Juvé & Camps ofereix una de les millors ofertes enoturístiques del Penedès.

Juvé & Camps descobreix les seves interioritats a través de l’enoturisme

Ioga entre vinyes, segway, tastos i visites exclusives són algunes de les propostes d’aquesta cava centenària de Sant Sadurní

Diuen que a Sant Sadurní d’Anoia hi ha una mena de noblesa que no hi ha enlloc més. Són famílies que durant generacions i generacions han estat treballant la terra per fer cava i que amb el pas dels anys han anat dibuixant el paisatge i l’arquitectura que ara conforma la comarca de l’Alt Penedès. Estem parlant, però, d’una aristocràcia treballadora que des de la vinya fins a la venda de les ampolles, s’arremanga perquè tot el procés surti bé. No són nobles, formalment, però la passió que posen en la seva feina i en l’elaboració de vins i escumosos, els fan mereixedors d’aquesta distinció. I si hi hagués l’opció de veure les interioritats d’algunes d’aquestes famílies? Doncs ara és possible.

Una d’aquestes famílies és Juvé & Camps, una casa molt coneguda que ha acompanyat les celebracions de moltes llars catalanes i d’arreu de l’estat. Fa més de 200 anys, un avantpassat va posar els fonaments del que ara és un celler emblemàtic, que ha estat capaç de conservar l’esperit familiar. De fet, la màxima responsable és ara Meritxell Juvé, quarta generació de la família. És ella la que en aquests moments aglutina tot el llegat familiar d’anys i més anys dedicats a l’elaboració del cava i també és ella, la que ha decidit que ha arribat l’hora de mostrar tot aquest llegat a qui el vulgui veure i gaudir. El seu pare, Joan Juvé s’hi ha sumat per dir: “fa molts anys que entrem a les cases de la gent, ha arribat l’hora, que la gent entri a casa nostra”.

Endinsar-se cap a la foscor per una escala estreta que baixa i notar la humitat del subsòl, no és una sensació habitual. Un cop els ulls s’han acostumat a la manca de llum i poden copsar el mar d’ampolles col·locades en rima (això vol dir capiculades per poder fer autèntiques parets de vi) les pupil·les es dilaten encara més, amb l’ànsia de veure-ho tot, perquè és un veritable espectacle. Un filet de llum que traspassa el líquid de les ampolles de vidre es converteix en el focus a seguir per fer un recorregut que lluny de semblar inhòspit, és cada vegada més agradable.

Joan Juvé: “fa molts anys que entrem a les cases de la gent, ha arribat l’hora, que la gent entri a casa nostra”

Veure com dormen les ampolles a la cava centenària —algunes tardaran més de 36 mesos a sortir al mercat i d’altres més de 100— és només una de les experiències que es poden viure a Juvé & Camps i que estan obertes a tothom. Encara sota terra es fan degustacions i es mostren com són alguns dels processos d’elaboració, com per exemple el desgorjat. Sempre és una sorpresa comprovar la força amb què surt disparat el líquid i la perícia que cal tenir la persona que ho fa. Alhora també és un gran plaer poder tastar aquest escumós que tot just s’acaba de destapar, després de molts mesos descansant amb els seus llevats.

Per aquells que vulguin aprofundir encara més en l’experiència, una de les opcions que s’ofereix a la mateixa cava, és accedir a la Capella. Si bé no és un lloc religiós, sí que és cert que algunes de les ampolles que allà reposen, es pot dir que són “sagrades”. És el lloc on la família Juvé guarda els seus escumosos històrics i els més prestigiosos. Un espai restringit que s’obre només en comptades ocasions.

Juvé & Camps ofereix l’opció de visitar La Capella, en les profunditats de les seves caves de Sant Sadurní d’Anoia.

Just a sobre de les caves centenàries, al cor de Sant Sadurní, la modernitat contrasta amb la tradició de les profunditats de la casa. A peu de carrer hi ha la vinoteca Juvé & Camps, on a més de poder adquirir les ampolles que elaboren, també es poden tastar a copes allà mateix. I amb l’assessorament del personal especialitzat es poden triar les referències que més s’adiuen a cadascú.

Entrar dins de Juvé & Camps no és només endinsar-se a l’edifici o veure les ampolles. La vinya, —en aquest moment prop de 270 hectàrees cultivades amb certificació ecològica— és una part fonamental del secret de l’èxit d’aquest celler centenari i només trepitjant-la es pot arribar a percebre la importància que la terra i l’entorn tenen en tot el procés i també en l’essència de Juvé & Camps. Per fer-ho proposen diverses maneres —algunes més contemplatives i d’altres més actives— però totes elles per passar una estona agradables i per prendre consciència del valor de la viticultura.

Els visitants poden conèixer en detall tot el procés d’elaboració del cava i assistir també a un desgorjament manual de les ampolles.

Els amants del ioga tenen opció de fer-ne arran de vinya. Es tracta d’una experiència singular que connecta amb l’entorn i amb un mateix i que trenca amb els esquemes d’haver de practicar aquesta disciplina a un lloc tancat. Pels més intrèpids, hi ha l’opció dels segways. Mantenint l’equilibri sobre aquests vehicles elèctrics de dues rodes es poden contemplar els camps de ceps a través d’un recorregut per camins rurals que els envolten. Són camins que també es poden recórrer amb Meharis, per exemple, aquests cotxes descapotables dels anys 70, que permeten fer recorreguts més llargs i admirar l’extensió vitivinícola de Juvé & Camps.

Totes aquestes experiències i d’altres que es detallen al seu web, s’arrodoneixen sempre amb degustació d’alguns dels seus escumosos i amb el maridatge de productes gastronòmics gurmet i de proximitat. Una manera diferent de plantejar una activitat en família, en parella o amb un grup d’amics. Les opcions i combinacions d’experiències són diverses i fins i tot es poden fer a mida. És el tracte proper que és marca de la casa, tant, que no és estrany que les visites es trobin algun dels membres de la família feinejant a la cava o a la vinoteca o acompanyant clients.

Recórrer les vinyes en Meharis i gaudir del paisatge penedesenc és una experiència que val molt la pena.

La intenció de l’equip d’enoturisme de Juvé & Camps, no és només donar a conèixer com elaboren els seus escumosos. El que volen, és que els seus visitants s’ho passin bé a casa seva, que vegin llocs bonics, com la cava centenària o les vinyes, que gaudeixin tastant els seus vins en un entorn privilegiat i que poc o molt creïn un vincle i passin a formar part de la família. És la manera de transmetre un llegat centenari per entendre, no només, la qualitat dels seus elaborats sinó també la família i l’equip que ho fa possible. És veure una mica per dins com és aquesta “noblesa” penedesenca de Sant Sadurní, és entendre la dimensió del cava que ha marcat i marca tot un territori, i tot això, passant una bona estona.

Algunes de les activitats són la Ruta Gran Reserva que inclou una visita guiada per les caves, el desgorjat artesanal i tast de la mateixa ampolla, la degustació de tres caves de llarga criança i un aperitiu amb productes locals; la Ruta Premium, que és més exclusiva amb el tast de productes premium i visita a la Capella i que es fa en grups reduïts; i la Ruta Terroir que abans de visitar amb guia les caves centenàries i gaudir també d’un tast amb productes de proximitat i de l’espectacle del desgorjat, s’ha fet un recorregut en cotxe i també un passeig per les vinyes, on també s’hi fa un tast amb picnic.

Aquestes són activitats tancades i es poden trobar en horaris fixos. La resta —passeig en bicicleta elèctrica, segway o mehari, picnic a peu de vinya, tastos i cursos d’iniciació al tast, showcookings o cursos de cuina— es poden pactar i fer a mida en funció de les necessitats, del nombre de persones, del temps, etc. És tan senzill com contactar amb els correus electrònics [email protected]  i [email protected]

La resta de propostes enoturístiques, les trobareu detallades seguint aquest enllaç.

Juvé & Camps ofereix diferents opcions enoturístiques, adaptades a tots els perfils de visitants.