David Perdigó, conseller delegat de Noucor.

La farmacèutica Noucor inverteix 36 milions en dos anys a les seves fàbriques barcelonines

L'empresa, que va néixer després de la compra dels tres centres de producció d'Uriach, creix a doble dígit, amb una facturació que ha arribat als 119 milions d'euros el 2023, un 19% més

Noucor, l’empresa creada pel grup inversor MCH Private Equity després de la compra dels actius farmacèutics que va adquirir el 2021 a Uriach, ha tancat l’exercici del 2023 amb una facturació de 119 milions d’euros, xifra que suposa un creixement del 19% respecte a 2022. Es tracta del segon exercici complet de la companyia químico-farmacèutica, que té la seu a Palau-Solità i Plegamans (Vallès Occidental) i està especialitzada en la producció de principis actius i fàrmacs per a tercers, amb clients a més de cent països.

Amb una plantilla de 500 empleats, Noucor disposa de tres plantes productives a l’àrea de Barcelona, a les poblacions de Sant Fost de Campsentelles i Palau-solità i Plegamans, totes adquirides al grup familiar Uriach, que va decidir desinvertir a l’àrea de negoci B2B per centrar-se en medicaments sense recepta i en el mercat del consumer health, productes naturals i complements alimentaris.

Segons Noucor, per fer front a aquest creixement a doble dígit el 2023 ha destinat una inversió de 8,4 milions per millorar les fàbriques, xifra que aquest exercici s’elevarà a 11,5 milions, per la qual cosa s’hauran invertit 20 milions en dos anys. A aquesta xifra cal afegir-hi la inversió en recerca i desenvolupament (R+D), que el 2023 va assolir els 7,4 milions i per a aquest any se n’han pressupostat 9,3 milions. Les dues partides acumularan 36 milions entre el 2023 i el 2024.

La seu corporativa i les plantes de Noucor ubicades a Palau-Solità i Plegamans.

“La creixent inversió en R+D de l’últim any, que ha estat un 17% superior a la del 2022, ens ha permès consolidar el desenvolupament de nous fàrmacs que seran clau per al creixement de l’empresa en els anys vinents”, destaca el conseller delegat de Noucor, David Perdigó.

Segons l’executiu, pel que fa als actius fixos, el 55% dels 8,4 milions invertits s’han destinat a la millora i l’ampliació de la planta química Urquima, ubicada a Sant Fost de Campsentelles, on s’ha posat el focus en mesures mediambientals i en ampliació de la capacitat productiva. Aquesta fàbrica va rebre fa un any fons europeus Next Generation per reduir en un 80% el volum d’aigües residuals generades i reaprofitar l’aigua neta obtinguda després del procés d’evaporació. Aquest projecte de millora mediambiental es completarà entre el 2024 i el 2025 i permetrà reduir en més d’un 60% l’emissió de compostos orgànics volàtils alliberats a l’atmosfera.

Així, Urquima tornarà a concentrar aquest any el 60% de les inversions d’11,6 milions previstes. La resta es repartirà entre les dues fàbriques de Palau-Solità i Plegamans, una d’especialitzada en productes farmacèutics i una altra en complements alimentaris. A Urquima, a més de les millores ambientals, se n’ampliarà la superfície i els magatzems.

Segons la companyia, entre les fites empresarials més destacables aconseguides destaca l’entrada del seu producte estrella, l’antihistamínic Rupatadina, en mercats clau com el Japó i el Canadà; la seva consolidació al mercat europeu i, més recentment, l’entrada al mercat xinès.