Joan Oliveras i Bagués MNAC
Joan Oliveras és un empresari, joier, dissenyador, mecenes i activista.

Joan Oliveras, nou president del MNAC

L'empresari, joier i dissenyador substitueix a Miquel Roca i Junyent, que ocupava aquest càrrec des de feia nou anys

El Govern ha nomenat Joan Oliveras i Bagués com a nou president del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). El Departament de Cultura destaca que l’empresari, joier i dissenyador és un apassionat de l’art i de la cultura, mecenes i activista de la societat civil.

President de Bagués-Masriera Joiers, és membre de la Fundació Amics del MNAC des de l’any 2005 i del patronat de la Fundació Gran Enciclopèdia Catalana. També ha estat vicepresident de la Fundació Museu Picasso de Barcelona (2013-2020); membre de la Fundació de l’Orfeó Català-Palau de la Música Catalana (2011-2014) i acadèmic de la Reial Acadèmia de les Belles Arts de Sant Jordi, entre d’altres.

Com a joier-artesà, ha estat fundador i president del Col·legi Oficial de Joiers, orfebres, rellotgers i gemmòlegs de Catalunya i de la Federació Catalana de Joiers, Orfebres i Rellotgers (1998-2002). També ha presidit els salons Barnajoya i Novajoia, del qual en va ser fundador.

D’altra banda, pel que fa a la seva vessant comerciant, en destaca la seva presidència a Barcelona Shopping Line-Turisme de Barcelona, a la Fundació Barcelona i a l’Associació d’Amics de La Rambla. Així mateix, ha estat reconegut amb diverses distincions i reconeixements, com ara la Medalla d’Or de la Fira de Barcelona; la Medalla d’Honor del mèrit de la Guàrdia Urbana de Barcelona, i el guardó d’honor del Col·legi Oficial de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya.

Com a joier-artesà, Oliveras i Bagués ha presidit els salons Barnajoya i Novajoia, del qual en va ser fundador.

Després de nou anys

Miquel Roca i Junyent deixa el càrrec després de nou anys com a president del MNAC. L’executiu català remarca que, durant el seu mandat, el museu ha seguit “un intens procés de canvi i transformació amb uns resultats molt positius”. Destaca l’impuls de nombrosos projectes i col·laboracions en l’àmbit artístic, educatiu i social, fet que ha comportat un increment de la seva presència i rellevància, doblant així el nombre de visitants.

Algunes de les línies principals han estat el desplegament de la Xarxa de Museus d’Art, la renovació de les col·leccions de Renaixement i Barroc i d’Art Modern, així com l’inici de l’extensió del relat del museu als anys de postguerra, la definició de les bases per a la futura ampliació del museu i el desplegament internacional de les col·leccions del museu amb projectes amb museus europeus i itineràncies de la col·lecció a la Xina, Brasil o el Japó.

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha volgut “agrair en nom del Govern la fructífera tasca de Roca i Junyent al capdavant de la institució” i ha encoratjat “Oliveras i Bagués a seguir fent créixer plegats aquesta veritable estructura nacional d’art que estimem”.

Roca i Junyent en el primer dia de la reobertura del MNAC, el 10 de juny, després del confinament.
Tags from the story