Anna Boldú Platanomelón
La consellera delegada de Platanomelón, Anna Boldú, amb alguns dels productes que han dissenyat.

Les joguines eròtiques de Platanomelón cotitzen a l’alça i surten a buscar inversors

L'empresa barcelonina preveu facturar 25 milions aquest exercici a través del seu e-commerce, que també opera a Mèxic

La sexualitat i el plaer s’estan desfent de l’etiqueta de tabú a poc a poc, però encara queda camí per recórrer. Des de Platanomelón, companyia barcelonina dedicada al disseny i venda de joguines eròtiques, en són molt conscients. Fundada l’any 2014, n’han vist de tots els colors. Des de proveïdors que no volien treballar per a ells o bancs que no els hi facilitaven finançament per ser una empresa del sector eròtic, fins a universitats que no els volien enviar estudiants en pràctiques. “Ens ho hem pres sempre amb humor”, resumeix la seva consellera delegada i fundadora, Anna Boldú. Per sort, en tots aquests anys, les coses han canviat.

Platanomelón va néixer en ple boom de Cinquanta ombres d’en Grey, un fenomen que va servir per encuriosir a moltes persones. En aquest moment, recorda Boldú, l’estètica que predominava a les botigues eròtiques podia allunyar a moltes persones, amb massa llums de neó i cuirs, però des de llavors han anat sorgint noves propostes, com la seva companyia, que han demostrat que “la sexualitat pot ser acolorida, divertida i saludable”.

L’empresa, amb seu al Pier 01, basa el seu model a desenvolupar i fabricar les seves pròpies joguines eròtiques. Ja ha creat més de 250 referències, a les quals se’n sumaran 60 més aquest any. Els seus productes estan pensats per a qualsevol persona, independentment del seu gènere, i han de ser “agradables, de qualitat i que et vingui de gust tenir”. Per a aquells que no dominin gaire el tema, han de saber que a més a més de vibradors també comercialitzen succionadors, masturbadors, anells vibradors i molt més.

Es comercialitzen principalment a través de la seva pàgina web, però també es poden comprar en altres distribuïdors, com El Corte Inglés, Amazon o FNAC. A més, a Platanomelón, es poden trobar altres marques —un 30% del total—, com el ja clàssic Satisfyer. I no només comercialitza joguines eròtiques, sinó que també inclou altres productes, com llenceria o copes i calces menstruals. Segons la companyia, el control de tota la cadena de producció, els permet oferir preus més competitius.

Fins ara, han registrat un milió de comandes —enviades amb discreció—, amb creixements anuals de més del 10%. L’any 2021, van facturar 19,7 milions d’euros. Per a aquest exercici, preveuen arribar als 25 milions d’euros, amb un pes cada vegada més gran de Mèxic, el segon mercat en el qual han començat a operar després de consolidar-se a Espanya. Des de 2019, obtenen beneficis.

Amb l’objectiu d’enfortir la relació amb els seus clients, Platanomelón llançarà aquesta setmana una ronda d’inversió col·lectiva a Crowdcube. Esperen arribar a la comunitat que s’ha generat al voltant dels seus productes, entre clients i seguidors, que xifren en quatre milions de persones. És una estratègia ja seguida per altres companyies com Heura, que va aconseguir captar quatre milions d’euros de 4.500 inversors en només 12 hores. Boldú assenyala que no s’han fixat una quantitat màxima del finançament que volen captar amb la campanya de crowfunding i només han marcat el mínim que demana Crowdcube, de 150.000 euros. Els interessats podran invertir a partir de dimecres des de 10 euros fins a 100.000 euros, passant a tenir una part del capital de l’empresa.

Platanomelón opta per una estratègia ja seguida per companyies com Heura, que va aconseguir captar quatre milions de 4.500 inversors

Els recursos es destinaran a la internacionalització dels seus productes, amb el focus posat a Amèrica Llatina. També s’utilitzaran per a R+D, llançant nous productes, que es creen a partir de les necessitats que els hi manifesten els seus clients i les tendències que van detectant. Però no només hi haurà nous productes. Des de la seva creació, Platanomelón ha anat generant una gran quantitat de continguts per anar normalitzant i acostant l’ús de joguines sexuals a qualsevol, amb un equip de sexologia intern que s’ha encarregat de fer-lo fàcil d’entendre i des de la proximitat. Ara, es plantejaran si comencen a oferir serveis de sexologia. Amb una plantilla d’uns 100 treballadors, la ronda servirà per fer créixer l’equip, esforços que ara es concentren a Mèxic.

La ronda que Platanomelón llançarà aquesta setmana no serà la primera. L’empresa no revela la quantitat de finançament que ha captat fins al moment, però sí els suports que ha rebut. La companyia ha estat cofundada per Antai Venture Builder, la factoria de nous negocis digitals liderada per Miguel Vicente i Gerard Olivé. També han apostat per l’empresa Sabadell Venture Capital i Extension Fund, fons de deute impulsat a finals de 2021 per Antai i Riva y García.