mai, superant les seves millors xifres fins ara, les de 2019, abans de la pandèmia i en la seva anterior ubicació, Amsterdam, on es va quedar sense espai i va haver de buscar un nou destí. Des del seu trasllat a Barcelona, amb la covid afectant l’estrena i obligant a un petit aterratge l’any 2021, el saló ha seguit una tendència a l’alça que s’ha accelerat enguany amb el retorn dels assistents xinesos, qui han deixat enrere les restriccions per la pandèmia i busquen futurs acords comercials davant una economia local que està frenant. “El mercat europeu és molt important i volem trobar noves oportunitats, per això som aquí. Volem connectar i trobar-nos amb clients globals”, assenyala Victoria Xu, la responsable de negoci per a Europa de BOE, empresa amb seu a Pequín que ha estat la primera del món a presentar una televisió amb una resolució de 16k.

Abans de la covid, l’ISE, organitzat per Avixa i Cedia, era un saló amb molta presència asiàtica, tenint en compte que un gran nombre d’empreses xineses, especialment de Shenzhen, són proveïdors de marques europees o estatunidenques. Un retorn que es detecta en molts dels passadissos del recinte firal de Gran Via, amb tots els expositors ocupats per companyies xineses. “Cada vegada som més i més”, asseguren des d’iSmart Video, proveïdor global de sistemes de vídeo i àudios. “L’avió estava ple i era un Airbus A380”, remarquen des de Chanstek, empresa que ha portat a l’ISE 2024 els seus sistemes de control i automatització de llars, tant de les llums com de la climatització.

“L’ISE torna a ser el que era”, valora el director general per a Espanya i Portugal de Christie, Marcos Fernández, un dels 25 expositors que han estat presents a la fira des del seu naixement. “L’any 2004, érem molt pocs fabricants. No massa gent va creure en un principi en aquesta fira”, recorda Fernández, qui ha vist com any rere any anava creixent, començant a Ginebra amb només 120 expositors i anant-se’n tan sols un any després ja cap a Amsterdam, amb un petit parèntesi a Brussel·les. Al recinte holandès, la fira primer es va quedar amb un pavelló i després va anar omplint més, fins que es va quedar sense espai i van haver de col·locar carpes al carrer per encaixar a tots els assistents.

“L’ISE torna a ser el que era”

“I encara tenim gana”, defensa el seu director general, Mike Blackman, qui ha volgut celebrar l’aniversari de la fira amb una copa de cava res més obrir les portes del congrés. Veient els creixements d’afluència que estan registrant, Blackman espera amb ganes l’ampliació del recinte firal a L’Hospitalet de Llobregat, que suposarà sumar un nou pavelló de 32.000 metres quadrats a partir del 2027. “Encara tenim molt espai per omplir i també hi ha Montjuïc”, apunta Blackman. Un guant que Fira no dubta a recollir. “Ens adaptarem. Encara hem de passar l’edició de 2025 i 2026, aquesta última serà la que tindrà més dificultats, però buscarem fórmules”, remarca el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga.

De moment, el saló ha omplert enguany gairebé cada racó dels vuit pavellons que té el recinte firal de Gran Via, amb 82.000 metres quadrats, un 30% més respecte a fa un any, i els únics espais que han quedat buits han estat algunes zones dels pavellons 1 i 8. Sense problemes d’accés com en l’edició anterior, el riu de congressistes ha estat constant des de primera hora el dia d’obertura del saló, amb alguns punts, com l’expositor d’LG, amb taps que impedien passar, amb molts assistents retratant una de les seves múltiples pantalles. Aquest 2024, s’esperen més de 62.000 assistents, per sobre dels 58.000 de 2023. També serà major l’impacte econòmic, que es va situar en els 385 milions d’euros.

Més de 1.400 expositors participen a l’ISE 2024, amb Samsung, LG, Creston, Panasonic, Lang, Epson, Harman, Philips, Sharp i Leyard sent els que ocupen més espai. Tots exposen les últimes tendències de productes com ara pantalles i altaveus, ampliant el seu abast amb continguts on la realitat virtual i la realitat augmentada ja s’han consolidat i la intel·ligència artificial (IA) també ha arribat. Vídeos d’iris d’ulls o gats i la retransmissió immersiva de partits del Barça o pel·lícules com Queen i Ha nascut una estrella envaeixen els estands per captar l’atenció dels assistents entre una infinitat de novetats.

Més de 1.400 expositors participen a l’ISE 2024, amb Samsung, LG, Creston, Panasonic, Lang, Epson, Harman, Philips, Sharp i Leyard sent els que ocupen més espai

Unes 80 companyies han debutat al saló, entre les quals algunes han estat locals, com Televés i Simon. Aquesta última ha presentat una plataforma per controlar remotament els diferents dispositius que pot haver-hi en una casa o un hotel per a la seva gestió energètica, explica el responsable d’IOT a Simon, Jordi Saltorras. L’empresa ha trobat a l’ISE una fira innovadora que arriba a més públic, no tan especialitzat en material elèctric o en sectors específics com a les que havien anat fins ara: “És l’escenari ideal”.

El sector audiovisual català factura 7.500 milions

Més enllà de ser un aparador per a les empreses barcelonines, la fira també permet atreure noves inversions. Des de la seva arribada, multinacionals com InfiledLiveUBtech, Maestra Group, Lang, Aztec i Aoto han obert oficines a la capital catalana. També per establir col·laboracions com l’anunciada per Mediapro amb Microsoft, amb la posada en marxa d’un laboratori d’IA. Un arrelament que també es veu en la nova pantalla que l’ISE ha regalat a Fira de Barcelona i està situada en el principal accés de Gran Via, que ha comptat amb la participació de les locals Lang i Sono. Segons dades d’Acció presentades durant el saló, el sector audiovisual català està format per 4.000 empreses, amb dades de 2023, amb una facturació de més de 7.500 milions, un 7% més, i una plantilla de 37.000 treballadors, un 14% més. A nivell global, el sector va ingressar gairebé 290.000 milions d’euros l’any 2023 i preveu arribar als 370.000 milions d’euros l’any 2028.

El que no ha quallat molt entre els assistents ha estat la informació que tant l’ISE com Fira de Barcelona han distribuït per conscienciar sobre la sequera que es viu a la ciutat que els rep, una realitat llunyana per a molts d’ells. Un tímid Support Catalonia – Save water (Dona suport a Catalunya, estalvia aigua) els rebia a l’entrada del recinte, però la majoria de congressistes no l’han vist i no eren conscients de la situació d’emergència que es viu aquí, que ha obligat a apagar les fonts d’aigua del recinte, així com a revisar que cap aixeta perd i reduir la seva pressió. “No som un gran consumidor d’aigua, però com a recinte també hem fet les nostres aportacions”, sosté Serrallonga. Poc encertat és l’expositor alemany HB-Laser, qui mostra fonts d’aigua i no sap d’on prové l’aigua que està utilitzant els dies del congrés. Alguns assistents proposen fer constar la informació sobre la sequera a l’aeroport o a les acreditacions per arribar a més públic.

Congresista ISE 204 fuente apagada recinto ferial Gran Via
Un congressista caminant per la font situada a l’entrada principal del recinte firal de Gran Via, apagada per la sequera. © Aina Martí/ACN
Tags from the story