Jordi Valls, nou director general de Mercabarna.

Jordi Valls deixa Agbar i fitxa com a director general de Mercabarna

Mercabarna ha nomenat director general a Jordi Valls, exconseller de Treball de la Generalitat i expresident del Port de Barcelona. El fins ara alt executiu del grup Suez torna al sector públic per substituir Josep Tejedo, que ha ocupat el càrrec els últims vuit anys.

[dropcap letter=”J”]

ordi Valls torna a Barcelona. El que va ser alcalde de Manresa (1995-2006), conseller de Treball i Indústria (2006) — al Govern de Pasqual Maragall —, i president de Port de Barcelona (2007-2011) ha estat nomenat director general de Mercabarna, el principal mercat majorista d’alimentació del sud d’Europa. En els últims deu anys, Valls ha estat allunyat de la capital catalana, ja que ha residit a l’estranger en ocupar diversos càrrecs d’alta responsabilitat en el Grup Agbar.

Quan va fitxar per l’empresa barcelonina de gestió del cicle integral de l’aigua el desembre de 2010, Valls va ser designat director general de Bristol Water, la filial que Agbar tenia al Regne Unit. Gairebé tres anys després es va traslladar a Santiago de Xile per ocupar el càrrec de conseller delegat d’Aguas Andinas, la major companyia de distribució d’aigua potable i sanejament del país. L’any 2016 va ser destinat a Mèxic com a màxim responsable del grup francès Suez — matriu d’Agbar —, ocupant-se de la gestió de diverses companyies que distribueixen aigua a més de deu milions d’habitants. Des de fa un any i mig era el director general de Suez a Amèrica Llatina Nord, regió que a més de Mèxic inclou Panamà, Colòmbia i Equador.

Ara torna a al sector públic català per posar-se a al davant de Mercabarna, una empresa presidida per Montserrat Ballarín — regidora de comerç — i participada per l’Ajuntament de Barcelona (50,69%), l’Estat (36,79% ) i la Generalitat (12,16%). Substituirà a Josep Tejedo, que ha liderat la gestió del gran mercat central de Barcelona els últims vuit anys. A partir d’ara preveu dedicar-se a la consultoria.

Una de les principals missions de Valls serà impulsar l’ampliació de Mercabarna, que preveu créixer en uns terrenys propietat del Consorci de la Zona Franca per donar sortida a la demanda de nous metres quadrats que reclamen les actuals empreses concessionàries i altres interessades en establir-se al pol alimentari.

Més a curt termini, Valls haurà d’impulsar la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible que acollirà Barcelona el 2021 i on Mercabarna preveu tenir un paper destacat. En el seu mandat, al novembre, s’inaugurarà també el Biomarket, el primer mercat majorista d’aliments ecològics d’Espanya, una de les grans iniciatives desenvolupades per Tejedo en els últims anys. Segons Mercabarna, en aquesta nova etapa es donarà molta importància a la digitalització de les infraestructures del recinte alimentari i oferirà als concessionaris nous serveis per potenciar la seva competitivitat.

Mercabarna ocupa una superficie de 90 hectáreas i suma més de 700 empreses i 7.500 treballadors.