murtra karibou
Fede Segarra, soci de Roca Junyent; Joan Ramon Pinosa i Xavier Pinosa, cofundadors de Karibou; Marc Murtra, president d'Indra; i Daniel Clivillé, soci de Crea Inversión.

Karibou accelera el creixement de la mà d’un grup inversor liderat per Marc Murtra

Els nous accionistes passen a controlar el 51% de la companyia, que ha traçat un pla per ser referent a Europa en el mercat dels envasos sostenibles lliures de plàstic, amb la previsió de facturar 85 milions el 2028. Per fer front al creixement, l'empresa traslladarà la seva fàbrica de Sant Cugat a Santa Perpètua de Mogoda.

Karibou capta nous recursos financers amb l’objectiu d’accelerar als seus plans per convertir-se en una empresa de referència en el mercat dels envasos d’un sol ús 100% lliures de plàstic. La companyia fundada per la família Pinosa acaba de reforçar el seu accionariat amb l’entrada d’un grup inversor liderat pel president d’Indra, Marc Murtra, i també ha anunciat el trasllat de la seva fàbrica de Sant Cugat del Vallès a Santa Perpètua de Mogoda per poder multiplicar la seva capacitat de producció.

Xifrada en nou milions d’euros, l’operació corporativa té com a missió impulsar les vendes de Karibou i situar l’empresa entre els líders europeus del sector del packaging sostenible per a aliments en un termini de cinc anys. El repte és assolir una facturació de 85 milions d’euros el 2028 i ampliar la plantilla fins als 200 treballadors. Es tracta de multiplicar gairebé per deu el volum de negoci del 2023, que va ser de 9,6 milions gràcies a un creixement a doble dígit del 10,3%. Els objectius per a aquest any aspiren a créixer un 45% i facturar 14 milions.

A més de Marc Murtra, que també és patró de la Fundació Bancària La Caixa, a l’operació ha participat l’economista Daniel Clivillé, soci de la firma de fusions i adquisicions Crea Inversión. Els dos executius han invertit a Karibou juntament amb altres socis a través d’una societat patrimonial de nova creació que gestionarà Prisma Corporate, una plataforma d’inversió que ha acompanyat Karibou des del seu naixement, ajudant l’empresa a aixecar uns fons propis del voltant 15 milions d’euros.

Segons les fonts consultades, els nous inversors passaran a controlar el 51% del capital del fabricant català d’embalatges d’origen vegetal. Marc Murtra s’incorporarà al consell d’administració de Karibou que, a partir d’ara, presidirà Daniel Clivillé, que ja era conseller de l’empresa. La transacció ha tingut l’assessorament de l’advocat Fede Segura, de Roca Junyent.

“Amb l’entrada d’aquests nous socis, la companyia s’assegura una governança estructurada i professional, que era un objectiu que teníem present des dels inicis”, explica Xavier Pinosa, conseller delegat de Karibou. L’operació corporativa de nou milions d’euros és fruit d’una triple combinació: injecció de nous fons mitjançant una ampliació de capital (cash in), compra d’accions a socis ja existents que surten de l’empresa (cash out), i captació de recursos en forma de venture debt, un instrument de finançament que utilitzen les startups per completar les rondes d’inversió i propiciar que els fundadors es dilueixin menys a l’accionariat. Aquesta operació de deute híbrid s’ha signat amb el Banc Santander.

Nova fàbrica d’11.000 m² a Santa Perpètua

Paral·lelament a la incorporació dels nous socis, Karibou ha anunciat el trasllat de la seva fàbrica a Santa Perpètua de Mogoda, ja que la planta actual de Sant Cugat, on va néixer l’empresa durant la pandèmia, s’ha quedat petita. Les noves instal·lacions, ja construïdes, disposen d’una superfície d’11.000 m² i permetran multiplicar per quatre la capacitat de producció els pròxims cinc anys. En paral·lel, la plantilla creixerà dels 90 treballadors actuals a un total de 230.

Els gots i les enciameres d’un sol ús lliures de plàstic són les dues grans especialitats de Karibou, que té com a clients grans cadenes de distribució com Aldi, Lidl, Carrefour o El Corte Inglés. L’empresa també ven els seus envasos sostenibles a empreses com Heineken i al sector hoteler i de la restauració.

Joan Ramon Pinosa i el seu fill, Xavi Pinosa, socis fundadors de Karibou, a la planta de Sant Cugat.

El 2023, el 45% de les vendes de Karibou van procedir del mercat internacional, amb clients a 14 països. Aquest any, l’empresa preveu incrementar al 55% el pes de les exportacions i assolir una facturació global de 14 milions, fet que suposaria una alça del 45%. “Aspirem a liderar la proposta de packaging sostenible, a nivell europeu, en els propers cinc anys“, apunta Pinosa, que va posar en marxa l’empresa amb el seu pare, Joan Ramon Pinosa, un professional amb una llarga trajectòria al sector dels envasos d’un sol ús, ja que va ser soci fundador i alt directiu de Nupik Internacional.

Els envasos de Karibou són 100% planted-based i, a diferència d’altres productes del mercat que es venen també com a sostenibles, no contenen la fina làmina de plàstic que recobreix l’interior per assegurar-ne l’estanquitat. “El 95% dels gots d’un sol ús porten plàstic a dins, encara que no ho sembli. Nosaltres hem desenvolupat gots, plats i enciameres amb les mateixes prestacions, però sense un gram de plàstic, només fibres vegetals sostenibles amb certificat FSC“, explicava Xavi Pinosa a The New Barcelona Post el 2021. Segons l’empresari, Karibou aplica una tecnologia de segellat mitjançant ultrasons que garanteix que els gots no tindran pèrdues i que poden aguantar un cafè que estigui bullint o un refresc durant tres hores.

Un altre dels seus avantatges competitius és que el producte s’adapta i avança a les normatives europees, ja que a més d’evitar el plàstic laminat els seus envasos d’un sol ús no contenen fluor i són compostables domèsticament.